31 mai 2011

Nicu Alifantis

   1954 :  Nicu Alifantis, solist vocal, instrumentist, compozitor român



NICU ALIFANTIS  - Colaj melodii minunate
 

1 . Aproape liniste ; 2 . Ploua infernal ; 3 . Decembrie ; 4 . Nu ma-ntreba nimic in seara asta ; 5 . Ce bine ca esti ; 6 . Balada blondelor iubiri ; 7 . Umbra ; 8 . Inscriptie pe un inel ; 9 . Vino noaptea ; 10 . Emotie de toamna ; 11 . Rar ; 12 . Piata Romana nr.9 ; 13 . Floarea soarelui 





Nicu Alifantis (n. 31 mai 1954, Brăila) este un cântăreţ de muzică folk, actor şi poet din România.


Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila din părinţi greco-macedonieni, face studii muzicale particulare şi debutează scenic în 1973. Este angajat în 1975 la Teatrul Maria Filotti din Braila şi devine destul de cunoscut şi iubit de public pentru ca în 1976 Electrecord-ul să-i editeze primul single, Cântec de noapte. În acelaşi an se înscrie în ATM.
După armată devine membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Paunescu, şi participă la majoritatea "întâmplărilor artistice", melodii ale sale figurând pe compilaţiile Folk 1 şi 2 apărute la Electrecord în 1977 şi, respectiv, în 1978. În 1983, la apariţia casetei de discuri care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album.
Între 1973 - 2002 a susţinut 4036 concerte.
În teatru a colaborat cu regizorii: Constantin Dinulescu, Mircea Creţu, Alexandru Tocilescu, Zoe Anghel Stanca, Mihai Radoslăvescu, Sassy Brahim, Eugen Motrici, Cristian Pepino, Cornel Todea, Eusebiu Ştefănescu, Nicolae Scarlat, Sanda Manu, Gheorghe Marinescu, Alexandru Colpaci, Nae Cosmescu, Silviu Purcărete, Eugen Mercus, Liudmila Szekely Anton, Cristian Hadgi Culea, George Bănică, Iulian Ursulescu, Mihai Lungeanu, Dragoş Galgoţiu, Mihai Perşa, Constantin Dicu, Harry Eliad, Anca Ovanez, Gelu Colceag, Dana Dima, Marian Negrescu, Mihai Mălaimare, Gabi Iencek, Radu Dinulescu, Ion Lucian, Mircea Cornişteanu, George Motoi, Daniela Anencov, Alexandru Darian, Ioan Ieremia, Ion Ardeal Ieremia, Cătălina Buzoianu, Emil Mîndru, Vlad Mugur, Silviu Purcarete, Mihai Mănuţiu, Alexandru Hausvater, Mara Pasici, Cornel Mihalache şi Alice Barb.
De asemenea a colaborat cu teatrele: Maria Filotti (Brăila), Alexandru Davilla (Piteşti), IATC/ATF, Teatrul de Păpuşi (Brăila), Teatrul Tineretului (Piatra Neamţ), George Bacovia (Bacău), Ion Creangă (Bucureşti), Dramatic (Ploieşti), Dramatic (Galaţi), Popular (Rîmnicu Vîlcea), de Stat (Oradea), Foarte Mic (Bucureşti), Dramatic (Braşov), Ion Vasilescu (Bucureşti), Dramatic (Baia Mare), de Nord (Satu Mare), de Stat (Sibiu), Popular de Păpuşi (Rîmnicu Vîlcea), Giuleşti (Bucureşti), Mihai Eminescu (Botoşani), Mic (Bucureşti), Constantin Tănase (Bucureşti), Popular (Tîrgu Jiu), Naţional (Bucureşti), Ţăndărică (Bucureşti), de Amatori (Politehnică, Bucureşti), ATM, Naţional (Craiova), Excelsior (Bucureşti), Urmuz Theatrum Mundi (Bucureşti), L. S. Bulandra (Bucureşti), Nottara (Bucureşti), Naţional (Tîrgu Mureş), Fantasio (Constanţa), Naţional (Timişoara), Victor Ion Popa (Bîrlad), Metamorfoze (Constanţa), SMART (Bucureşti), Maghiar (Cluj), Ariel (Rîmnicu Vîlcea), Comedie (Bucureşti), radiofonic, TV.
În 1995 fondează grupul Alifantis & ZAN, ca trupă de studio pentru albumul său "Voiaj". În 1996, după înregistrarea albumului Alifantis "Nichita", ZAN devine o trupă de proiecte din care mai fac parte: [Virgil Popescu (chitară bass, voce)]], Sorin Voinea (keyboars, voce), Răzvan Mirică (chitare el. ac., sitar, mandolină, voce), Relu Bitulescu (tobe).
În aprilie 1999 înfiinţează Fundaţia Nicu Alifantis cu scopul de a promova "proiecte artistice în care valoarea, forţa şi autenticitatea vor fi primordiale".
Despre Nicu Alifantis, Emil Brumaru scria:
"Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieţii fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămaţi o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroşi, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndeţea-l simte poet de cînd lumea şi-s fericit să o spun şi altora. Şi s-o repet pînă la îngeri!"





Membru


ADA - UCMR (1973)
ATM (1976 - 1990)
Uniter (1990 >)
UNIMA (1991 >)
SADCO (1996 - 2003) - preşedinte al SADCO (2000 - 2003)
CREDIDAM (2003 >)
UPFR (2003 >)





Angajat


Teatrul Maria Filotti Brăila (1975)
Teatrul Mic Bucureşti (1979 - 1990)
Teatrul Excelsior Bucureşti (1990 - 2002)
Teatrul Toma Caragiu Ploieşti (2002 >)


Debut



componistic în 1972 ("Furtuna" de Ostrovski, Teatrul Maria Filotti Brăila)
scenic în 1973 (emisiunea TVR, Tele Top)
discografic în 1976 (single "Cîntec de noapte", Electrecord)





Discografie


Cântec de noapte (1976)
După melci (1979)
Nicu Alifantis (1984)
Mitică Popescu (1984)
Piaţa Romană nr. 9 (1988)
Risipitorul de iubire (1990)
Decembrie (1992)
Ia toji baladist (1993)
Voiaj (1995)
Nichita (1996)
Nicu Alifantis 25 (1999)
Cadavrul viu (2001)
Neuitatele femei (2002)
Şah Mat (2004)
Simphonicu (2006)
Vinyl Collection (2007)
Cantece de semineu (2010)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!