13 apr. 2011

Sergiu Nicolaescu

1930 - S-a născut Sergiu Nicolaescu, regizor, actor, producător, om politic.

Sergiu Florin Nicolaescu (n. 13 aprilie 1930, oraşul Târgu Jiu) este un regizor, actor şi politician român după 1989. A devenit cunoscut prin filme ca Dacii (1966), Mihai Viteazul (1970).

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, dar la vârsta de cinci ani, părinţii părăsesc oraşul şi se stabilesc la Timişoara. A absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti ca inginer mecanic,iar după absolvire a început să lucreze la filmări combinate în cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat pentru filme documentare şi jurnale de actualităţi. A jucat în multe filme: Supravieţuitorul, Cu mâinile curate, Pistruiatul.

După revoluţia română din 1989, în care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a susţinut Frontul Salvării Naţionale, fiind ales în repetate rânduri senator pe listele acestei formaţiuni politice, iar apoi al PDSR. La iniţiativa sa, s-a înfiinţat Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, iniţial condusă de dânsul iar ulterior de Valentin Corneliu Gabrielescu. A scris mai multe cărţi referitoare la revoluţia din 1989. În 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Sergiu Nicolaescu a fost ales în Senat în legislaturile 1990 - 1992, 1992 - 1996, 1996 - 2000, 2000 - 2004, 2008 - prezent



Sergiu Nicolaescu în Orient Express








Cărţi publicate

Revoluţia. Începutul adevărului, Ed. Topaz, Bucureşti 1995
Un senator acuză, Bucureşti 1996 (a 2-a ediţie în 1998)
Sergiu Nicolaescu acuză, Bucureşti 1998 (ediţia a 2-a a cărţii Un senator acuză)
Cartea revoluţiei române decembrie '89, Editura Ion Cristoiu, Bucureşti 1999
Recviem pentru adevăr, Bucureşti 1999
Lupta pentru putere. Decembrie '89, Editura All, Bucureşti 2005
Destin şi film. Destăinuirile unui cineast, Editura Axioma Print, Bucureşti 2009


Activitate regizorală

Dacii (1967) - coproducţie franco-română
Lupta pentru Roma (1968) - RFG, coregie cu Robert Siodmak, 2 serii
Ciorap de piele (1968) - coproducţie franco-germană, coregie cu Pierre Gaspard Huit
Ultimul mohican (1968) - Franţa
Lacul din Ontario (1968) - Franţa
Preeria (1968) - Franţa
Mihai Viteazul (1971) - 2 serii
Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1972)
Cu mâinile curate (1972)
Lupul mărilor (1972) - coproducţie româno-germană, coregie cu Wolfgang Staudt
Răzbunarea (1972) - coproducţie româno-germană
Ultimul cartuş (1973)
Un comisar acuză (1974)
Nemuritorii (1974)
Insula comorilor (1975) - coproducţie româno-germană, coregie cu Gilles Grangier
Piraţii (1975) - coproducţie româno-germană, coregie cu Gilles Grangier
Zile fierbinţi (1975)
Osânda (1976)
Accident (1977)
Pentru patrie (1977) - 2 serii
Revanşa (1978)
Nea Mărin miliardar (1978)
Mihail, câine de circ (1979) - coproducţie româno-germană
Ultima noapte de dragoste (1979)
Capcana mercenarilor (1980)
Duelul (1981)
Întâlnirea (1982)
Viraj periculos (1982)
Ringul (1983) - coproducţie româno-germană
Căutătorii de aur (1985) - coproducţie româno-germană
Ciuleandra (1985) - coproducţie româno-germană
Ziua Z (1985)
Noi, cei din linia întâi (1986) - 2 serii
François Villon (1987) - coproducţie franco-italo-română, 2 serii
Mircea (1989)
Coroana de foc (1990)
Cucerirea Angliei (1990) - coproducţie franco-română, 2 serii
Oglinda (1994) - 2 serii
Punctul zero (1996) - coproducţie româno-americană
Triunghiul morţii (1999)
Orient Express (2004)
Cincisprezece (2005)
Supravieţuitorul (2008)
Carol I (2009)
Poker (2010)
Ultimul corupt al Romaniei (2011)
Candele de zapada (2012)
Trenul Mortii (2012)
Untitled Sergiu Nicolaescu Project (2013)






Sergiu Nicolaescu - poza 24












Filmografie (scenarist)


Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1972)
Un comisar acuză (1974)
Nemuritorii (1974)
Osânda (1976)
Pentru patrie (1977) - 2 serii
Revanşa (1978)
Nea Mărin miliardar (1978)
Ultima noapte de dragoste (1979)
Capcana mercenarilor (1980)
Duelul (1981)
Ciuleandra (1985) - coproducţie româno-germană
Oglinda (1993) - 2 serii
Punctul zero (1996) - coproducţie româno-americană
Triunghiul morţii (1999)
Orient Express (2004)
Cincisprezece (2005)
Supravieţuitorul (2008)
Carol I (film) (2009)





Filmografie (actor)






Dacii (1967) - soldatul roman Marcus
Mihai Viteazul (1971) - 2 serii - Selim bey
Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1972) - un ofiţer german
Cu mâinile curate (1972) - comisarul Tudor Moldovan
Dragostea începe vineri (1972) regia Virgil Calotescu
Ultimul cartuş (1973) - comisarul Tudor Moldovan
Felix şi Otilia (1973) regia Iulian Mihu - Leonida Pascalopol
Pistruiatul (1973) regia Francisc Munteanu - Andrei
Un comisar acuză (1974) - comisarul Tudor Moldovan
Nemuritorii (1974) - căpitanul Andrei
Zile fierbinţi (1975) - directorul Mihai Coman
Osânda (1976) - procurorul Marian
Roşcovanul (1976) regia Francisc Munteanu - o santinelă
Accident (1977) - maiorul Petria
Pentru patrie (1977) - 2 serii - principele Carol
Revanşa (1978) - comisarul Tudor Moldovan
Mihail, câine de circ (1978)
Ultima noapte de dragoste (1979)
Capcana mercenarilor (1980) - maiorul Tudor Andrei
Duelul (1981) - comisarul Tudor Moldovan
Întâlnirea (1982) - colonelul de jandarmi
Viraj periculos (1982) - colonelul Petria
Ringul (1983) - Andrei
Ziua Z (1985) - generalul Hans Friessner
Noi, cei din linia întâi (1986) - 2 serii
Mircea (1989) - voievodul Mircea cel Bătrân
Coroana de foc (1990) - căpitanul Paloş
Oglinda (1994) - 2 serii - generalul Hans Friessner
Triunghiul morţii (1999) - generalul Alexandru Averescu
Orient Express (2004) - prinţul Andrei Morudzi
Supravieţuitorul (2008) - comisarul Tudor Moldovan
Carol I (film) (2009) - Principele Carol I





Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu în Orient Express


Sergiu Nicolaescu, Dan Bittman în Orient Express


Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu în Supravieţuitorul













Răzvan Vasilescu, Sergiu Nicolaescu în Carol I










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!