Astazi, Google sarbatoreste 450 de ani de la construirea catedralei Sfantul Vasile
Catedrala Sfantul Vasile se afla in Piata Rosie din Moscova. Din punct de vedere turistic, aceasta catedrala, reprezentativa pentru intreaga Rusie, constituie punctul central al Moscovei. Stilul pur rusesc si culorile vii ce o imbraca, atat in exterior cat si in interior, o fac unica in lumea crestina si nu numai.
Piata Rosie si frumoasa Catedrala Sfantul Vasile
Piata Rosie este cea mai cunoscuta piata a orasului, ea separand Kremlinul, fosta resedinta imperiala, in prezent sediul presedintiei ruse, de zona comerciala Kitay-gorod. Din Piata Rosie pornesc toate drumurile principale ale orasului, aceasta fiind considerata nu numai centrul Moscovei, ci si centrul Rusiei.
Catedrala Sfântul Vasile Blajenâi este situată în Piaţa Roşie din Moscova, Rusia şi a fost construită în 1554. Catedrala reprezintă un templu ortodox, iar monumentul este un simbol al oraşului şi al arhitecturii ruse tradiţionale. Biserica adăposteşte mormântul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), care este patronul catedralei. Catedrala este cunoscută pentru cupolele sale caracteristice sub forma bulbilor de ceapă.
Istoria catedralei începe prin anul 1552 când a fost construită Biserica Sfânta Treime în semn de recunoştinţă pentru victoria armatei ruse împotriva tătarilor din hanatul Kazan. La început biserica a fost construită din lemn, pe locul ei fiind construită catedrala, între 1555-1561, în timpul lui Ivan cel Groaznic.
Denumirea sub care e consacrata in istorie si in constiinta moscovitilor este insa "Sfantul Vasile" - Vasili Blajinoe - dupa numele unui sfant mistic foarte cunoscut, ingropat in aceasta.
Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos - ocrotirorul Catedralei din Piata Rosie
Sfintele Moaste ale Fericitului Vasile se afla puse spre inchinare in interiorul minunatei biserici rusesti. Sfantul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului. Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos a trait intre anii 1468-1552. El a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care la acea data se afla pe acest loc.
Notorietatea sa, care a facut sa fie inmormantat aici, ba chiar si numele sau sa treaca asupra lacasului, se datoreaza nu numai profetiilor sale, intre care cea mai celebra este cea facuta tarului in legatura cu incendiul Moscovei, in anul1547, dar si faptului ca el apartine unei categori de sfinti - asa numiti "nebuni dupa Hristos" - foarte iubiti in spiritualitatea rusa.
Pe langa atractia estetica, planul bisericii are un adanc simbolism religios. Patru capele sunt dispuse in punctele cardinale, celelalte patru in nord-est, sud-est, nord-vest si sud-est, iar cea de-a noua se afla chiar in centru. Se formeaza astfel o stea in opt colturi, numarul opt, aducand aminte de ziua Invierii Domnului - a opta zi dupa calendarul iudaic - dar si simbolul nelipsit de pe umerii si fruntea Fecioarei Maria.
Extravaganta exteriorului mascheaza interiorul modest si putin spectaculos. Luminile vagi ce patrund pe ferestrele capetelor razbat in labirintul coridoarelor ce fac lagatura intre capele. Exista aici noua iconostase, ce contin peste 400 de icoane, si numeroase fresce, apartinand scolilor de pictura din Moscova si Novgorod, toate datand din secolele XVI-XIX.
Minunate imagini, par desprinse din povesti.
RăspundețiȘtergere