180
Moartea împăratului-filozof Marcus Aurelius
Marc Aureliu, în latină Marcus Aurelius (n. 26 aprilie 121, Roma, d. 17 martie 180, probabil la Vindobona, azi Viena) a fost un împărat roman din dinastia Antonină, între anii 161 şi 180 p.Chr., şi filosof stoic. Născut ca Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a luat mai târziu, după ce a fost adoptat de împăratul Antoninus Pius, numele de Marcus Aelius Aurelius Verus. Ca împărat s-a numit Marcus Aurelius Antoninus Augustus.
Statuia ecvestră a lui Marc Aureliu în "Piazza del Campidogllio", Roma
Marcus Aurelius a murit la Viena, de ciumă în timpul unei campanii de a extinde frontierele Imperiului Roman de la nord. Dincolo de statutul său de împărat, Marcus Aurelius este în istorie omul care şi-a îndeplinit într-un fel speranţele unui rege filosof platonicianÎncă din tinereţe, Marc Aureliu a primit o educaţie solidă în retorica greacă şi latină prin instructorii săi, Herodes Atticus şi Marcus Cornelius Fronto. Cu acesta din urmă a întreţinut o bogată corespondenţă, în parte păstrată până azi. Formaţia sa filosofică a fost marcată de doctrina stoică, reprezentată de Epictet, Apollonius din Calcedonia şi Sextus din Cheroneia. Singura sa lucrare a fost redactată în limba greacă, Ta eis heauton ("Către mine însumi"), tradusă mai târziu în limba latină cu titlul Meditationes ("Meditaţii"), în 12 cărţi. Conţinutul lor are în special un caracter moral, o filosofie practică pentru viaţa de fiecare zi. Ele exprimă convingerea autorului, după care numai o viaţă morală după legile naturii poate realiza liniştea interioară, mărinimia şi perfecţiunea. Omul trebuie să tindă către ceea ce este util şi pe măsura comunităţii. Important este prezentul, nici viitorul, nici trecutul care ne împovărează. Moartea face parte din Natură, pentru că totul este în continuă transformare, conform eternităţii în care totul se produce, se reproduce şi se transformă la infinit.
Predecesor:Antoninus Pius Împărat Roman
161 - 180
Succesor:Commodus
161 - 180
Succesor:Commodus
Marc-Aurèle distribue au peuple du pain et des médicaments par Joseph-Marie Vien
Citate din Marc Aureliu
- Dacă un om ţi-a greşit cu ceva, gândeşte-te ce reprezentare are el asupra binelui şi asupra răului pentru a comite acea greşeală.
Daţi-mi liniştea de a accepta lucrurile ce nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele ce se pot schimba, şi înţelepciunea de a le putea distinge unele de altele.
- Consecinţele mâniei sunt mult mai grave decât cauzele ei.
Teza de doctorat M. Aurelius Verus Caesar şi L. Aurelius Commodus A.D. 138-161, Bucureşti, Ed. "Minerva", 1909 aparţine lui Vasile Pârvan, şi este cel mai îndreptăţit document despre împăratul-filosof Marc Aureliu.
RăspundețiȘtergere