photo eb1b08bb.png

24 iun. 2011

Noaptea Institutelor Culturale

Noaptea Institutelor Culturale

Noaptea Institutelor Culturale pe 24 iunie

Foto: ICR

Peste 50 de evenimente la Noaptea Institutelor Culturale 2011
A cincea ediţie a Nopţii Institutelor Culturale are loc vineri, 24 iunie 2011, în Capitală. Un proiect derulat de clusterul EUNIC din România, Noaptea Institutelor Culturale cuprinde evenimente propuse de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Institutul Polonez şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles. Coordonatorul ediţiei din acest an este Forumul Cultural Austriac.
Sunt programate peste 50 de evenimente, care se vor derula timp de mai bine de 14 ore în 8 locuri din Bucureşti. 
Organizatorii împreună cu Green Revolution vor pune la dispoziţie 60 de biciclete echipate nocturn, care vor putea fi închiriate dintr-un punct special amenajat pe str. Arthur Verona, lângă Biserica Anglicană. Doritorii sunt rugaţi să se inscrie în prealabil la adresa: office@austriacult-bucuresti.ro  trimiţând: nume, prenume şi CNP. Bicicletele vor putea fi ridicate în baza cărţii de identitate în intervalul 19.00-21.00 şi vor fi înapoiate în intervalul orar 02.00-04.00.
Regia Autonomă de Transport Bucureşti va înfiinţa o linie specială de autobuze pentru acest eveniment, care vor circula între orele 20:00 – 04:00 pe traseul Piaţa Presei Libere, Şos. Kiseleff, Bd. Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Bd. Lascăr Catargiu, Bd. Dacia, Str. Vasile Lascăr, Str. Armand Călinescu, cu întoarcere prin Bd. Carol I, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, Bd. Aviatorilor, Bd. Constantin Prezan, Str. Alexandru Constantinescu, Bd. Mărăşti, Bd. Expozitiei, Piaţa Presei Libere.
PROGRAM
BRITISH COUNCIL
Evenimentele vor avea loc la sediul British Council (Calea Dorobanţilor 14).
12.00 – 21.00: Reducere 50% @British (biblioteca @British)
Vino la biblioteca @British şi fă-ţi orice abonament la jumătate de preţ! Te aşteptăm cu peste 7.000 de cărţi şi 2.000 de DVD-uri în limba engleză.
12.00 – 21.00: Transformă-te într-o celebritate britanică! (curtea British Council)
Pozează în postura de vedetă britanică şi impresionează-ţi prietenii cu noul look de star!
16.00 – 21.00: Jocuri de societate (biblioteca @British)
Provoacă-ţi prietenii în cadrul unor jocuri de societate populare în Marea Britanie – noi aducem jocurile, tu vino cu distracţia!
21.30 – 22.30: Concert de muzică elizabetană (curtea British Council) 
Balade englezeşti, muzică de dans şi piese concepute pentru teatru – intră în atmosfera Renaşterii engleze pentru o oră şi fii contemporan cu Shakespeare! Ia parte la un concert de muzică elisabetană în interpretarea formaţiei Nomen est Omen condusă de Mihai Plămădeală. 
21.30 – 22.30: Brit Quiz (The City – sălile Belfast & Cardiff)
Cât de multe ştii despre cultura şi muzica britanică? Intră în atmosfera unui “pub quiz” şi ajută-ţi echipa să câştige premiile puse în joc! 
Participarea se face pe bază de înscriere în prealabil pe website-ul British Council. 
22.30 – 23.30: Brit music (curtea British Council) 
Cea mai bună muzică contemporană britanică – indie, grime, dubstep, folk, soul, electro – mixată în stil românesc! O selecţie a celor mai creative tendinţe care îţi va arăta o altă faţă a muzicii britanice într-un back to back session cu Tremour si Matei Oprina.
23.30 – 02.30: Documentare britanice (biblioteca @British / The City – sălile Belfast & Cardiff). Vor fi proiectate filmele:
Soundtrack for a Revolution
O poveste emoţionantă despre puterea muzicii de a schimba mentalităţi bine înrădăcinate şi de a redefini lumea. Energia izvorâtă din versurile pline de semnificaţii i-a inspirat pe oameni, mobilizându-i să lupte pentru drepturile lor şi să-şi câştige libertatea. 
Mendelssohn, the Nazis and Me 
Care este legătura dintre un băieţel de origine evreiască, din Germania, care fredona melodii naziste, al Treilea Reich revoltat de o piesă de muzică clasică şi compozitorul Marşului Nupţial, Felix Mendelssohn? Descoperă răspunsul urmărind documentarul britanic Mendelssohn, the Nazis and Me.
Divorce Iranian Style şi Afghan Star 
Politică, dogme religioase, libertate şi democraţie: două incursiuni în societăţi în care divorţul şi muzica sunt libertăţi care cer sacrificii. 

CENTRUL CEH 
Evenimente organizate de Centrul Ceh împreună cu Sâmbăta Sonoră şi găzduite de Centrul Ceh (Str. Ion Ghica 11 – lângă Biserica Rusă).
Pregateste-te pentru o experiență audio-vizuală interactivă! 
Toți gurmanzii și somnambulimicii sunt invitați, începând cu ora 20.00, în bucătăria Centrului Ceh, pentru o noapte dedicată experimentelor… audiovizuale. 
Antreul se servește în Grădina de beton, iar garnitura în Sala Mică. Ca să vă faceți poftă, am pregătit pentru voi, în colaborare cu festivalul One World din Praga, o selecție internațională de reclame sociale. Toate pe gustul celor mai simandicoşi. Cei mai pofticioși pot gusta și din filmele cehești 'Castelul misterios din Carpați și Adela nu a servit încă cina, realizate de regizorul ceh Oldřich Lipský.
Felul principal va fi servit în Sala Mare de trei Sound Chefs (Somnoroase păsărele, Miron Ghiu, Rufi) direct din spatele platanelor. Aceştia au acceptat provocarea de a experimenta rețete noi și au promis că vor condimenta atmosfera cu ingrediente sonore aduse chiar de voi. Bucătarii vor veni cu recipientele goale și, în funcție de ingredientele primite, vor improviza pe gustul vostru. Experimentele muzicale vor fi asezonate cu câteva cocktail-uri video. Sarea și piperul vor fi aduse de Sâmbăta Sonoră.
La desert, avem pregătită o rețetă cehească pentru nopți albe: un Pilsner Urquell servit rece.
Un experiment fără calorii, pe toate gusturile!
Meniul serii
Sala Mare:
20.00 – 22.00: experiment 1 / audiovizual
22.00 – 00.00: experiment 2 / audiovizual
00.00 – 02.00: experiment 3 / audiovisual
Somnoroase păsărele (Gili Mocanu)
Manifestându-se public de trei ani, metoda și abordarea compozițională abate trupa de la calea binecunoscută și bătătorită de mulți alții. Explorează prin muzică, fără niciun interes față de metodele clasice, având o experiență bogată în muzica românească contemporană şi profitând de proiectele precedente. Curentul lor favorit este în prezent “Spectralul”, iniţiat de pionierul Iancu Dumitrescu. Acestuia i se aduce astfel un tribut. Proiecte: Somnoroase păsărele Edif Pilaf, Timp Mort, t.t.g.g.b.b.t.t., Victim of Truth, Public Tracks, Centrul Isteric, Ileri.
Miron Ghiu 
Obsedat de peisaje sonore complexe, Miron Ghiu este un călător perpetuu printre unde și zgomote. Nomad încă de la începuturi, el folosește tot ceea ce întâlnește în voiajele sale și visează partituri muzicale care includ doar un sunet, alterat și modificat digital. Adoră să își petreacă timpul explorând diferite software-uri și e un fan al tărâmurilor digitale muzicale. Atunci când nu creează țesături muzicale, ascultă sunete făcute de alții, într-o continuă căutare a peisajelor perfecte pentru gândurile sale zgomotoase și abstracte. 
Rufi 
Rufi este cunoscut pe scena muzicii underground din București prin diferite proiecte sonore, mai mult sau mai puțin din sfera muzicii electronice. În 2009, a lansat albumul de debut "innercolour", ce poate fi descărcat gratuit de pe internet. Genuri abordate: ambiental, minimalism, dub, drone music, sound art, ethnic electronic, idm, 2step, dubstep, d'n'b, trip hop, hip hop. 
Sala Mică:
22.00: Proiecţia filmului Castelul misterios din Carpați 
Tajemství hradu v Karpatech, 1981, Cehoslovacia, 
R: Oldřich Lipský, 97 min.
În același an în care Stere Gulea adapta pentru ecran o versiune politizată a romanului lui Jules Verne, pentru că acțiunea este legată de mișcarea memorandistă din Transilvania, Oldřich Lipský pornea tot de la Jules Verne, dar parodia cu vervă filmele cu vampiri, după exemplul lui Polanski, revoluția industrială, fenomenele paranormale, dar și pasiunea supușilor austro-ungari pentru muzică. Acțiunea are loc în regatul muntos și arhaic Carpathia și se fac, evident, referiri și la Dracula. Și când ne gândim că în aceeași vreme Dracula și vampirii erau subiecte tabu la noi… 
00.00: Proiecţia filmului Adela nu a servit încă cina 
Adéla jeste nevecerela, 1977, Cehoslovacia
R: Oldřich Lipský, 102 min.
Detectivul Nick Carter a apărut ca personaj în ''America'' la sfârșitul secolului 19 și a supraviețuit în romane până în 1990. Oldrich Lipský îl convoacă în Praga începutului de secol 20, pentru a rezolva un caz în care crimele în serie au drept autor un criminal absolut neobișnuit. Atmosfera anilor 1900 este sugerată și de inserturi, iar Jan Švankmajer contribuie decisiv cu trucaje spectaculoase. Dacă vreți, povestea amintește întrucâtva de The Little Shop of Horrors (1960) al lui Roger Corman.
Grădina de beton:
20.00 – 22.00: baschet & Czech ice hockey
22.00 – 02.00: NonComm / reclame sociale
NonComm – o selecție de 77 de reclame sociale
Secțiunea „NonComm“ de spoturi sociale din cadrul Festivalului One World a avut de-a lungul timpului un mare succes în rândul publicului praghez. Această categorie prezintă 77 scurt-metraje filmate între anii 2007 și 2010 ce fac parte din campaniile de conștientizare socială ce au avut loc în zeci de țări din toată lumea. Într-o manieră umoristică, ocazional șocantă, aceste spoturi atrag atenția asupra unor chestiuni foarte serioase, cum ar fi distrugerea mediului înconjurător, violența domestică sau rasismul. Altele au intenția să ne schimbe tiparele comportamentale în domenii precum siguranța la volan.

CENTRUL CULTURAL AL REPUBLICII UNGARE ŞI INSTITUTUL POLONEZ 
Evenimentele sunt organizate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez şi vor fi găzduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare (Str. Gina Patrichi 8).
18.00: Concert Liszt susţinut de Trio Duecento Corde 
Din program:
Tristia – La vallée d'Obermann (transcripţie pentru trio cu pian de Eduard Lassen şi Franz Liszt)
La lugubre gondola (transcripţie pentru violoncel şi pian)
Romance oubliée (transcripţie pentru vioară şi pian)
Rapsodia maghiară nr. 16
Orfeu (transcripţie pentru trio cu pian de Camille Saint-Saëns)
Carnaval la Pesta 

Trio Duecento Corde a luat fiinţă în mai 2006 la iniţiativa membrilor săi, tineri absolvenţi ai Academiei de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, îndrumaţi fiind de prof. János Devich şi Pál Éder. În prezent, cei trei muzicieni urmează cursuri de măiestrie în muzica de cameră la Kunstuniversität Graz (Austria), la clasa prof. Chia Chou. Trio-ul se poate lăuda cu premii de prestigiu la concursuri naţionale şi internaţionale. 
Componenţa formaţiei: András Tallián (vioară), Ibolya Nagy (violoncel) şi Ferenc János Szabó (pian).
19.30: Expoziţie de fotografie ONE YEAR AGO
La precedenta ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, fotograful Zalka Imre a susţinut un workshop de fotografie pentru oaspeţii pasionaţi de tehnicile fotografice aproape uitate ale secolului al XIX-lea. Anul acesta, fotografiile realizate de participanţii la workshop vor fi prezentate în clădire, sub forma unei expoziţii. 
Expoziţie de sculptură DIALOGUL GENERAŢIILOR – realizată de studenţi şi profesori de la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
În curte:
20.30: Demonstraţie de costum 
Departamentul Modă al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti prezintă câteva colecţii de veşminte realizate de studenţii anilor I, II şi master an I, sub coordonarea profesorilor: Unda Popp, Paula Barbu, Doina Lucanu, Răzvan Vasilescu. Mişcarea scenică este semnată de Costin Anghel.
21.30: Concert de jazz cu Karolina Trybała Trio 
Proiectul prezentat de cântăreaţa poloneză Karolina Trybała combină jazz-ul cu poezia contemporană şi folclorul est-european. Muzica realizată de cei trei membri ai formaţiei este extrem de emoţională, punând accent pe un „sound” intim şi pe versuri (originale sau adaptări ale cântecelor populare poloneze). Trio-ul este format din Karolina Trybała (voce), Lars Stoermer (saxofon) şi Vinzenz Wieg (chitară).
24.00: Happening: Predare de ştafetă la conducerea UE 
În miez de noapte vă invităm să sărbătoriţi alături de noi preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Polonia. De la colegii noştri unguri.
1.00: Silent Disco cu DJ Bold (Adam Brzozowski) şi DJ Mike (Michał Kowalonek) 
Ce înseamnă Silent Disco? Multe căşti şi doi sau trei DJ care performează în acelaşi timp, pe canale diferite. Nu-ţi place muzica primului DJ? Vezi ce-ţi oferă celelalte canale.
Proiecţii în interior:
21.00: Selecţie de filme digitale de la Kinofest 
Kinofest este primul şi cel mai important festival de film digital din România, aducând o selecţie impresionantă de filme: 250-300 de scurtmetraje la fiecare ediţie, majoritatea dintre ele premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale. Pentru Noaptea Institutelor, Kinofest prezintă o selecţie de 180 minute, cu cele mai bune scurtmetraje, proiectate în cele 4 ediţii de până acum ale festivalului.
22.45: Proiecţia filmului Beats of Freedom – Strigătul libertăţii / Beats of Freedom – Zew wolności 
Polonia, 2010, 72 min., regia Leszek Gnoiński, Wojciech Słota, documentar subtitrat în limba engleză / proiecţie în curte
Un film captivant despre începuturile muzicii rock în Polonia, prezentat din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani. 
Lasă-te prins în vraja muzicii rock! Deschide ochii şi ascultă cum rock-ul polonez a devenit istorie!
Vă aşteptăm apoi cu produse tradiţionale poloneze şi ungureşti. Mâncăruri dintre cele mai complicate şi mai savuroase din bucătăria celor două ţări. În curte, de-a lungul întregii Nopţi, va fi deschis şi un târg de gastronomie poloneză şi ungurească.
Concurs
De la începutul Nopţii şi până aproape de miezul ei, vizitatorii noştri pot participa la un concurs-anchetă, cu întrebări din cultura poloneză. Premiile sunt generoase!
INSTITUTUL CERVANTES ŞI FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC
Evenimente sunt organizate de Institutul Cervantes şi Forumul Cultural Austriac şi vor fi găzduite de Institutul Cervantes (Str. Marin Serghiescu 12).
18:30 – 03.00
Lansare de carte: Iubirile croitoresei de María Dueñas, traducere din spaniolă de Ileana Scipione. Eveniment realizat în colaborare cu editura Polirom.
Lectură: Ernesto Sábato – Centenarul naşterii. Eveniment realizat în colaborare cu Editura Humanitas.
Fotoproiecţie: Zig-zag urban. De la Bucureşti la Bariloche. Itinerarii fotografice cu parfum hispanic de Carmen Acsinte şi Marius Rădoi. 
Film: Omagiu Luis García Berlanga. Vor fi proiectate filmele Bienvenido Míster Marshall şi París-Tombuctú. Cu sprijinul Filmotecii Ministerului de Afaceri Externe al Spaniei. 
21.00: VISIONary – Documentare scurtmetraje și filme experimentale contemporane din Austria, un proiect al Forumului Cultural Austriac
Acest program oferă o privire de ansamblu asupra – și investighează în același timp status quo-ul – producțiilor austriece de film experimental și documentar de scurtmetraj. Este prezentată o paletă variată de concepte care include videoclipuri abstracte, studii conceptuale de arhitectură, animații elaborate, dar și abordări documentaristice subiective sau orientate structural. Remarcabil pentru acest program este și spiritul inovator care se manifestă în toate lucrările. Cele mai multe dintre ele au fost prezentate în cadrul unor festivaluri internaționale.
Short documentaries: IIvette Löcker: Marina und Sascha, Kohleschiffer, Johannes Holzhausen: Frauentag, Maria Arlamovsky: Eines Tages, Nachts…, Klub 2: Phaidon – Verlage im Exil.
Experimental Films: Michaela Schwentner: La petite illusion, Elke Groen: Nightstill, Angelika Brudniak, Cynthia Madansky: Minot, North Dakota, Jan Machacek: In the mix, Siegfried A. Fruhauf: Night Sweat, Dietmar Offenhuber: Paths of G, Lotte Schreiber: Borgate, Billy Roisz: Not Still, Josef Dabernig, Isabella Hollauf: Aquarena, Michaela Grill & Martin Siewert: Cityscapes, Dextro: 43, Martin Bruch, Reinhilde Condin: Home. Movie, Manuel Knapp: Visibility of Interim~, Barbara Doser: Evolverevolve 01
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
Evenimente organizate de Institutul Cultural Român, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles şi găzduite de Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38).
Sala Mare:
19.30: Expoziţie foto „Olhares romenos sobre Lisboa”
Pornim prin Noaptea Institutelor Culturale admirând viziunea cursanţilor Şcolii de Poetică Fotografică Francisc Mraz asupra capitalei portugheze. În plus, vă invităm şi la expoziţia de carte: autori portughezi traduşi în limba română, iar în curte, câteva premii gustoase aşteaptă să fie câştigate.
20.00: Kazantzakis şi Pessoa, lecturi bilingve
Un moment inedit al Nopţii îl reprezintă lecturile bilingve, română-greacă şi română-portugheză, din seriile de autor Nikos Kazantzakis şi Fernando Pessoa ale editurii Humanitas. Lavrentia Karamaniola va citi din Nikos Kazantzakis, iar Dinu Flămând şi Daniel Perdigaõ din Fernando Pessoa. La stand vor fi prezenţi traducători şi bursieri ai Centrului Naţional al Cărţii, colaboratori ai Fundaţiei Culturale Elene şi ai Institutului Camões/Ambasada Portugaliei. De asemenea, vor citi din volumele lor scriitorii Claudiu Komartin, Nora Iuga, Doina Ioanid, Andra Rotaru, Daniel Bănulescu, Sorin Despot, Teodor Dună şi Stoian G. Bogdan. Traducerile vor fi asigurate de actuala grupa de bursieri din cadrul ICR, proveniţi din Italia, Polonia, Germania, Spania, Chile şi Republica Moldova, dar şi de foşti beneficiari ai burselor derulate de ICR, care au ales să locuiască temporar în România.
21.30: Concert formaţia Anton Pann – „Povestiri muzicale”
Pornind de la fanarioţii bucureşteni, de la muzica de curte sau de mahala, de la umorul românesc ori de la manuscrise medievale de sorginte bizantină, formaţia vocal-instrumentală Anton Pann prezintă un nou concert din seria „Când Bizanţul eram noi”. Aranjamentul orchestral şi conceptul spectacolului sunt realizate de către dirijorul şi fondatorul grupului, Constantin Răileanu.
În curte:
19.30: Un cafegiu la ICR
Alune şi migdale prăjite, cafea şi coniac armeneşti, delicatesele preparate de însuşi Gheorghe Florescu vă stau la dispoziţie! Aşadar, vă invităm să faceţi un popas în foişorul din curte, pentru o gustare oferită de maestrul cafegiu, iar dacă veţi veni însoţiţi şi de „Confesiunile” acestuia, puteţi primi un autograf.
Les Saveaurs d’Yveline
Pe tot parcursul nopţii, alegeţi contra cost dulceţuri preparate după reţete naturale, fără conservanţi artificiali, din portocale, lămâi, clementine, migdale sau chimen. Priceperea şi imaginaţia aparţin echipei Les Saveaurs d’Yveline.
20.30: Poftă de Grecia!
Delicatesele greceşti vor crea atmosfera tipic mediteraneană, de care se face responsabilă Taverna Maria.
23.30: Concert electro-avangarde susţinut de trupa Tangtype
Un băiat, o fată = o mulţime de sounduri. Un duo pop experimental, Tangtype performează, la miezul nopţii, pe scena amplasată în curtea ICR. Instrumente variate, o voce care amplifică starea de reverie, belgienii sunt cei care vor încheia noaptea într-o atmosferă avangardistă.
INSTITUTUL FRANCEZ
Evenimentele vor avea loc la sediul Institutului Francez (Bd. Dacia 77).
Plaisir des mots/ Plăcerea cuvintelor 
Institutul Francez din București vă invită la o noapte dedicată plăcerii cuvintelor. Literatura lui Cioran, ca parte integrantă a străzii și a Institutului Francez, o signalistică total nouă, digitală, care va scoate de acum Institutul din tiparele afișelor obișnuite (demonstrație live), performance-uri, filme cu cele mai frumoase actrițe franceze votate de fanii Institutului pe pagina de Facebook, scurtmetraje inedite și muzică bună. Toate acestea, stropite cu cocktailuri special create pentru eveniment și degustări tipic franțuzești. 
Evenimente cheie:
Lansarea volumului Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi (Librăria Cărturești IFB, ora 19.00) – în prezența lui Dan Perjovschi 
Nimic nu ar putea reuni mai bine experiențele specifice unui eveniment precum Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi, decât o carte care să redeseneze traseul unei asemenea aventuri. Ilustrații și citate, schițe care dau imaginea unui making-of al felului în care gândul și liniile lui Dan Perjovschi au urmat gândul și stilul frazei lui Emil Cioran, fotografii din timpul executării desenelor de pe unul din zidurile exterioare ale Institutului Francez, dar și fotografii din stradă. Din stradă, pentru că acolo oamenii s-au întâlnit, exact așa cum ne-am așteptat, în mod direct, nemediat, cu textele și gândirea acestui filozof român trăitor la Paris, atât de cunoscut, de controversat, dar destul de puțin citit în ultima vreme. Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi este o carte realizată în parteneriat cu Editura Humanitas și conține fotografii semnate de Adi Bulboacă. 
Proiectul de signalistică a Institutului Francez din București, realizat de Jean-Louis Frechin și Uros Petrevski – agenţia NoDesign din Paris, premiată de Musée des Arts Décoratifs în 2010, va fi finalizat și dezvăluit publicului. Tehnologia digitală transformă signalistica într-un sistem de informare capabil să facă «să vorbească» locurile, perfect pentru dinamismul cultural al Institutului Francez.
Program:
14.00 – 17.00: Atelier de povești cu Alina Darian / Salonul de Onoare 
17.00: Proiecția filmului Apocalipsa după Cioran (Cinema Elvira Popescu)
18.00: Proiecție de film în avanpremieră (Cinema Elvira Popescu) 
19.00: Lansarea catalogului Cioran citit în stradă, Librăria Cafenea Cărturești – în prezența lui Dan Perjovschi 
20.30: Dans performance cu Andreea Novac 
21.00: Proiecția filmului Belle de Jour, cu Catherine Deneuve (Cinema Elvira Popescu)
21.00: Signalistica IFB, intervenție No Design 
21.30: Instalație Micul Prinț remix, de Carmen Lidia Vidu (curtea IFB) – pe toată durata nopții 
22.00: Concert de percuție – pe toată durata nopții 
23.00: Proiecția filmului Lola, cu Anouk Aimée (Cinema Elvira Popescu) 
00.00: Soiree Paris Berlin #2 / Concert Stereo Total – Kulturhaus, împreună cu Institutul Goethe 
00.45: Proiecție de scurtmetraje Lardux (Cinema Elvira Popescu)
02.15: Proiecție de scurtmetraje "décalés" (Cinema Elvira Popescu)
INSTITUTUL GOETHE 
Eveniment organizat de Institutul Goethe şi Institutul Francez şi găzduit de Kulturhaus (Str. Sfânta Vineri 4).
23.00: STEREO TOTAL
Duetul berlinez Stereo Total, alcătuit din Françoise Cactus şi Brezel Göring, este cunoscut pentru sunetul său aparte. De 18 ani, cei doi îşi încântă publicul cu amestecuri inedite de punk-rock, cântece franţuzeşti, rock’n’roll, dar şi muzică electronică germană, nelăsând, astfel, nici unul din aceste genuri să zacă în vreun sertar prăfuit. 
Stereo Total compune piese care au apărut până acum pe 12 discuri, formaţia reuşind să creeze un univers muzical distinctiv. Inconfundabil rămâne accentul franţuzesc al artistei Françoise Cactus, cu care interpretează, deseori, texte absurde, ironice şi politice. Pe muzica lor poţi dansa şi te poţi molipsi de veselie, iar asta o demonstrează succesul internaţional de durată. 
La cea de a V-a ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, vă invităm, împreună cu Institutul Francez, la dans în clubul Kulturhaus.

INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURĂ „VITO GRASSO”
Evenimentele vor fi găzduite de Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“ (Aleea Alexandru 41).
Anul acesta, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” vă propune să descoperiţi Italia din alte perspective. Ne-am propus să vă arătăm lucrurile altfel decât aţi fost obişnuiţi. Aşa că, mai întâi, vă ducem direct în opera lui Goldoni, ca să râdeţi mai cu poftă, după care vi-l prezentăm pe Vivaldi, aşa cum nu l-aţi mai ascultat vreodată şi, în final, vă poftim la un ceai cu Mussolini. 
19.30: Spectacol de teatru interactiv: „De la Goldoni la Goldoni”
Cu: Sara Bettella, Francesca D’Este, Demis Marin
Regie şi adaptare: Francesca D’Este
Operele lui Carlo Goldoni sunt foarte potrivite pentru a crea colaje care să redea măiestria şi bogăţia personajelor sale, a situaţiilor create şi a intrigilor, care rămân foarte vii chiar şi când sunt extrase din context, graţie abilităţii dramaturgului veneţian. Acest proiect prezintă un potpourri de texte ale autorului veneţian, alese tocmai datorită faimei lor internaţionale şi pentru impactul asupra publicului. Spectacolul subliniază munca pe care Goldoni a dus-o cu actorii, cărora le oferea un text scris şi le cerea să-l redea cu precizie, dar îi şi lăsa liberi să îmbogăţească personajele prin propria creativitate. Este vorba, deci, despre un potpourri în care nu vor exista scenografii şi nici prea multe obiecte, doar costumele vor ajuta publicul să intre în atmosfera veneţiană. 
Pauză de degustare de produse tipice

Concert susţinut de Maestrul Riccardo Arrighini – “Vivaldi Jazz: Anotimpurile”
Vivaldi este considerat în unanimitate cel mai important, influent şi original compozitor italian al epocii sale. Talentul său era acela de a compune o muzică expresivă şi clară, ce putea fi apreciată de publicul larg şi nu doar de câţiva specialişti. Vivaldi este considerat unul dintre maeştrii barocului italian, bazat pe puternice contraste sonore şi pe armonii simple şi sugestive. Dorinţa lui Arrighini este de a redescoperi compozitorii clasici, aducându-i în faţa publicului într-o ipostază nouă, mai modernă şi actuală, adică îmbinându-i cu limbajul jazz-ului, bazat pe reorchestraţii, tipare ritmice provenite din tradiţia afro-americană şi, bineînţeles, pe improvizaţie. Vivaldi are, după părerea lui Arrighini, marea calitate de a fi ritmic şi solar, caracteristici ce permit “traducerea” în limbajul jazz-ului. 
Riccardo Arrighini este pianistul care a pornit într-o călătorie în care muzica clasică se contopeşte cu jazz-ul: două culturi, cea europeană şi cea americană, se îmbină într-o exprimare fără bariere. 

Proiecţia filmului La ceai cu Mussolini
Italia/Marea Britanie, 1999, durata 117’
Regia: Franco Zeffirelli
Cu: Baird Wallace, Cher, Joan Plowright, Judi Dench, Lily Tomlin, Maggie Smith, Massimo Ghini, Paolo Seganti
Florenţa 1934. Un grup de distinse doamne britanice se reunesc la mormântul poetei Elizabeth Barrett Browning pentru omagiul anual. Mary Wallace îşi face apariţia ţinând de mână un copil, Luca, fiul nelegitim al unui comerciant de ţesături pentru care lucrează ea. Bărbatul, deja căsătorit, a refuzat mereu să-l recunoască pe micul Luca, care va fi adoptat de “Scorpii”. Între timp, anii trec, iar regimul fascist devine tot mai despotic. 
Franco Zeffirelli îşi spune propria poveste şi vorbeşte despre copilăria sa de orfan, încredinţat unui grup interesant de doamne anglo-americane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!