05.11.1979, Bucuresti, pictor, grafician și cronicar plastic român (n. 22.01.1895- Bucuresti)
A trait 84 de ani.
Activitate:
Pictor, grafician şi cronicar plastic. A fost eleva artiştilor plastici Eustaţiu Stoenescu şi Gheorghe Petraşcu. Prima sa expoziţie personală a fost vernisată în anul 1919, la Bucureşti, în acelaşi an artista plecînd spre Paris, unde a urmat cursurile Academiilor Julian şi La Grande Chaumiere.
În anul 1927, a realizat 35 de desene pentru ilustrarea volumului „Corigent la limba română” de Ion Minulescu, iar doi ani mai tîrziu a participat la Expoziţia Internaţională de la Barcelona, unde a obţinut medalia de bronz. De-a lungul carierei artistice, Lucia Dem. Bălăcescu a realizat desene pentru „Cartea cu jucării” şi „Ce ai cu mine, vîntule” de Tudor Arghezi, precum şi pentru volumul „Decameronului” de Boccaccio (113 ilustraţii şi 101 vignete - ilustraţie de mici dimensiuni care se pune la începutul sau la sfîrşitul unui text sau capitol). De asemenea, pe parcursul vieţii, artista a deschis şi participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, atît în ţară, cît şi peste hotare. Contribuţia sa la arta românească, precum şi la promovarea acesteia peste hotare a fost răsplătită cu numeroase premii, printre acestea numărîndu-se Premiul „Ioan Andreescu” al Academiei Române (1974).
Observatii:
Imagine: Tabloul "Sălişteanca".
Tabloul înfăţişează figura unei ţărănci din Sălişte, al cărei costum popular este motivul central al lucrării. Femeia este ilustrată până la genunchi, în uşor semiprofil spre stânga, iar chipul priveşte drept în faţă. În mâini poartă o tăviţă cu o ceaşcă de cafea şi un pahar cu apă. În fundal se observă o măsuţă cu o vază cu flori şi o oglindă de perete. Accentul cade pe decorativismul costumului realizat din suprafeţele mari de alb (ia cu mâneci ample, încreţite şi fusta) şi negru (scurteica şi fotele dantelate pe margini), echilibrate de pata de roşu a brâului. Semnătură: semnat şi datat dreapta sus, cu brun: Lucia Demetriade Bălăcescu
Casa de epoca
Imaginea de mai sus este a unei picturi de Lucia Balacescu Demetriade, realizata in 1943 si prezinta o atmosfera calma, de fin-de-siècle, din Bucuresti, care face dreptate pe deplin apelativului „mic Paris” dat orasului in secolul al XIX-lea. Cladirea din fundal este intr-un stil pe care eu il numesc tot „micul Paris” (intelegand prin aceasta stilurile arhitectonice franceze, de secol XIX, interpretate local, intr-o maniera provinciala), fiind o marturie a acelei frumoase epoci din istoria capitalei. Acest tip de cladire si zonele pline de verdeata in care acestea se gaseau sunt acum amenintate de investitorii imobiliari si „dezvoltatorii” lipsiti de scrupule, care profita de o legislatie patrimoniala slaba, sub ochii indiferenti ai autoritatilor deseori corupte.
Vas cu flori ( 1925-1930 )
Stilul ușor naiv al Luciei Demetriade Bălăcescu a dat o mulțime de tablouri foarte frumoase, atât prin colorit, cât și prin animație. Tabloul reprezintă acel colț din centrul Mangaliei, așa cum era pană acum vreo 30 de ani.
Canal venetian
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu