7 iul. 2011

Gheorghe Cozorici

Gheorghe Cozorici (n. 16 iulie 1933, Suceava - d. 18 decembrie 1993) a fost un popular actor român de teatru şi film.





A ramas in memoria publicului prin rolurile din film si teatru, dar si prin spectacole de poezie, caci a recitat versurile eminesciene cu o dictie perfecta si o voce de neegalat. 




Scrisoarea a III a - Gheorghe Cozorici, George Calboreanu, Dan Damian 
 





Prestigiosul actor de teatru si film s-a nascut pe 16 iulie 1933 in Arbore ,jud Suceava; a urmat cursurile primare si secundare pe meleagul natal ,apoi Institutul de arta dramatica din Bucuresti obtinand diploma de absolvire in 1956.
Iniţial, a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a evoluat pînă la sfîrşitul vieţii; ultimul său rol a fost Firs din piesa Livada cu visini de A.P. Cehov,dar si la Craiova,unde, la vîrsta de numai 24 de ani, i s-a încredinţat dificilul rol al lui Hamlet (1957), cel dintîi Hamlet românesc din epoca postbelică.
Într-o carieră artistică de peste trei decenii, Gheorghe Cozorici a interpretat roluri de mare succes, în piese româneşti şi străine: Barbierul din Sevillia, de Beaumarchais; Titanic vals, de Tudor Muşatescu; Becket de Jean Anouilh; Danton de Camil Petrescu; Tineretea lui Moromete de Marin Preda şi multe altele.


In 1962 se lanseaza in cinematografie jucand in Partea ta de vina.. Gheorghe Cozorici a fost cel care l-a „reînviat” pe Ştefan cel Mare printr-o interpretare monumentală .„Ştefan cel Mare” (regia Mircea Drăgan), „Pădurea spânzuraţilor” (regia Liviu Ciulei), „Gioconda fără surâs” (regia Malvina Urşianu), „Moartea unui artist” (regia Horia Popescu), „Capcana mercenarilor” ,„Ciuleandra” (regia Sergiu Nicolaescu) sunt doar câteva dintre peliculele în care şi-a lăsat amprenta.


A cunoscut cele mai intense trăiri în teatru şi în film şi i-a uimit pe toţi cu vocea sa...
Nu există român care să nu fi simţit fiori reci când îl auzea pe regretatul Gheorghe Cozorici recitând „Scrisoarea a III-a“. De altfel, Eminescu i-a fost aproape de suflet mai mult decât alţi poeţi. Se povesteste cum a recitat timp de trei ore din Eminescu, supărat şi rezemat cu piciorul de un gard, la moartea colegului său de generaţie şi prieten apropiat Amza Pellea, uimind întreaga asistenţă.


S-a impus şi a rămas în memoria tuturor prin interpretarea rolurilor de substanţă, modelând destinele unor personaje înţelepte, serioase, cu ajutorul cuvintelor. Gheorghe Cozorici, care a umplut scena cu talentul, harul şi vocea sa, a fost un partener de nădejde pentru colegii săi, şi toţi cei care l-au iubit spun acum poveşti despre el şi despre vocea sa unică.''.


Avea un glas sigur, nesovaitor, parca tras cu linie netremurata si care lovea obstacolul auzului nostru intr-o aterizare directa, fara recul. O vibratie scurta, patrunzatoare, o muzica grava, un sunet de instrument sever. Cred ca rostindu-si replicile undeva, intr-o padure adevarata, ar fi preschimbat usor copacii in orga, cerul in clopot si frunzele in miscatoare flacari verzi" spunea Aurel Storin .... S-a stins din viaţă în ziua de 18 decembrie 1993, la Bucureşti. 
cinemarx.ro




Filmografie

Moartea unui artist (1989)
Trenul de aur (1987)
Ziua Z (1985)
Ciuleandra (1985)
Din prea multa dragoste (1985)
Furtună în Pacific (1985)
Un petic de cer (1984)
Zbor periculos (1984)
Vreau să ştiu de ce am aripi (1984)
Imposibila iubire (1983)
Dragostea şi revoluţia (1983)
Comoara (1982)
Un echipaj pentru Singapore (1981)
Omul si umbra (1981)
Capcana mercenarilor (1980)
Vânătoarea de vulpi (1980)
Ancheta (1980)
Detaşamentul Concordia (1980)
Stele de iarnă (1980)
Clipa (1979)
Aurel Vlaicu (1977)
Râul care urca muntele (1977)
Urgia (1977)
Ultimele zile ale verii (1976)
Instanţa amână pronunţarea (1976)
Patima (1975)
Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)
Fraţii Jderi (1973)
Ciprian Porumbescu (1972)
Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
Gioconda fără surâs (1967)
Procesul alb (1965)
Pădurea spânzuraţilor (1964)
Partea ta de vină (1963)
Mândrie (1956)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!