Olga Delia Mateescu (n. 6 noiembrie 1949, Bistriţa Năsăud) este o actriţă şi scriitoare română, societară de onoare a Teatrului Naţional I.L. Caragiale, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi UNITER, distinsă cu numeroase premii şi distincţii pentru activitatea sa artistică.
Între 1968 - 1969 este studentă la Facultatea de Filologie (Secţia Limbi romanice şi clasice), în anul 1968, debutând de altfel. În aceeaşi perioadă începe activitatea la teatrul studenţesc "Podul", apoi va urma studiile teatrale la I.A.T.C. (între 1969 şi 1973), absolvind în 1973. După Revoluţia din 1989 decide să îşi continue studiile şi obţine doctoratul în Istoria Teatrului (1999), sub conducerea prof. univ. Ileana Berlogea, în cadrul UATC.
Olga Delia Mateescu a facut cunostinta cu teatrul din copilarie, datorita mamei sale, actrita Aura Ramniceanu. Fetita s-a facut remarcata de la o varsta frageda, cand obisnuia sa-si imite mama. Printre primele cuvinte pe care le-am spus au fost "La politiune, vaidi ne Dumitache", adica "La politiune, vardist nene Dumitrache", pentru ca mama isi dadea licenta cu Zita. Repetand acasa, mie mi se parea foarte importanta aceasta replica si o spuneam cand simteam ca este cazul. Obtineam efect comic garantat, ne-a spus actrita. Ea are amintiri dragi din perioada petrecuta la Resita, unde a locuit aproape doua luni intr-o cabina din teatrul vechi. Institutia era transformata in cinematograf si eu lasam seara cabina deschisa si priveam ecranul din partea cealalta, invatasem sa citesc de-a-ndoaselea, a adaugat ea.
Dupa terminarea liceului, Olga s-a pregatit pentru I.A.T.C. A avut insa o surpriza de proportii din partea mamei sale Nu m-a ajutat. Mi-a pus chiar pile inverse. Nu prea dorea sa fiu actrita, pentru ca sustinea ca este o profesie foarte solicitanta si ca eu sunt o fetita sensibila. A dat sfoara-n in lumea teatrului sa nu ma primeasca la institut, ne-a povestit Olga Delia Mateescu. Coincidenta sau nu, admiterea la Teatru a fost un esec, ea intrand la Filologie clasica, spre mandria familiei. Ambitioasa din fire, Olga si-a inceput activitatea la teatrul studentesc Podul, pregatindu-se in paralel cu Mihai Dogaru pentru admitere. In 1973 ea termina I.A.T.C-ul, ca sefa de promotie. Ca o traditie de familie, fiica Olgai, Irina Ungureanu, a fost atrasa tot de teatru. Am trimis-o la "Podul", ca sa vada daca ramane sau nu cu acest vis. Acum este la masterat si joaca la Bulandra, ne-a declarat Olga.
Filme cu Olga Delia Mateescu
Opera literară
Volume proprii şi proiecte
Capricii (teatru), Editura Unitext, 1997
Urme (teatru), Editura Cartea Românească, 1997
Statuia Libertăţii (teatru), Editura Cartea Românească, 1999
Medeea în război cu timpul (teatru), Editura Universalia, 2000
Ferma de struţi (teatru), Editura Cartea Românească, 2002
Manuscrisul (roman), Editura Carte de suflet, 2003
Şampanie în lanul de grâu (proză scurtă), Editura Muzeul Literaturii Române, 2004
Căderea (teatru), Editura Muzeul Literaturii Române, 2005
Dublaj memorabil de film- O fermă trăsnită, în rolul Doamnei Calloway, în original vocea aparţinându-i lui Judi Dench (2008)
Opere publicate în volume colective
Capricii (piesă de teatru), în Antologia pieselor prezentate la Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană, 1997
Fantoma de la Coventry (piesă de teatru), în Operaţie pe cord deschis, antologie de texte premiate publicată de editura Astra, Braşov, 1998
Astă seară nu moare nimeni (piesă de teatru), în Antologia Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 2002
Fata fără umbră (poveste), în Carte de poveşti, volum colectiv, 2003
Opere publicate în traducere
Piesa de teatru Astă seară nu moare nimeni a fost publicată în traducere în următoarele limbi:
limba franceză: sub titlul Ce soir personne ne meur, în revista Revue Roumaine, în cadrul ciclului La dramaturgie Roumaine d’aujourd’hui, 2003
limba engleză: sub titlul No one’s going to die tonight, în revista Romanian Review, în cadrul ciclului Romanian Drama Today, 2003
Premii şi distincţii
Premii pentru actorie
Premiul Şcolilor de Teatru 1973
Premiul de Creaţie al Teatrului Naţional, pentru rolul Inocenta, din Gimnastică sentimentală, de V. Voiculescu (1980)
Premii pentru dramaturgie
Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă a anului, pentru piesa Capricii (1997)
Premiul I. C. Brătianu, la Concursul Naţional de Literatură Nihil Sine Deo, Braşov, pentru piesa Fantoma de la Coventry (1997)
Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie, pentru volumul Ferma de struţi (2003)
Ordine şi medalii
Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004)
Nominalizări
Nominalizare UNITER pentru piesa Grenada, pentru concursul Cea mai bună piesă a anului 1998 (1998)
Nominalizare Ministerul Culturii pentru piesa Statuia Libertăţii (1998)
Nominalizare la concursul de dramaturgie Camil Petrescu, organizat de Ministerul Culturii, pentru piesa În căutarea unui rol pierdut sau Audiţie pentru Medeea (2000)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu