Palatul Regal din Bruxelles, numit deseori Palatul Regal al Belgiei este o resedinta regala oficiala situata in centrul capitalei Belgiei. Desi in trecut a fost folosit drept locuinta de catre multi regi, astazi este rar folosit de Familia Regala a Belgiei care locuieste in Castelul Regal de la Laeken aflat la marginea orasului Bruxelles. Palatul Regal este situat in fata superbului Parc Bruxelles si a unei piete foarte lungi numite chiar Place des Palais sau Paleizenplein care desparte palatul de parc. Palatul Natiunii, cel care gazduieste Parlamentul Federal Belgian se gaseste vis-a vis de Palatul Regal. Aceasta asezare reprezinta cele doua simboluri cheie ale sistemului de guvernamant belgian; o monarhie constitutionala si democratie parlamentara.
"
Terenul pe care se afla Palatul Regal din Bruxelles, a facut parte dintr-un proiect regal ce dateaza inca din Evul Mediu si care initial se numea Palatul Coudenberg. Acest palat medieval a fost construit in a doua jumatate a secolului 11 si in prima jumatate a secolului al 12-lea si avea infatisarea unui castel fortificat, care reprezenta prima linie de aparare a orasului Bruxelles. Era resedinta Ducelui de Brabant care locuia in orasul Leuven. De-a lungul anilor palatul a fost reconstruit si renovat, extins si imbunatatit pentru a reflecta statutul Ducelui de Brabant si a succesorilor sai. Celebra camera a tronului din secolul al 15-lea, cunoscuta sub numele de Aula Magna a fost construita pentru Filip cel Bun. In aceasta camera au avut loc o multime de momente istorice inclusiv abdicarea Imparatului Carol al V-lea, care a dat coroana fiului sau Filip al II-lea al Spaniei in anul 1555. Acest moment marcant este redat de tablourile care decoreaza peretii palatului. Impresionanta camera a fost din pacate distrusa de foc in anul 1731 si abia in 1775 ruinele au fost indepartate si Palatul Regal construit. Multe organisme arheologice au desfasurat cercetari aici si au descoperit diverse obiecte din epoci diferite ale vietii palatului si obiecte istorice din orasul ce il inconjura.
Dupa Revolutia Belgiana din 1830, palatul a fost dat lui Leopold de Saxe-Coburg cand a devenit Rege al Belgiei. Ca si predecesorul sau, William al II-lea acesta a folosit palatul in principal pentru intalniri oficiale, preferand sa traiasca in Castelul Regal din Laeken. In timpul domniei sale putine modificari au fost aduse palatului. Fiul sau insa a considerat ca palatul era unul prea modest pentru un rege, marindu-l si redecorandu-l. Astfel suprafata palatului a fost aproape dublata. Arhitectul Alphonse Balat a avut un rol important in refacerea palatului, proiectand camere cum ar fi Camera Tronului si Marea Galerie dar si scarile. Balat a proiectat si noua fatada dar a murit inainte ca planurile sale sa fie puse in aplicare. Fatada din ziele noastre a fost facuta in 1904 dupa planurile arhitectului Henri Maquet. Tot el a facut si o gradina in fata palatului care separa cladirea de Place des Palais.
Printre cele mai de seama puncte de atractie se numara tavanul si candelabrul central din Camera Oglinzilor. Aceasta opera de arta este impodobita cu peste un million de bijuterii care amplifica foarte multe lumina naturala. .Acest plafon verde este fabricat din ... 1600000 gândaci bijuterie şi este o minune la Palatul Regal din Bruxelles numit Paradise de placere. Plafonul a fost creat de artistul flamand Jan Fabre, anterior cunoscut pentru lucrările sale din sange şi insecte. El a fost asistat de 30 de persoane şi le-a luat patru luni pentru a incleia toate bijuteriile. O alta atractie este Camera Imperiului, care contine 11 vase din aur pline cu pamant si flori din toate cele 11 provincii belgiene. Palatul Regal din Bruxelles a fost deschis publicului inca din 1965 si este deschis intre mai si septembrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu