Eclipsa de Luna din 15 iunie 2011 este prima eclipsa totala din acest an. Fenomenul va fi vizibil in totalitate de pe teritoriul Romaniei, fiind a doua eclipsa a anului (dupa eclipsa partiala din 4 ianuarie).
Eclipsa este una dintre cele mai lungi eclipse totale de Luna vizibile din Romania in acest secol, durata totalitatii fiind 1 ora si 40 de minute.
Momentele principale ale fenomenului din data de 15 iunie:
Intrarea Lunii in penumbra 20h 24m
Inceputul eclipsei partiale 21h 22m
Inceputul eclipsei totale 22h 22m
Faza maxima 23h 12m
Sfarsitul eclipsei totale 0h 02m
Sfarsitul eclipsei partiale 1h 02m
Iesirea Lunii din penumbra 2h 00m
20:23 - Deşi încă sub orizontul nostru, are loc intrarea Lunii în conul de penumbră al Pământului: începe aşa-numită eclipsă penumbrială, care se manifestă prin întunecarea treptată a porţiunii estice a discului Lunar. Întunecarea penumbrială a discului Lunar se observă dificil chiar şi prin instrumente optice.
21:10 - Are loc răsăritul Lunii.
21:22 - Începutul eclipsei parţiale. Lucrurile devin interesante, eclipsa începe să fie vizibilă cu ochiul liber. Umbra Pământului începe să fie proiectată pe partea stângă a discului Lunar progresând lent către dreapta. Un cosmonaut aflat în partea întunecată a Lunii vede o eclipsă totală de Soare.
22:22 - Începutul eclipsei totale. Luna este cufundată în întregime în conul de umbră al Pământului şi capătă culoarea roşiatică.
23:12 - Momentul de maxim al eclipsei totale. Luna a scăzut considerabil în strălucire (magnitudine 0 faţă de -12 la începutul eclipsei).
0:03 - Sfârşitul totalităţii eclipsei. Luna începe să iasă din umbra Pământului. Se revine la eclipsa parţială.
1:02 - Sfârşitul parţialităţii eclipsei. Se revine la eclipsa penumbrială. Pentru nespecialişti, eclipsa ia sfârşit.
02:02 - Sfârşitul oficial al eclipsei odată cu ieşirea din conul de penumbră al Pământului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu