25 oct. 2011

R.I.P. Liviu Ciulei


A murit Liviu Ciulei, una dintre cele mai fascinante personalitati din artele vizuale romanesti. Decesul marelui regizor s-a petrecut la un spital din Germania.
Va fi incinerat in orasul german Munchen, urmand ca cenusa lui sa fie adusa in tara, a declarat regizorul Stere Gulea, care a luat legatura cu familia lui Ciulei, potrivit Mediafax.



Victor Rebengiuc, actorul care a interpretat rolul principal în filmul „Pădurea spânzuraţilor" a declarat că „este cea mai mare pierdere pe care teatrul şi filmul românesc au suferit-o în ultimii ani".


Liviu Ciulei - poza 13

Liviu Ciulei (n. 7 iulie 1923, București, d. 25 octombrie 2011, Germania) a fost un regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor român.

A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor în 1945, la Teatrul Mic în piesa Incatusarea dupa piesa Animal Kingdom scrisa de Philip Barry ; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă Omul care aduce ploaia de Richard Nash.

Liviu Ciulei - poza 2

În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei Cum vă place a lui Shakespeare.
A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1972. A lucrat în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City. S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.


Liviu Ciulei - poza 4

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre.
A fost căsătorit cu Clody Berthola și cu jurnalista Helga Reiter. Este tatăl regizorului Thomas Ciulei.







Premii, ordine și distincții

Ordinul Muncii clasa a II-a (1964)
Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile Dunării
Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul - Pădurea spânzuraților
Premiul UNITER, 1996
Premiul de Excelență UNITER, 2001
Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002
Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006

Liviu Ciulei - poza 9




Filmografie (actor)

În sat la noi (1951)
Nepoții gornistului (1953)
Alarmă în munți (1955)
Valurile Dunării (1959)
Soldați fără uniformă (1960)
Cerul n-are gratii (1962)
Pădurea spânzuraților (1964), ecranizare după romanul Pădurea spânzuraților al scriitorului Liviu Rebreanu.
Facerea lumii (1971)
Decolarea (1971)
Dragostea începe vineri (1972)
Dimitrie Cantemir (1973)
Ceața (1973)
Mastodontul (1975)
Falansterul (1979)







Filmografie (regizor)

Erupția (1957)
Valurile Dunării (1959)
Pădurea spânzuraților (1964)
O scrisoare pierdută (1977) - film TV




Filmografie (scenarist)

Mitrea Cocor (1952) (în colaborare cu Mircea Bodianu și Paul Bortnovschi, r. Victor Iliu și Marietta Sadova)
Nepoții gornistului (1953) (în colaborare cu Mircea Bodianu și Paul Bortnovschi, r. Dinu Negreanu)
Răsare soarele (1954) (în colaborare cu Mircea Bodianu și Paul Bortnovschi, r. Dinu Negreanu)
Pasărea furtunii (1957) (r. Dinu Negreanu)
Facerea lumii (1971) (r. Gheorghe Vitanidis)
O scrisoare pierdută (1977) - film TV


Liviu Ciulei - poza 6

Regie de teatru

Teatrul Bulandra:
Omul care aduce ploaia de Richard Nash(1957)
Cum vă place (1961)
Opera de trei parale de Bertolt Brecht(1969)
Leonce si Lena de Georg Buchner (1970)
O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale
Macbeth de William Shakespeare
Furtuna de William Shakespeare
Moartea lui Danton de Georg Buchner
Visul unei nopți de vară de William Shakespeare(1991)
Deșteptarea primăverii (1991)
Hamlet de William Shakespeare(2000)
Șase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello (2005)
Henric IV de Luigi Pirandello (2005)

Cărți

Cu gânduri și cu imagini, 2009

Liviu Ciulei - poza 14


3 comentarii:

  1. Sunt asa trist! Liviu Ciulei a fost cu mine de cand am deschis ochii in lume. Eram de cativa ani cand am vazut Valurile Dunarii si apoi Padurea spanzuratilor. Am crescut cu filmele lui, am citit despre el, mi-a parut rau cand a parasit tara, dar m-am bucurat la intoarcerea lui. A fost un OM ce a dovedit ca valoarea e recunoscuta oriunde si oricand! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc inca o data pentru punctualitatea cu care aduci toate aceste stiri despre ceea ce se intampla acasa si nu numai.
    Incet, incet, pierdem cele mai mari valori ale tarii, se vor mai naste oare altii ca ai ???

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeu să-l Odihnească în Pace !
    ~
    Ieri eram "cabrat" pe O Mare Aniversare - onorantă pentru Ţară - 90 de ani de viaţă a Majestăţii Sale Regale, Regele Mihai I. Urma să fie televizat discursul Său din Parlamentul României ...
    Însă, o altă ştire m-a bulversat: am aflat despre un Deces: GIGANTUL care s-a numit Liviu Ciulei, încetase din viaţă !!!
    A fost întredevăr o Zi teribilă: am asistat la manifestarea ei prin două personalităţi "la Vârf", două exemple ale Calităţii umane. Exemple pentru oamenii normali, temători de Dumnezeu - aflaţi în Ascultare -, nicidecum pentru paparude.
    ~
    La Mulţi Ani, Majestăţii Sale ! ~ pentru cei 90 de ani exemplari ai unui Om dedicat Poporului Suveran !
    Condoleanţe şi [Dumnezeu să-l Odihnească în Pace !] ! ~ pentru Liviu Ciulei, plecat între Cei Vii !!
    ~
    Exemplele benefice sunt demne de urmat şi sunt asimilate prin recunoaşterea şi asumarea lor; idealul uman nedezminţit - acel producător de progres şi prosperitate - se află la bilanțul fiecărei vieţi, prin "munca" fiecăruia.
    La Final de Drum, după ce vom "trage linia", vom constata dacă am adus semenilor mai multă beneficitate decât maleficitate.
    Dacă am Iubit dăruind, sau dacă am Urât - alegând şi alergând după ... lăcuste !
    ~
    O ZI Eveniment, care a marcat pe doi români de Seamă ! A trecut, dar A RĂMAS !
    De Bună Seamă !
    ~,

    RăspundețiȘtergere

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!