1970: Loredana Groza, interpretă româncă de muzică uşoară.
Loredana Groza (n. 10 iunie 1970, Oneşti, judeţul Bacău)
A început să cânte de la vârsta de 3 ani, pasiunea sa continuând în timpul şcolii primare şi al liceului.
În clasa I a jucat în mai multe piese de teatru, una dintre ele (intitulată „Problema problemei”), fiind montată pe scena Casei de Cultură din Oneşti. Printre pasiunile sale din şcoala generală s-au numărat (pe lângă muzică, fiind în corul şcolii din clasa a V-a ), handbalul şi învăţătura.
Pentru meritele sale, Loredana a fost aleasă comandantă de unitate. A participat la olimpiade şcolare, obţinând locul I la faza pe ţară la disciplina limba română. A fost şi este pasionată de „toate materiile care te ajută să-ţi dezvolţi o gândire armonioasă”. Fiind pasionată şi de poezie, este acceptată în cenaclului literar „Sburătorul” sub îndrumarea poetului Isbăsescu. A studiat vioara timp de 8 ani (de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 14 ani) şi a urmat cursuri de balet. Primele aprecieri apar la „Forumul Naţional al Pionierilor”.
Pentru meritele sale, Loredana a fost aleasă comandantă de unitate. A participat la olimpiade şcolare, obţinând locul I la faza pe ţară la disciplina limba română. A fost şi este pasionată de „toate materiile care te ajută să-ţi dezvolţi o gândire armonioasă”. Fiind pasionată şi de poezie, este acceptată în cenaclului literar „Sburătorul” sub îndrumarea poetului Isbăsescu. A studiat vioara timp de 8 ani (de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 14 ani) şi a urmat cursuri de balet. Primele aprecieri apar la „Forumul Naţional al Pionierilor”.
A fost admisă cu nota 9,95 la Liceul de Matematică – Fizică nr.1 din Oneşti, fiind prima pe liste.
Câştigă Premiul I la Festivalul regional „Retorta de cristal” (1984).
La nici 14 ani, la faza naţională a concursului „Cântarea României” de la Focşani, a fost remarcată de Dumitru Moroşanu şi Jolt Kerestely, care au chemat-o la Bucureşti să participe la preselecţia concursului „Steaua fără nume”, deşi vârsta minimă acceptată prin regulament era de 17 ani. Pentru a putea participa la acest concurs a fost nevoită să nu-şi spună vârsta (având la acea dată doar 14 ani). A concurat cu Ramona Bădescu şi Camelia Florescu. A câştigat „Steaua fără nume” în toate fazele lui, ultima etapă fiind în 1986. Probele au fost destul de dure: dicţie, recitare, cântat doar cu pianul, apoi cu orchestra Radiodifuziunii Române, un duet cu o vedetă consacrată (Loredana va cânta în duet cu Dorin Anastasiu).
Câştigă Premiul I la Festivalul regional „Toamna muzicală băcăuană” (1985)
La 16 ani, în 1986, participă pentru prima oară la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia (27 - 31 august), unde câştigă „Marele Premiu", fiind atunci cea mai tânără participantă şi câştigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiţie care au devenit în scurt timp şlagăre: „Mă întreb ce să fac?” (Marius Ţeicu/Eugen Rotaru) şi „Despre dragoste” (Dan Beizadea/Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu).
În următoarea perioadă (1986-87), Marius Ţeicu îi va încredinţa spre interpretare melodiile „Când iubeşti”, „Să nu-mi spui bun rămas”, „Nu pot trăi fără dor”, „Cine crede în iubire?”, toate devenind şlagăre de succes.
Apariţiile la emisiunile la Radio şi Televiziunea Română sunt tot mai frecvente. Apare într-o populară emisiune de varietăţi realizată de Titus Munteanu.
Începe seria înregistrărilor la Radio şi Electrecord. Până în 1990 va imprima aproximativ 100 de piese care aparţin unor compozitori precum: Marius Ţeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Dani Constantin, Alexandru Simu, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Mihai Grigoriu, Octav Firulescu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ş.a.
La numai 16 ani câştigă (cu 10 pe linie) trofeul popularei emisiuni TV „Steaua fără nume”, fiind cea mai tânără laureată a trofeului.
În această perioadă (1986-89), popularitatea Loredanei creşte în special datorită concertelor şi turneelor la care a participat. În acest sens, a avut a avut lungi turnee prin ţară (de ordinul lunilor), în fiecare zi concertând în cel puţin trei spectacole, uneori şi mai multe, iar vara susţinând epuizante concerte maraton (câte opt concerte pe seară) în diferite locaţii şi localităţi.
Tot în perioada 1986-89 este prezentă pe un număr mare de compilaţii apărute la Casa de discuri „Electrecord”.
De asemenea, participă la ediţii ale Festivalul anual al melodiilor de la Bucureşti şi la Concursul cântecului politic pentru tineret.
După căderea regimului comunist din 22 decembrie 1989, Loredana a hotărât să-şi încerce norocul şi în alte tări pentru a stabili un contact mai strâns cu locurile de unde vine muzica adevărată şi unde există oameni cu experienţă notabilă în domeniu. Astfel, în Marea Britanie, la Londra (prin impresarul David Stones şi sub patronajul Alteţei sale regale, prinţesa Margareta), a susţinut un concert memorabil la Palladium Hall (sala unde au concetat The Beatles şi Rolling Stones), alături de The Drifters, Tom Jones, şi alte nume celebre. Acolo a cunoscut producători renumiţi, printre cei mai importanţi din Mare Britanie. Tot atunci Casa de discuri „Virgin Records” i-a propus un contract, dar care, din motive obiective, nu s-a realizat.
Cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal „Italia’90”, Loredana pleacă în Italia (împreună cu Silvia Dumitrescu şi Elena Cârstea)unde reuşeşte să pătrundă repede pe piaţa muzicală participând la multe show-uri televizate de maximă audienţă. Printre acestea se numără colaborarea cu posturile de televiziune Raiuno, Raidue, Raitre, Canale 5. A susţinut peste 100 de concerte de-a lungul şi de-a latul Italiei, din Sicilia şi până în Nordul Italiei. A realizat cântece cu Cristiano Malgioglio, a cântat alături de Rita Pavone şi Tedi Reno. În următorii ani va efectua în mod frecvent turnee în Italia.
Tot în 1990 filmează clipul piesei „Cip - cirip” în regia Doinei Anastasiu.
În 1991 câşigă marele premiu al Festivalului Internaţional Bucureşti’91 cu piesa „Dacă pleci” (Marin Petrache - Pechea).
1994
Filmul „A doua cădere a Constantinopolului” (prima comedie post-decembristă care îi are în distribuţie pe Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Jean Constantin, Aurelian Temişan, Dem Rădulescu ş.a.) are premiera la începutul anului 1994 şi este urmărit de nu mai puţin de 1,5 milioane spectatori, reprezentând un record de încasări în România.
Albume
1988 - Bună seara, iubito
1989 - Un buchet de trandafiri
1994 - Atitudine
1995 - Nascută toamna
1996 - Tomilio
1998 - Lumea e a mea
1999 - AromAroma
2001 - Diva Inamorata
2001 - Agurida
2002 - Zaraza, vânzătoarea de plăceri
2003 - Fata cu şosete de diamant
2004 - Zig Zagga Extravaganza
2006 - Jamparalele
2007 - My Love
2007 - Nana nanino
2007 - Şatra în apus
2009 - Sundance
2010 - Iubi Land
Melodii pentru filme
1987 - Zâmbet de soare
1994 - A doua cădere a Constantinopolului
1995 - Paradisul în direct
2007 - Inimă de ţigan
2008 - Supravieţuitorul
2008 - Regina
2009 - Aniela
2009 - Fire and Ice: The Dragon Chronicles
Filmografie
Cuibul de Viespi (1987)
A doua cădere a Constantinopolului (1994)
Paradisul în direct (1995)
Asphalt tango (1997)
Vacuums (2001)
Modigliani (2003)
Lori, Dan şi Tanti Mili (2003) - serial TV
Daria, iubirea mea (2006) -
Telenovela
Telenovela
Supravietuitorul (2007)
Inimă de ţigan - Rodia (2007-2008) - Telenovela
Fire and Ice: The Dragon Chronicles -Lia (2008)
Regina - Rodia (2008-2009) - Telenovela
Aniela (2009-2010)- Telenovela
TBA (2010)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu