Situat la 30 kilometri de centrul Sankt Petersburg-ului, Peterhof este unul dintre cele mai rafinate şi elegante ansambluri de palate şi parcuri din lume.
Istoria Peterhof-ului este legată în primul rând lui Petru 1. În 1714 ţarul a decis să construiască reşedinţă sa principală în scopul de a eclipsa faima Palatului Versailles.
Sankt Petersburg este înconjurat de reşedinţe imperiale, unele dintre ele fiind descrise în lista patrimoniului universal. Printre aceste reşedinţe se află Peterhof, cu marele Palat de la Peterhof şi faimoasele fântâni în cascadă.
Palatul Peterhof, deseori comparat cu Palatul Versailles, a fost construit pentru a servi drept resedinta de vara a tarului Petru cel Mare. Amplasat pe coasta de Sud a Golfului Finlandei, la 29 de kilometri departare de orasul St. Petersburg, acest ansamblu de gradini si cladiri uimeste prin caracterul sau luxuriant. Palatul Peterhof a fost proiectat de o serie de arhitecti francezi, italieni, rusi, danezi si germani. Constructia a durat unsprezece ani.
Situat pe coasta de sud a golfului Finlandei, teritoriul sau este impartit in patru parcuri, dintre care unul ofera o priveliste grandioasa asupra marii. Peterhoful a fost construit timp de 11 ani de catre un sir de arhitecti francezi, italieni, germani, olandezi si rusi. Trecut in capul listei celor zece destinatii uluitoare din Europa de Est recomandate de revista americana Forbes, Palatul Peterhof este cunoscut şi sub numele de Petrodvoret. Piesa de rezistenta a palatului o constituie gradinile superbe. Gradina principala ofera o privelişte de ilustrata: Marea Cascada si Fantana lui Samson. Desenate in stil frantuzesc, gradinile de la Peterhof ascund numeroase fantani deghizate in flori, arbori sau umbrele menite sa-i ude pana la piele pe invitatii de altadata ai tarului.
Grandiosul Palat Peterhof împarte palatul de pe partea superioară şi parc, în care aproape 200 de fântâni sunt diferite. Palatul a fost iniţial o cladire modesta construita in stil baroc. Din 1714 a inceput reconstructia. În timpul reconstrucţiei palatului Rastrelli, arhitectul, a utilizat aproape toate metodele disponibile de decorare. Hall, cum ar fi camere de stat, au fost decorate cu lemn aurit sculptat. Între ferestre şi oglinzi au fost plasate picturi circulare cu motive din Virgiliu şi Ovidiu. Cea mai mare cameră a palatului este sala tronului dominata de portretele Romanovilor. Toata decorarea salii tronului are un substrat politic puternic, ce a vrut sa scoata in evidenta dreptul de a guverna a Catherine II din Rusia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu