photo eb1b08bb.png

3 iun. 2011

1267: Prima menţiune documentară a oraşului Mediaş



Photobucket







Orase medievale din Romania 


Sibiu - Hermannstadt 
Brasov - Kronstadt 
Cluj-Napoca - Klaussenburg 
Timisoara - Temeschwar 
Sighisoara
Targu Mures
Medias
Feldioara
Bistrita 
Deva
Sebes - Muhlbach 
Fagaras



Photobucket                                                









Medias 





Mileniul III î.e.n.
Neoliticul mijlociu - cele mai vechi urme de locuire a comunităţilor umane în zona Mediaşului.



Sec. XI-XIV
Stabilirea coloniştilor saşi pe valea Târnavei.

1267
3 Iunie - prima menţiune documentară a localităţii.

1283
Mediaşul apare într-un document sub denumirea de “villa Medgyes”.

1289
Pomenită documentar “terra Medies” (până la 1308).

1315
Regele maghiar Carol Robert de Anjou conferă locuitorilor din Mediaş, Şeica şi Biertan, toate drepturile provinciei Sibiu.

1359
Mediaşul este numit pentru prima dată oraş (civitas).




Orasul vechi, Civitas Mediensis si-a conservat trecutul istoric in 17 turnuri si bastioane. Biserica fortificata Sfanta Margareta detine un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indica fazele lunii. Monumentele medievale din piata castelului sunt unice in Transilvania. Atractiile turistice cele mai importante sunt: Turnul Croitorilor,Turnul Trompetilor, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588), Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor, Complexul Arhitectural Franciscan include biserica si manastirea franciscana, care adaposteste exponate de mare valoare: tezaurul de la Seica Mica, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramica populara.













Fotografii cu Orasul Medias


Fotografii cu Orasul Medias


Fotografii cu Orasul Medias






Obiective turistice:


Casa Schuller




Cladire situata pe latura nord estica a pietei centrale, este una din cele mai importante constructii in stil ul Renasterii din Transilvania. Casa Schuller este atestata documentar in anul 1588, ca fiind proprietatea lui Johannes Schuller, primarul Mediasului la acea vreme. Dar, in vechile cronici este pomenita cu mult timp inainte de anul 1588. De-a lungul timpului Casa Schuller a fost folosita ca han, birt si berarie. Noua Casa Schuller, desi a fost supusa de multe ori modificarilor si reconstructiei a pastrat in mare parte acelasi stil, aceeasi structura, dandu-i-se o si mai mare importanta in ultima perioada, dupa o noua restaurare.Acum acest obiectiv vechi si totodata nou reprezinta, alaturi de celelalte vestigii monumentale lasate de ani, o dovada a vechimii si istoriei orasului Medias. 


Photobucket


Turnurile medievale

Fotografia 2141 [ Sf. Margareta - Medias ]



Turnul Pietrarilor se impune si delimiteaza teritoriul de altadata al orasului, strajuind ca un ostas la apararea granitelor. A fost construit in anul 1507, fiind una din portile de intrare in orasul Medias. In interiorul turnului si-au desfasurat altadata activitatea breasla pietrarilor si a zidarilor. Dupa aproape cinci secole Turnul Pietrarilor isi pastreaza stilul, desi orasul a suferit multe schimbari si modificari.

Turnul Forkesch este o constructie in forma de prisma rectangulara terminata cu un acoperis piramidal. Este situat in partea sudica a vechiului oras, fiind una din portile de baza ale vechiului Medias, isi pastreaza si azi aspectul si importanta ca edificiu monumental. A fost folosit de-a lungul timpului ca muzeu.A fost construit in jurul anului 1450.


Photobucket


Complexul Arhitectural Franciscan



Unul din cele mai vizitate obiective turistice din Medias este Complexul Arhitectural Franciscan care cuprinde biserica si manastirea franciscana. In jurul anului 1444, lacasul de cult se afla in administratia calugarilor franciscani, ulterior fiind transformat in spital. Edificiul a fost construit in stil baroc si adaposteste exponate de valoare, printre care se numara tezaurul de la Seica Mica ( ce cuprinde 348 monede romane), tezaurul de la Panade, piese de ceramica populara din perioade diferite obiecte sculptate de epoca feudala, etc. 






Complexul actual este compus din doua cladiri distincte: biserica si manastirea. Dintre acestea biserica si-a pastrat mai mult din aspectul initial. Este o biserica-sala ce se continua spre est cu un cor deosebit de alungit fata de proportiile navei. Terminarea constructiei bisericii franciscane trebuie plasata aproximativ in perioada 1500 - 1515. In anii 1500 -1510 se ridica manastirea din incinta complexului. In anul 1742 s-au terminat lucrarile de reconstructie a lacasului de cult, care astfel primeste aspectul sau baroc (care se poate vedea si astazi).Cele doua corpuri de cladiri ale manastirii au fost inaltate pe doua niveluri - parter si etaj - boltite semicilindric cu penetratii sau, pe alocuri, in cruce. Aripa estica a ramas doar cu tavane. In prezent, constructia, de o sobrietate monumentala, gazduieste colectiile Muzeului Municipal.




Biserica Sfanta Margareta

In inima centrului medieval al orasului se afla o biserica evanghelica cu hramul Sf. Margareta. In 13 iulie, de ziua Sf. Margareta, era organizat un mare targ, unde se intalneau mestesugarii din toate partile Transilvaniei, unde diferitele bresle ale mestesugarilor stabileau masuri pentru apararea intereselor lor profesionale si comerciale. In urma marii invazii turcesti din anul 1438, care a afectat profund si orasul Medias, fortificatia de aparare, probabil existenta, a fost intarita in jurul bisericii cu un zid dublu precum si cu mai multe turnuri de aparare. Acest complex de fortificatii s-a pastrat pana in zilele noastre. Anul 1550 aduce Mediasul la rang de oras, turnul bisericii inaltandu-se cu trei etaje. In 1551 pe trunul principal a fost construit in fiecare colt cate un turnulet, ca semn ca Mediasul avea dreptul sa pronunte si sa execute condamnarea la moarte (jus gladii). 
De oricare parte a orasului de azi ai privi peisajul urbanistic, din orice directie te-ai apropia de portile sale, Turnul Trompetilor iti ofera cel dintai privirilor, silueta zvelta si gratioasa. Din inaltimile acestui turn, strajerii scrutau orizonturile zarilor, urmarind apropierea dusmanului, a carui prezenta o vesteau cetatii cu trmbita ce se pastreaza si azi in fondul muzeului.

Clasificat printre primele zece turnuri inclinate ale lumii, amintind prin silueta sa de Turnul de la Pisa, acoperit ci tigla smaltuita in diferite culori, Turnul Trompetilor se incadreaza armonios in structura arhitectonica a bisericii evanghelice "Sfanta Margareta".
Biserica Sf. Margareta, in forma ei actuala, este o constructie in stil gotic tarziu, compusa din trei nave, avand o lungime de 56 m si o latime de 20 m. In interior boltile bisericii se ridica pana la inaltimea de 12 m. Turnul bisericii, inalt de 68,5 m este unul dintre cele mai inalte turnuri din tara. 
In interior piesa cea mai valoroasa o reprezinta altarul triptic gotic tarziu, datand din perioada 1480 - 1490. Partea cea mai importanta a altarului o reprezinta cele opt tablouri pictate cu scene din patimile lui Isus. Picturile au fost realizate de catre un pictor necunoscut, dupa modelul altarului din biserica Schottenstift din Viena. In nisele ramase goale din predela altarului se afla mai multe pietre funerare. Pima din stanga este piatra funerara a lui Christian Schesaeus, cel mai important poet umanist transilvanean din seclul al XVI-lea. In randul din mijloc se vede blazonul regelui Matei Corvin, al voievodului Stefan Bathory, precum si stema Mediasului. Lateral se distinge emblema orasului Sibiu precum si altor unitati teritorial-administrative care au contribuit la construirea bisericii.
Din anul 1732, pe galeria de vest a bisericii se afla orga, care, in anul 1755, a fost inlocuita cu un instrument nou. Acesta dispune de doua claviaturi manuale si una cu pedale, avand 24 de registre cu peste 1300 de tuburi (fluiere). Biserica mai poseda o valoroasa colectie de covoare orientale, care dupa Brasov si Sighisoara se situaeaza pe locul al treilea intre colectiile bisericesti. Sculpturile in lemn de deasupra amvonului, in stil baroc, au fost realizate ina nul 1679 de artistul transilvanean Sigismund Moess. Clopotele bisericii se afla in turnul de deasupra intarii, in castelul bisericesc. Clopotul cel mai mare si cel mai vechi dateaza din anul 1498. In iulie 1998 biserica a implinit 500 de ani de la construire.
In incinta cetatii se poate ajunge prin mai multe cai de acces, care strapung centura fortificatiilor, formand intrari ce odinioara se puteau bloca prin puternice porti de aparare.


Centrul vechi

Centrul vechi al orasului Medias a fost punctul de intilnire al micilor producatori de cereale, sticla, olari, textilisti care veneau aici pentru a-si vinde marfa. Centrul vechi a mai fost folosit ca piata pentru locuitorii Mediasului. De-a lungul timpului aceasta piata s-a modificat, dar a ramas ca punct de interes parcul cu banci si fantana arteziana, unde majoritatea locuitorilor se intalnesc pentru a-si exprima parerile despre politica si despre stirile mondene. Este totodata un loc de recreere pentru cei de varsta a treia.
Sursa:www.infotravelromania.ro





Photobucket





Fotografii cu Orasul Medias




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!