2006
S-au descoperit 17 statui ale zeitei Sekhmet
Aceasta zeiţa simbolizeaza război şi răzbunare si de asemenea, puterea Soarelui.
Zeiţa Sekhmet a fost iniţial zeiţa luptătoare a Egiptului de Sus. Ea este descrisă ca având trăsături de leu, cel mai crud prădător cunoscut de către egipteni. Se spunea că respiraţia ei a creat deşertul. Ea a fost văzută ca protectoare a faraonului, ea fiind cea care îl ghida în război.
Sekhmet, „Cea puternică”, reprezentând aspectul puterii zeităţii feminine. Este fiica zeului soare Ra si formeaza impreuna cu sotul ei Ptah (zeul artei si mestesugurilor) si cu fiul sau Nefertum, triada de zei din Memfis. Ptah, este zeul creator care a dat forma lumii si cerului asistat de 7 pitici-muncitori intelepti. Sekhmet se presupune ca este sora geamana a zeitei pisici Bastet.
Soţia lui Ptah, mama lui Nefertem, fica lui Ra, era respiraţia de foc a Ochiului lui Ra. Unii faraoni din perioada dinastică timpurie erau consideraţi a fi concepuţi de Sekhmet. Mitologia tebană o asimilează laturii agresive a zeiţei Mut.
17 statui ale zeitei Sekhmet de război, zeita cu corp de femeie şi cap de leoaică,care au o vechime de circa 3.400 de ani.
Astfel de descoperire uimitoare a fost facuta de o echipa de arheologi germani si egipteni, care au efectuat lucrări de restaurare în templul faraonului Amenhotep al III în oraşul de Luxor.
Statuile, realizate din granit negru, o arata pe Sekhmet asezata pe un tron si tinand in mana o cruce cu o bucla in varf, simbolul egiptean pentru viata. Potrivit lui Zahi Hawass, secretarul Consiliul Suprem egiptean pentru Antichitati, statuile sunt foarte bine conservate.
Dupa descoperirea acestor statui, care au fiecare inaltimea de 1,5 metri, numarul statuilor intruchipand-o pe zeita Sekhmet descoperite in Egipt a ajuns la 30.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu