photo eb1b08bb.png

12 mai 2011

Aurelian Andreescu

„Aurelian Andreescu a fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica uşoară româneasca din timpul său, şi nu numai. Cânta pentru satisfacţia sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit şi respectat totdeauna. Era echilibrat şi avea sufletul nobil.”
—Temistocle Popa










Aurelian Andreescu (n. 12 mai 1942, Bucureşti - d. 22 iulie 1986, Constanţa) a fost un cântăreţ român de muzică uşoară.


































A debutat la "Festivalul Naţional de Muzică Mamaia" la prima ediţie în anul 1963 cu melodia "În tot ce e frumos pe lume" de Elly Roman. Este unul din cei mai "curtaţi" interpreţi de muzică uşoară de către compozitorii vremii. Aurelian Andreescu susţine programe muzicale la cele mai selecte baruri şi cluburi de noapte din Bucureşti şi de pe litoral.
Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe ţări din Europa, precum şi în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obţinut locul al III-lea la Festivalul Internaţional al Cântecului de la Sopot, Polonia, la "Ziua discului". A făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu şi Mihaela Mihai care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena şi a deschis recitalul lui Johnny Hallyday. De-a lungul carierei, a înregistrat peste 200 de melodii.
Aurelian Andreescu a murit în 1986, suferind de ciroza.Este inmormintat in cimitirul Ghencea din Bucuresti.


Din anul 1993, la teatrul Constantin Tănase are loc anual Festivalul de Muzică Uşoară "Aurelian Andreescu". Lucky Marinescu a plecat din România în 1985, iar la revenirea în ţară, alături de regretatul ei soţ, Constantin Barbu, a fost unul dintre oamenii care au sponzorizat Festivalul "Aurelian Andreescu", contribuind financiar, şi făcând parte din juriu. Mihai Trăistariu a fost descoperit în urma participării la acest festival. Primul câştigător al Trofeului "Aurelian Andreescu" este Marian Stere, actualmente textier şi redactor la Radio România Internaţional.
Lucky Marinescu este de părere că numele lui Aurelian Andreescu trebuie reactualizat, aşa cum trebuie să se întâmple cu alte nume mari, cum ar fi Dan Spătaru, Laura Stoica sau Gil Dobrică.





 CARIERA ARTISTICA


1963 - Debuteaza la "Festivalul National de Muzica Mamaia" la prima editie in anul 1963 cu melodia "In tot ce e frumos pe lume" de Elly Roman. 
1965 - Se angajeaza la Teatrul Constantin Tanase. 
De-a lungul timpului este distribuit in urmatoarele spectacole: 
     :: "De la Carabus la Savoy". 
     :: "Nicuta... la Tanase" - numere de music-hall internationale. 
     :: "Uite ca nu tac!" - spectacol de divertisment in 2 acte. 
     :: "Lasa supararea-n hol" - spectacol de music-hall. 
     :: "Un baiat de zahar... ars" - fantezie umoristico-muzicala in 2 acte. 
     :: "E nemaipomenit!" - spectacol non-stop in 24 de tablouri. 
     :: "Nevestele vesele din Boema". 
Sursa: "Teatrul de Revista Constantin Tanase, 1919-2000, De la Carabus la Savoy", o monografie de Aurel Storin. 
1968 - Obtine locul al III-lea la Festivalul International al Cantecului de la Sopot, Polonia, la "Ziua discului". 
1971 - Face parte din echipa Romaniei alaturi de Aura Urziceanu si Mihaela Mihai care a cucerit Marele Premiu si Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia, cel mai inalt trofeu castigat vreodata in muzica usoara romaneasca. 
1973 - Reprezinta Romania la Olimpiada Cantecului de la Atena si deschide recitalul lui Johnny Hallyday. 
1990 - Din anul 1990, la Teatrul de Revista "Constantin Tanase" are loc anual Festivalul National de Interpretare "Aurelian Andreescu". 


REMEMBER
Casa de discuri Electrecord a produs singurul album al lui Aurelian Andreescu, care insumeaza cele mai frumoase melodii ale acestuia. "Oameni", "Merit eu", "Un fluture si o pasare", "Te-ai schimbat", "Copacul", "Fluierand pe strada" sunt cateva dintre cele mai reprezentative piese ale artistului. Impreuna cu Mihaela Mihai si Aura Urziceanu a castigat marele trofeu al unui festival din Belgia, fiind elogiati de presa de specialitate. Cel mai bine a colaborat cu basistul Virgil Chiriac. Au existat doar sase editii ale Festivalului "Aurelian Andreescu", unul dintre sponsori fiind cunoscuta interpreta Lucky Marinescu.


Piese din repertoriu





În tot ce e frumos pe lume (Elly Roman/Sasa Georgescu)

Ai trecut iar pe strada mea (Roman Tavernier)

Serenada Twist (Florentin Delmar)

Nu mă citi (Horia Moculescu)

Mi-ai spus că mă iubeşti (Mişu Iancu)

Daniela (Marcel Dragomir)

Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy)

Te-ai schimbat (Petre Mihăiescu/Aurel Storin)

Ana (George Grigoriu)

De ieri până azi (Laurenţiu Profeta)

Şi plouă (Radu Şerban)

Oameni (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru)

Nu ştii câtă iubire (Ion Cristionoiu)

Nu cred în stele (Vasile V. Vasilache)

Copacul (Zsolt Kerestely)

Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo)

Merit eu (Vasile Veselovski/Mihai maximilian)

Un fluture şi-o pasăre (Florin Bogardo/Ioana Diaconescu)

Fluierând pe stradă (V. Veselovski/M. Maximilian, B. Caus)

Dorul (Vasile V. Vasilache/Gheorghe Valcu)

Love story (Francis Lai/Aurel Felea)

Valuri albe (Form. Christie-Yellow river/Aurel Felea)

Pentru Maria (Murray, Callander/Eugen Rotaru)

Din focul primului sărut (M. Teicu/Angel Grigoriu, R. Iorgulescu)

Inima mea e a ta (George Grigoriu/A. Grigoriu, R. Iorgulescu)

Nu uita (Rado, Ragny/Cecilia Silvestri)

Cantec de leagăn (Horia Moculescu/Eugen Rotaru)

Bună dimineaţa, micuţă stea (Rado, Ragny, M. Dermott/Gh. E. Marian)















Cu Lucky Marinescu







Mariella Annie Dumitriu







Mariella Annie Dumitriu este o fosta balerina de la Teatrul Tanase, dar si fosta sotie a regretatului Aurelian Andreescu, pe care l-a cunoscut in timpul unui spectacol de la Gradina Boema.


, care are in spate multi ani de cariera, atat pe scena Teatrului Tanase, cat si pe scenele din strainatate, ridicand de fiecare data publicul in picioare cu prestatiile sale. A reusit de asemenea sa cucereasca inima unuia dintre cei mai iubiti artisti romani, Aurelian Andreescu.


"Demnitatea omului nu este cu nimic mai prejos decăt măreţia zeilor", spunea Goethe.




Tatăl său făcuse două facultăţi: Dreptul şi Ingineria. Tatăl său cănta la vioară. Era un om cultivat, căruia ii plăcea muzica, arta, in general. Avea şi căteva instrumente cu coarde: viori, cobze. Aurelian n-a avut pe nimeni care să-l indrume. De alfel, el n-a luat nici un minut lecţii de canto. Singur a invăţat. Singur şi-a format un stil. A dus singur munca de Sisif." Astfel şi-a inceput Mariella călătoria inapoi, in timp.


Aurelian Andreescu a avut foarte multe dezamăgiri. S-a născut prea devreme sau prea tărziu. Voia să aibă libertatea de a cănta cum simte. Arta sa nu a fost respectată. "Avea un salariu mai mic decăt cel al maşinistului care trăgea cortina şi care avea 20 de ani vechime. Aurelian era vedetă, dar n-avea vechime. Nu exista o scară a valorilor. Era un om care umplea sala şi, cu toate acestea, nu era respectat. S-a simţit frustrat intotdeauna", povesteşte Mariella.


In 1970, cănd a adus in ţară Cupa Europei de la Knokke (Belgia), nimeni n-a venit la aeroport să-l intămpine cum se cuvine. Făcuse echipă cu Mihaela Mihai şi cu Aura Urziceanu şi luase cel mai important premiu. "A fost singurul care s-a intors in Romănia. Mihaela a rămas in Franţa, iar Aura, in Canada. Nimeni de la Ministerul Culturii nu s-a deranjat să-l felicite. In schimb, in avion cu el era o echipă de fotbal care se intorsese nu ştiu cu ce trofeu. Erau o grămadă de reporteri pentru fotbalişti. Pentru Aurelian, nimeni."


Această nepăsare l-a făcut să nu se mai lupte pentru viaţa sa. "De ce să mai trăiesc cănd m-am născut cănd nu trebuia?", se intreba, adesea, cu amară ironie, Aurelian Andreescu.


S-a luptat de unul singur să se facă un sindicat al artiştilor. Această iniţiativă a fost preluată, mai tărziu, de Mihaela Mihai, care a reuşit să ducă la bun sfărşit ceea ce Aurelian işi dorise. "Sunt atătea valori in Romănia care trăiesc dintr-o pensie de mizerie. Romănii n-au invăţat să-şi iubească artiştii", spune cu amărăciune Mariella.


Aurelian Andreescu avea emoţii foarte mari cănd urca pe scenă. In ultima vreme, emoţiile erau şi mai mari. A observat că alcoolul ii mai domoleşte tracul. N-a băut mai mult ca alţi colegi din breaslă, numai că el a fost mai sensibil. Cănd era mic a avut o hepatită netratată. "De foarte tănăr şi-a dat seama că viaţa lui se va termina repede. In august 77, cănd a murit Elvis, Aurelian cănta la mare, la Acapulco, şi mi-a zis: «Voi muri la fel de tănăr ca Elvis». Elvis avea 42 cănd a murit. Aurelian, 44."


I-a plăcut foarte mult să cănte in baruri. Putea să-şi aleagă orice piesă işi dorea. La inregistrările pentru Televiziunea Romănă trebuia să stea ţeapăn ca un băţ şi să-şi pună agrafe in păr. Doar in bar se putea exprima. Acolo trăia.


El nu aducea banii pe care ii căştigau Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu. Electrecord i-a scos doar un LP, in 1973. Nu era iubit de şefi, pentru că nu cănta pentru mase, cum o făceau alţii. De aceea nu i s-a făcut nici un disc! A fost necăjit cănd a implinit 25 de ani de carieră, iar cei de la Teatrul de Revistă i-au refuzat un concert aniversar.


In 1986, luna iulie, s-a oprit din căntat. S-a oprit din trăit. "A trebuit să plec in turneu cu teatrul la mare. L-am luat şi pe băiat cu mine. Nu m-a ascultat şi a venit după noi la mare. Se simţea foarte rău. Am fost seara la spectacol, dar el n-a vrut să stea in cameră. S-a dus să cănte la un restaurant. Cănd m-am intors in cameră l-am găsit in pat. M-am dus in baie să spăl ceva. A venit după mine. Imediat a făcut o hemoragie. Ştiam că e ultima, fusesem avertizată. Ne-am dus urgent la Spitalul din Constanţa. Medicii n-au putut să-i oprească hemoragia. Inainte să se prăpădească, mi-a zis:«Ajută-mă, nu vreau să mor!»". Acestea au fost ultimele lui cuvinte. Totuşi, in faţa sfărşitului, n-a vrut să renunţe. Era insă prea tărziu. Dacă oamenii din jurul său ar fi fost mai responsabili cu ceea ce Aurelian le-a oferit, poate că el ar mai fi trăit şi astăzi.


Mariella Dumitriu a plecat din Romănia in 1991. După ce a murit Aurelian, Mariella a părăsit Teatrul Tănase. La 33 de ani işi pierduse partenerul de viaţă şi de scenă. Nu a mai putut să urce acolo sus fără el. "In 1990 mi-a murit fratele şi in 1991 m-am hotărăt să părăsesc ţara şi să-mi refac viaţa. Am plecat singură cu două valize şi nu regret. M-am căsătorit cu un saxofonist cu care a căntat şi Aurelian. El avea cetăţenie germană şi voia să vină in Canada. M-a rugat să-l ajut şi de aceea ne-am căsătorit. A fost un ajutor pentru amăndoi. Convenţia a durat un an. El s-a purtat cavalereşte şi am rămas buni prieteni. M-am inscris şi la Facultatea de Ştiinţe Sociale. Sunt foarte măndră că am făcut-o." De şapte ani şi jumătate este foarte fericită, deşi a aflat că este bolnavă de cancer la plămăni. S-a căsătorit din nou şi are puterea să se lupte pentru a trăi. "Am pentru cine şi pentru ce să lupt. Pănă acum Dumnezeu a fost foarte bun cu mine. De patru ani am fost diagnosticată cu cancer la plămăni. Dar nu mă las", spune Mariella.


CUM ERA AURELIAN


Făcea foarte multe glume. Era fericit cănd călătorea. Vacanţele şi le petrecea cu rucsacul in spinare, la cabane, prin munţi. Avea un spirit de observaţie şi o memorie extrem de bune. Cunoştea fiecare metru pătrat din Romănia. Era o enciclopedie ambulantă. Cănd mergea in turnee, ii incolona pe colegi să viziteze muzee. Era ordonat. Scria foarte frumos, dar numai de tipar. Avea mulţi prieteni care nu erau din lumea artistică. Ii plăcea să primească musafiri, să gătească.. Sursa jurnalul.ro

Un comentariu:

  1. Minunata postare!
    Multumesc Karina!
    Din pacate acest mare cantaret nu a fost apreciat cum se cuvine de mai ,,mari"timpului" si am pierdut de timpuriu o mare valoare muzicala!
    Si astazi povestea sa repeta...

    RăspundețiȘtergere

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!