24 nov. 2011

Dumitru Carabăţ


24 noiembrie 1932 - S–a născut Dumitru Carabăţ, scenarist şi profesor de scenaristică. Primeşte, în 1963, la Cannes, premiul pentru scenariul filmului „Codin”, scris în colaborare cu Yves Jamiaque şi Henri Colpi („Spre o poetică a scenariului cinematografic”).

Dumitru Carabăț este si teoretician de film și autor de literatură de specialitate român, șeful Catedrei de Scenaristică de la Academia de Teatru și Film din București, din 1970. A debutat în filmul de lung metraj la 27 de ani, semnând scenariul filmului Secretul cifrului (r. Lucian Bratu, 1959).

Dumitru Carabăţ este fondatorul şcolii româneşti de scenaristică. Cel mai important teoretician român al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienţă la catedră în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Dumitru Carabăţ este o figură marcantă a istoriei cinematografului românesc nu numai pentru scenariile sale, transpuse pe marele ecran de regizori precum Constantin Vaeni, Mircea Săucan, Dinu Tănase ori Sergiu Nicolaescu, ci şi pentru volumele sale, care au stat la baza pregătirii teoretice a zeci de generaţii de scenarişti români. Spre o poetică a scenariului cinematografic – primul şi, până în prezent, singurul manual autohton de scenaristică – şi Studii de tipologie filmică sunt două dintre cele mai cunoscute şi mai folosite cărţi de teorie scenaristică publicate în ţara noastră.

Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”


Într-o carieră universitară ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, Dumitru Carabăţ a predat şi a supervizat scenariile de şcoală ale majorităţii regizorilor şi scenariştilor care reprezintă astăzi nume importante în cinematografia românească: câştigătorii Premiului Gopo pentru Cel mai bun scenariu la cele trei ediţii de până acum ale Galei, Nae Caranfil, Tudor Voican, Corneliu Porumboiu, câştigătorul Palme D'Or 2007, Cristian Mungiu, sau scenaristul şi regizorul Lucian Georgescu sunt numai câţiva dintre foştii studenţi ai scenaristului-profesor şi teoretician.

Filmografie

Valurile Dunării, 1959, scenarist.
Secretul cifrului (film), 1959, scenarist.
Codin (Codine), 1962, scenarist.
Ultima noapte a copilăriei, 1966, scenarist.
Bolondos vakáció/Frumoasele vacanțe, (1968), scenarist.
Zidul, 1974, co-scenarist.
Accident (r. Sergiu Nicolaescu, 1976) – scenarist
Ultima noapte de dragoste, 1979, actor, scenarist.
Mihail, câine de circ (r. Sergiu Nicolaescu, 1979) – co-scenarist
Cântec în zori, 1986, scenarist.
Vulcanul stins, 1987, scenarist.
Cântec în zori (r. Dinu Tănase, 1988) – scenarist.

Filmografie - redactor

Baltagul (1969)
Răzbunarea haiducilor (1968)
Pădurea spânzuraţilor (1965)

Filmografie - dialogurile

Valurile Dunării (1960) - dialogurile

Cărți publicate

De la cuvânt la imagine: propunere pentru o teorie a ecranizării literaturii, Editura Meridiane, București, 1987
Spre o poetică a scenariului cinematografic, Editura Fundației PRO, București, 1997.
Studii de tipologie filmică, Editura Fundației PRO, București, 2000.
Elogiul falimentului, Editura Privirea.


Premii

Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (1963), pentru scenariul filmului Codin (Codine), scris împreună cu Henri Colpi și Yves Jamiaque.
Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Bruxelles-1976 pentru scenariul filmului Zidul, scris împreună cu Costachi Ciubotaru.
Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru scenariul filmului Vulcanul stins (1987)
Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru scenariul filmului Cântec în zori (1987)
Premiul Gopo pentru intreaga activitate (2010)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!