11 iul. 2011

Mariana Buruiana


Mariana Buruiană (n. 11 iulie 1955, Arad) este o actriţă, traducătoare şi scriitoare română.
Urmează studiile liceale la Liceul nr. 2 (astăzi „Ghiba Birta”) din localitatea natală apoi studiile teatrale la I.A.T.C. Bucureşti - secţia actorie. Joacă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi se transferă prin concurs la Teatrul Lucia Sturza Bulandra din Bucureşti, în anul 1981. Joacă o serie de roluri importante, mari şi mici, colaborează la emisiuni radio-TV, apare în filme de lung metraj şi seriale de televiziune, face turnee în ţară şi în străinătate, obţine premii. În 1995 demisionează de la Teatrul Bulandra pentru a putea colabora la piesa Danaidele de Eschil (regia Silviu Purcărete), pusă în scenă la Teatrul din Craiova. Actualmente predă la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti. Mariana Buruiană este una dintre semnatarele Apelului pentru condamnarea comunismului.


Despre Mariana Buruiană poetul Emil Brumaru îşi amintea:
„Am văzut-o pe Mariana Buruiană de două ori, la Iaşi. Prima dată juca, cred, într-un spectacol-mamut Molière. În final a avut un surîs pe care îl voi ţine minte toată viaţa! Aşa surîd doar îngerii care ademenesc oameni! A doua oară era Ofelia. Atunci am şi vorbit puţin cu dînsa, mi-a scris cîteva cuvinte pe carnetul de corector cu jumătate de normă... Eu îi scrisesem versuri:

CÎNTEC DE IERTARE
Buruiană de argint,
Dac-ai şti ce trist mă simt
Că trebuie să te mint,
Că sînt vesel şi curat
Ca zidul cel luminat
De-amiaza cu soare lat,
Că-s fraged şi străveziu
Ca-n bucata de pîrîu,
Pe-un prund rumen, un fruct viu,
Că-s cu ochiul larg deschis,
La capăt de vis, spre-abis,
Şi ce văd, îngerii mi-s.
Buruiană de argint
Dac-ai şti ce trist mă simt
Că trebuie să te mint...

Cariera teatrală
Teatru radiofonic

Elita - Teatrul Naţional Radiofonic
Cumpăna amiezii - Teatrul Naţional Radiofonic
Dramă la vânătoare - Teatrul Naţional Radiofonic
Cel ce se pedepseşte singur actor - Teatrul Naţional Radiofonic
Corupţie la Palatul de Justiţie - Teatrul Naţional Radiofonic
Jocul Sfântului Nicolae - Teatrul Naţional Radiofonic
Livada de vişini - Teatrul Naţional Radiofonic
Lotte la Weimar - Teatrul Naţional Radiofonic
Măsură pentru măsură - Teatrul Naţional Radiofonic
Mânăstirea din Parma - Teatrul Naţional Radiofonic
Mioriţa - Teatrul Naţional Radiofonic
O zi mai lungă decât veacul - Teatrul Naţional Radiofonic
Odiseea - Teatrul Naţional Radiofonic
Paul şi Virginia - Teatrul Naţional Radiofonic
Romanţioşii - Teatrul Naţional Radiofonic
Troilus şi Cresida - Teatrul Naţional Radiofonic
Truffaldino - Teatrul Naţional Radiofonic
Călătoria diletanţilor - Teatrul Naţional Radiofonic
[modificare]Teatru şi teatru TV
Simple coincidenţe - A.T.F. Bucureşti, 15.11.1975
Peer Gynt - A.T.F. Bucureşti, 20.05.1977
Cei ce ne-au dat nume - A.T.F. Bucureşti, 11.06.1977
Este vinovată Corina? - A.T.F. Bucureşti, 12.04.1978
Avram Iancu - A.T.F. Bucureşti, 12.05.1978
Romeo şi Julieta - A.T.F. Bucureşti, 20.05.1978
Trei surori - Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, 04.11.1978
Cuibul - Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, 22.04.1979
Cei trei muşchetari - Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, 22.09.1979
Sîntem şi rămînem - Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, 17.11.1979
Cum se numeau cei patru Beatles? - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 12.01.1980
Program special LB - Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, 23.02.1980
Îmblînzirea Scorpiei - Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, 04.06.1980
D'ale Carnavalului - Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, 02.11.1980
Poezia muzicii tinere. Programul I - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 05.09.1981
Tartuffe; Cabala Bigoţilor - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 26.02.1982
Amintiri - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 30.04.1982
Gustul Parvenirii - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 26.06.1983
Linişte, ne privim în ochi - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 11.11.1983
Passacaglia - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 09.08.1984
Hamlet - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 30.11.1985
Uriaşii munţilor - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 22.12.1987
Privind în jur cu ochi fără lumină - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 01.01.1989
Visul unei nopţi de vară - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 14.05.1991
Mephisto - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 10.04.1993
Victor sau copiii la putere - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 10.04.1994
Danaidele - Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucureşti, 10.12.1995
Enigma din testament (Cireşica) - Teatrul Naţional de Televiziune - 1988
Stîlpii societăţii (Dina Dorf) - Teatrul Naţional de Televiziune - 1988
Astă-seară se improvizează - Teatrul Naţional de Televiziune - 1991
Mariana Buruiană şi Adrian Pintea în studioul „Mihai Zirra” al SRR, la înregistrarea spectacoluluiRomeo şi Julieta de William Shakespeare, 1986
Filmografie

