1639
A fost incheiata constructia Bisericii "Trei Ierarhi" din Iasi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, adevarata bijuterie arhitectonica; aici se afla mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir si Vasile Lupu.
Edificiu unic în arhitectura româneacsă, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, Biserica Trei Ierarhi a făcut parte, iniţial, dintr-un ansamblu mănăstiresc (din care s-a mai păstrat doar sala gotică, azi muzeu de artă medievală).
Biserica Trei Ierarhi a fost menită a îndeplini funcţia de sediu al Mitropoliei Moldovei dar, mai mult decât atât, biserica trebuia să depăşească în fast şi somptuozitate orice alt edificiu ortodox contemporan.
Rezultatul efortului constructorilor aduşi la Iaşi de peste mări (arhitectul bisericii, Ianache din Constantinopol, era armean) a fost pe măsura ambiţiei ctitorului, Biserica Trei Ierarhi stârnind admiraţia vizitatorilor ei încă de la inaugurarea ei, în 1639.
Biserica Trei Ierarhi este construită în plan triconc alungit, având două turle, una pe pronaos şi alta pe naos. Pe faţadele exterioare se poate observa un brâu median, care le împarte în câte două registre, element specific bisericilor din secolul al XVII-lea.
Motivele care ornamentează faţada sunt de influenţă armeano-georgiană. Ferestrele sunt decorate cu chenare cu cornişe şi baldachine. Elementele decorative din exterior, de o bogăţie neasemuită, oferă impresia unei adevărate broderii din piatră. Pot fi desluşite brâie în torsadă, romburi, cercuri, rozete, flori, solzi etc.
Multe dintre motivele decoraţiei îşi regăsesc analogii în sculptura populară în lemn. În total, pe suprafaţa faţadelor, pot fi numărate treizeci de frize cu decoraţii diferite care înconjoară edificiul.provitur.ro
Din cauza multiplelor incendii (legenda spune că turcii i-au dat foc crezând că este făcută în întregime din aur) biserica Manastirii Trei Ierarhi a fost renovată între 1882-1890 care au adus anumite schimbări, însă exteriorul şi forma s-au păstrat în forma iniţială. In interior, din vechea pictură (refăcută ulterior) se mai păstrează, bine conservate, portretele domnitorului şi ale membrilor familiei sale.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost acoperită cu saci de nisip pentru protecţie.
Biserica Trei Ierarhi adăposteşte mormintele lui Vasile Lupu, cel al primei sale soţii, Tudosca, ale fiilor voievodului Ştefăniţă şi Ioan, dar şi cel al voievodului şi cărturarului Dimitrie Cantemir, precum şi cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
MODEL MANASTIREA TREI IERARHI -IASI VAR.SATIN-
Văl de tâmplă
Piesa face parte din colecţia de broderii provenind de la Biserica Trei Ierarhi, danii ale voievodului Vasile Lupu către ctitoria sa de la Iaşi. Broderiile marchează trecerea către o nouă etapă a acestei arte în prima jumătate a secolului XVII, interesul artiştilor îndreptându-se cu precădere către lumea profană. Secolul XVII moldovenesc este încărcat de influenţele baroce venite din occident şi cele orientale prin intermediul Constantinopolului. Compoziţia vălului de tâmplă se caracterizează printr-un marcat efect decorativ, în câmpul central, cele două palmete situate în axul compoziţiei sugerează pomul vieţii înconjurat de o multitudine de elemente vegetale şi florale. Elementele decorative sunt inspirate din repertoriul ţesăturilor orientale din secolul XVII. Prin folosirea unor materiale preţioase - catifeaua din mătase şi firul din argint aurit - broderiile din vremea lui Vasile Lupu au un caracter somptuos. În partea inferioară a câmpului central este brodată inscripţia de danie şi data. Piesa este publicată în literatura de specialitate străină.
Poala de icoana
Piesa face parte din colecţia de broderii provenind de la Biserica Trei Ierarhi, danii ale voievodului Vasile Lupu către ctitoria sa de la Iaşi. În câmpul central, în perspectivă frontală sunt reprezentaţi sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Bogoslovul şi loan Zlataust înveşmântaţi în costum de arhiereu, purtând în mâini evanghelii. Reprezentarea iconografică face trimitere la hramul ctitoriei de la Iaşi a voievodului Vasile Lupu. Suportul din catifea de culoare roşu închis este decorat cu cei doi aştri - soarele şi luna - şi motive stelare simbolizând cerul. Chenarul este bogat ornamentat ca şi în cazul celorlalte broderii. Poala de icoană se datează prin analogie cu piesele care poartă inscripţie de danie şi dată.
Altarul
Interior
Sala Gothica
Clopote
Eminescu la Trei Ierarhi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu