photo eb1b08bb.png

23 iul. 2011

Daniel Radcliffe


Daniel Jacob Radcliffe (n. 23 iulie 1989) este un actor britanic, cel mai bine cunoscut pentru interpretarea personajului Harry Potter din filmele cu acelaşi nume, bazate pe bine-cunoscuta serie de cărţi. 


Daniel Radcliffe as Harry Potter with Oliver Wood (Sean Biggerstaff) and behind them Fred and George...


Radcliffe a mai apărut în mai multe filme şi show-uri de televiziune, printre care producţia ITM My Boy Jack şi piesa de teatru Equus, pentru care a fost nominalizat la Drama Desk Award, premiul revenindu-i până la urma lui Geoffrey Rush pentru rolul lui din Exit The King.



Daniel Jacob Radcliffe a fost născut în spitalul Queen Charlotte's Hospital, West London, Anglia, singurul copil al lui Alan George Radcliffe, agent literar şi al agentului de casting, Marcia Jeannine Gresham (Marcia Jeannine Jacobson), care a fost implicată în mai multe filme ale BBC-ului, printre care The Inspector Lynley Mysteries şi mai recent Walk Away And I Stumble. Mama lui Radcliffe este evreică, originală din Westcliff-on-Sea, Essex (numele familiei ei fiind preluat de la Gershon; tatăl lui este protestant originar din Irlanda de Nord.
Radcliffe a exprimat o dorinţă de a juca pe scenă la vârsta de cinci ani. În 1999 şi-a făcut debutul în adaptarea în două părţi a BBC-ului a romanului lui Charles Dickens, David Copperfield, având rolul personajul principal.

Daniel Radcliffe a fost rugat în anul 2000 să participe la o audiţie pentru rolul lui Harry Potter de către producătorul David Heyman în timp ce participa la reprezentaţia londoneză Stones In His Pockets. În luna august a aceluiaşi an, după mai multe audiţii, Daniel a fost selectat să joace rolul în adaptarea scumpă a premiatei serii de cărţi semnată de autoarea J.K. Rowling. Rowling de asemenea a aprobat alegerea actorului: "Odată ce i-am văzut prestaţia lui Dan Radcliffe la testul de filmare nu cred că ar fi putut Chris Columbus să găsească un Harry Potter mai bun". Debutul în film al lui Radcliffe a fost în 2000 cu un rol secundar alături de Pierce Brosnan în The Tailor of Panama şi primul film Harry Potter: Harry Potter şi Piatra Filozofală fiind lansat un an mai târziu.


Radcliffe a mai jucat şi în următoarele filme din serie: Harry Potter şi Camera Secretelor (2002), Harry Potter şi prizonierul din Azkaban (2004), Harry Potter şi Pocalul de Foc (2005), Harry Potter şi Ordinul Pheonix (2007) şi Harry Potter şi Prinţul Semipur (2009). El a mai semnat şi pentru cel de-al şaptelea şi optulea film: Harry Potter şi Talismanele Morţii, care va fi lansat în două părţi; partea I în 2010 iar partea a II-a în 2011. Radcliffe s-a declarat fericit în urma deciziei de a secţiona ultima poveste, deoarece el nu crede că ar trebui produse jumătăţi de măsură pentru sfârşitul seriei. Filmele continuă să aducă rezultate foarte bune la nivel internaţional.
În (2002), Radcliffe a apărut în piesa de teatru The Play What I Wrote regizată de Kenneth Brenagh (care a apărut în Harry Potter şi Camera Secretelor interpretând rolul profesorului Lockhart). În anul 2006, Radcliffe a început tranziţia dintre un tânăr către un actor adult, apărând în serialul de televiziune Extras, ca o parodie a propriei persoane, în aceeasi măsură începând filmările la producţia australiană December Boys. Filmul, care a fost filmat în şase săptămâni, a fost lansat în America de Nord de către Warner Bros. pe data de 14 septembrie 2007. Radcliffe a fost pregătit timp de şase luni de către un antrenor vocal pentru a obţine un accent australian cât mai bun. A ales filmul, deoarece a dorit să joace un personaj secundar şi nu unul principal. În continuare, Radcliffe a apărut pe data de 27 februarie 2007 într-o readaptare a piesei lui Petter Shaffer, Equus, ca Peter Strang, un băiat ce se ocupă de grajduri şi care ajunge obsedat de cai. Rolul a provocat interes chiar dinaintea primei reprezentaţii, încasând în avans 2 milioane de lire, întrucât Daniel Radcliffe apărea nud într-una din scenele piesei. Radcliffe a primit recenzii pozitive, întrucât criticii au fost impresionaţi de nuanţa şi adâncimea dată personajului. Ultima reprezentaţie a piesei a fost pe 9 iunie 2007; după care a fost transferată pe Broadway în New York, începând pe 25 septembrie 2008, unde a reluat reprezentaţiile alături de Richard Griffiths, care a apărut de asemenea în adaptarea din Londra şi care l-a jucat pe Vernon Dursley în filmele Harry Potter. Radcliffe a declarat că s-a simţit nervos reluând rolul în faţa unui public american, deoarece era de părere că cei din America sunt mult mai atenţi/critici decât londonezii.
Pe durata verii anului 2007 a filmat în drama ITV, My Boy Jack bazată pe povestea reală a morţii fiului lui Rudyard Kipling în Primul război mondial, care a fost lansată în Marea Britanie cu ocazia Zilei eroilor 2007 şi în SUA pe 20 aprilie 2008. În film, Radcliffe l-a jucat pe Jack Kipling, un soldat al erei Primului Război Mondial şi fiu al scriitorului Rudyard Kipling. Despre rol, acesta spune:
Pentru mulţi oameni de vârsta mea, Primul Război Mondial este numai un subiect în manualul de Istorie. Însă, întotdeauna am fost fascinat de acest subiect şi sunt de părere că are relevanţă şi astăzi, la fel cum a avut din totdeauna.


La vârsta de 16 ani, Radcliffe a devenit cea mai tânără persoană care nu face parte dintr-o familie regală care să aibă un portret individual la National Portrait Gallery. Pe data de 13 aprilie 2006, portretul lui, desenat de Stuard Pearson Wright, a fost prezentat la deschiderea noii expoziţii de la Teatrul National Regal din Londra apoi mutat la National Portrait Gallery unde este expus. Radcliffe avea paisprezece ani la momentul creării portretului.
Pe 9 iulie 2007, Daniel Radcliffe, împreună cu colegii de platou: Emma Watson şi Rupert Grint şi-au lăsat amprentele mâinilor, ale picioarelor şi baghetelor magice în faţa Teatrului Chinezesc Grauman din Hollywood. Pe data de 28 decembrie 2007 fost anunţat în New York Times că Radcliffe îl va portretiza pe foto-jurnalistul decedat Dan Eldon într-un film biografic numit Journey sau The Journey is the Destination. Mama lui Eldon, Kathy, l-a ales personal pe Radcliffe pentru acest rol, în defavoarea altor actori precum Heath Ledger, Ryan Fellippe, Joaquin Pheonix, spunând că personalitatea nebunatică, simţul umorului şi energia lui Radcliffe erau similare cu cele ale fiului ei.


Radcliffe a urmat cursurile şcolii Sussex House School, o şcoală numai de băieţi; urmând apoi City of London Scool. A obţinut nivelurile A în cele trei AS-levels, dar pe urmă a întrerupt cursurile şcolare.
Radcliffe a declarat că este ateist dar şi că este "mândru deoarece este evreu". Este un fan al muzicii punk-rock şi admiră un număr mare de trupe şi artişti, de la Sex Pistols, The Libertines, până la Arctic Monkeys şi mai recent Hard-Fi, Jack Penate şi Kate Nash. Trupa lui preferată este The Hold Steady. În noiembrie 2000, Daniel Radcliffe a publicat o serie de poezii sub numele Jacob Gershon. Într-o publicaţie din 2009 a revistei Attitude Radcliffe a anuntat că susţine Partidul Democrat Liberal, fiind una din puţinele vedete care au făcut-o.


Daniel Radcliffe a apărut în anul 2006 in Sunday Times Risch List, care i-a estimat averea în jurul sumei de 14 milioane de lire sterline, ajungând unul dintre cei mai bogaţi tineri ai Marii Britanii. A mai apărut o dată, în 2007, în topul celor mai bogaţi tineri britanici, ajungând pe locul #33 cu o avere estimată la 17 milioane de lire sterline. S-a spus că a caştigat 250.000 de lire pentru primul film Harry Potter, în jur de 5.6 milioane pentru al patrulea şi 8 milioane de lire pentru Harry Potter şi Ordinul Phoenix. 










În ciuda averii, Radcliffe spune că nu are preferinţe scumpe, însă singurele lucruri pe care într-adevăr cheltuieşte bani sunt cărţile, deoarece citeşte destul de mult.
Daniel Radcliffe este cunoscut şi pentru suportul lui dat unor fundaţii de caritate, printre care Damelza House Children's Hospice din Sittingbourne, Kent, unde şi-a rugat fanii să doneze, în locul cadourilor aniversare. În februarie 2005 el şi-a pus un tricou cu Echipa Hogwarts pe care şi-a semnat un autograf şi l-a oferit la licitaţie pentru a strânge fonduri cu intenţia de a ajuta victimele Tsunamiului din 2005. Tricoul lui a făcut parte din Licitaţia de haine "Tsunami" care a strâns bani pentru reconstruirea Organizaţiei Sri Lanka. Daniel a purtat tricoul în timpul filmării filmului Harry Potter şi Pocalul de Foc. Aceste tricouri au fost distribuite numai membrilor echipei. Tricoul lui a strâns 520 de lire ($811.80). Daniel a devenit un pasionat al cricket-ului şi a participat la primul meci demonstrativ Anglia vs. India cu ocazia împlinirii a 18 ani. La sfârşitul zilei s-a aşezat la coadă pentru a obţine autografele lui Sachin Tendulkar şi britanicului Andrew Strauss. În legatură cu acest subiect, Daniel spune:
Am spus într-un interviu că am visat că Andrew Strauss mă fugărea cu o bâtă de cricket. Era în timpul turneului West Indies, când Andrew nu o ducea prea bine şi un australian s-a ridicat şi a zis că nu ar fi o problemă dacă Strauss ar încerca să te lovească, deoarece ar rata cu siguranţă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!