Filme

Patima (1975)
Ţapinarii (1982)
Melodii la Costineşti (1982)
Sfârşitul nopţii (1982)
Să mori rănit din dragoste de viaţă (1983)
Zacharius (1983)
Figuranţii (1987)
Hanul dintre dealuri (1987)
Drumeţ în calea lupilor (1988)
Domnişoara Christina (1994)
[modificare]Seriale TV
Lumini şi umbre (1981)
Ochii care nu se văd... (1996)
Cărţi publicate

Taina Mărturisirii, Editura Herald, Bucureşti 1998.
Traduceri

Grădina tainică a Adevărului de Hakim Sana'i, editura Herald, Bucureşti 2006
Misteriile egiptene de Alexandre Moret, editura Herald, Bucureşti 2006
Al treilea ochi de Lobsang Rampa, editura Herald, Bucureşti 2006
Constructorii: o cercetare a istoriei şi filozofiei masoneriei de Joseph Fort Newton, editura Herald, Bucureşti 2005
Doctrina Kabbalei: filosofia religioasă a evreilor de Adolph Frank, editura Herald, Bucureşti 2004
Actrita Mariana Buruiana, în vârsta de 54 de ani, a renuntat dupa Revolutie la luminile rampei, pentru ca a descoperit bucuriile duhovnicesti. 

Actrita, care a scris cartea „Taina Marturisirii”, aparuta la Editura Herald, povesteste, în exclusivitate pentru EVZ, despre cum l-a descoperit pe Hristos si a parasit lumea teatrului si a filmului.

„Când esti foarte disperat, e o ocazie buna sa afli adevarul, sau macar o parte, atât cât poti suporta”, spune Mariana Buruiana.  Rugaciunea e puntea cu care poti depasi orice prapastie.

Începutul convertirii

„Convertirea" nu e o convertire la o anume credinta, caci am avut întotdeauna o pornire fireasca spre Dumnezeu, si ma rugam firesc, ci o schimbare radicala, care apare în urma unei abandonari în fata unei puternice chemari interioare, în fata a ceea ce stiai demult ca urmeaza sa descoperi, si nu voiai/sau nu puteai/sau nu era momentul  sa recunosti. Nu e vorba despre „o întâlnire cu credinta", ci de o abandonare în fata  fortei credintei care stie sa îsi faca loc în suflet, atunci când omului îi vine rândul, atunci când omul a ajuns la capatul a tot ceea ce „stia" sau îsi putea „imagina”. 

Au fost mai multe momente, o perioada mai lunga în care s-a petrecut reconfigurarea interioara, dar unul îl tin minte clar, caci ratiunea speriata ca pierde controlul, se retrasese neputincioasa, acceptând provocarea. Am formulat atunci înlauntrul meu, ca „sa tin minte”: iata, atunci când se epuizeaza tot ce este cunoscut, în sens de energie/viata/forta/cunoastere, prin care traiesti, apare aceasta „transparenta" sau "floare", la care nu te poate duce decât credinta, caci  Lumina, Binecuvântarea,Viata nu apar din cele ce le stiai dinainte.

„Facem fapte groaznice si nu suntem constienti”

Totul a plecat de la „sa nu ucizi". Am stat fixata pe aceste cuvinte, nu ma puteam dezlipi de ele. Mi se parea ca se reveleaza un mare secret prin intermediul lor si nimeni nu îsi da seama. Era în vremea Revolutiei. M-am gândit ca nimeni nu respecta poruncile. Si nici nu le întelege. Nici cei care le predica. Noi ucidem tot timpul, nu numai cu armele, ci si cu vorba si cu gândul. Meseria mea era legata de vorba si de gând. Si m-am gândit ca încalc porunca. M-am gândit mult la asta si la ce înseamna asta, si i-am cerut lui Dumnezeu sa-mi raspunda, si El a facut-o, într-un târziu. 

A durat mult, caci nu întelegeam de ce toate celelalte porunci sunt discutate, sau date de exemplu pentru învatatura, si aceasta „sa nu ucizi" e trecuta cu vederea. Oamenii cred ca porunca se refera la „a nu ucide oameni”, dar nu e asa. Nu s-ar potrivi cu celelate porunci. Nu s-ar sustine nici o porunca daca „sa ucizi” ar fi posibil. Si atunci, întelegând asta, m-am oprit. Am realizat ca în fiecare act al nostru, chiar „benefic”, chiar "onorabil" este distrugere si ucidere. 

Pe de o parte, sustinem lucruri minunate, pe de alta, facem fapte groaznice de care, de cele mai multe ori, nu suntem constienti. Distrugerea, uciderea ne însotesc zilnic si nu putem scapa, decât printr-o „convertire”, sau întelegerea profunda ca avem nevoie de „chipul” adevarat pe care l-am pierdut.

„Noi stam pe un maldar de distrugere”

M-am suparat pe Dumnezeu, caci întelegeam ca nu aveam voie sa fac nimic, nimic din felul în care traiam, chiar „frumos”, chiar „spectaculos”, daca era sa respect ce îmi cere ... Noi stam pe un maldar de distrugere, de care trebuie sa scapam. Totusi suntem tesuti din lumina. Ca sa fim noi-însine trebuie sa facem o „lucrare”. Aceasta este „spalarea de pacate" la care fiecare din noi este chemat.

Totusi în noi este Puterea. Puterea Suprema, la care suntem racordati, când ne „spalam de pacate” si Dumnezeu „ne miluieste” vine  cu Dragostea lui de Tata, spre noi. (sursa:evz)


2 comentarii:

  1. A avut câteva roluri complicate şi s-a achitat foarte bine de ele.
    Cel mai mult mi-a plăcut în Figuranţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca te mai vad din cand in cand:)

    RăspundețiȘtergere

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!