24 noiembrie 1932 - S–a născut Dumitru Carabăţ, scenarist şi profesor de scenaristică. Primeşte, în 1963, la Cannes, premiul pentru scenariul filmului „Codin”, scris în colaborare cu Yves Jamiaque şi Henri Colpi („Spre o poetică a scenariului cinematografic”).
Dumitru Carabăț este si teoretician de film și autor de literatură de specialitate român, șeful Catedrei de Scenaristică de la Academia de Teatru și Film din București, din 1970. A debutat în filmul de lung metraj la 27 de ani, semnând scenariul filmului Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959).
Dumitru Carabăţ este fondatorul şcolii româneşti de scenaristică. Cel mai important teoretician român al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienţă la catedră în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Dumitru Carabăţ este o figură marcantă a istoriei cinematografului românesc nu numai pentru scenariile sale, transpuse pe marele ecran de regizori precum Constantin Vaeni, Mircea Săucan, Dinu Tănase ori Sergiu Nicolaescu, ci şi pentru volumele sale, care au stat la baza pregătirii teoretice a zeci de generaţii de scenarişti români. Spre o poetică a scenariului cinematografic – primul şi, până în prezent, singurul manual autohton de scenaristică – şi Studii de tipologie filmică sunt două dintre cele mai cunoscute şi mai folosite cărţi de teorie scenaristică publicate în ţara noastră.
Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”
Într-o carieră universitară ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, Dumitru Carabăţ a predat şi a supervizat scenariile de şcoală ale majorităţii regizorilor şi scenariştilor care reprezintă astăzi nume importante în cinematografia românească: câştigătorii Premiului Gopo pentru Cel mai bun scenariu la cele trei ediţii de până acum ale Galei, Nae Caranfil, Tudor Voican, Corneliu Porumboiu, câştigătorul Palme D'Or 2007, Cristian Mungiu, sau scenaristul şi regizorul Lucian Georgescu sunt numai câţiva dintre foştii studenţi ai scenaristului-profesor şi teoretician.
Filmografie
Valurile Dunării, 1959, scenarist.
Secretul cifrului (film), 1959, scenarist.
Codin (Codine), 1962, scenarist.
Ultima noapte a copilăriei, 1966, scenarist.
Bolondos vakáció/Frumoasele vacanțe, (1968), scenarist.
Zidul, 1974, co-scenarist.
Accident (r. Sergiu Nicolaescu, 1976) – scenarist
Ultima noapte de dragoste, 1979, actor, scenarist.
Mihail, câine de circ (r. Sergiu Nicolaescu, 1979) – co-scenarist
Cântec în zori, 1986, scenarist.
Vulcanul stins, 1987, scenarist.
Cântec în zori (r. Dinu Tănase, 1988) – scenarist.
Filmografie - redactor
Baltagul (1969)
Răzbunarea haiducilor (1968)
Pădurea spânzuraţilor (1965)
Filmografie - dialogurile
Valurile Dunării (1960) - dialogurile
Cărți publicate
De la cuvânt la imagine: propunere pentru o teorie a ecranizării literaturii, Editura Meridiane, București, 1987
Spre o poetică a scenariului cinematografic, Editura Fundației PRO, București, 1997.
Studii de tipologie filmică, Editura Fundației PRO, București, 2000.
Elogiul falimentului, Editura Privirea.
Premii
Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (1963), pentru scenariul filmului Codin (Codine), scris împreună cu Henri Colpi și Yves Jamiaque.
Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Bruxelles-1976 pentru scenariul filmului Zidul, scris împreună cu Costachi Ciubotaru.
Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru scenariul filmului Vulcanul stins (1987)
Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru scenariul filmului Cântec în zori (1987)
Premiul Gopo pentru intreaga activitate (2010)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu