Sofia Cosma (n. 1 noiembrie 1914, Smorgon, Letonia – 12 februarie 2011, Oxnard, California) a fost un muzician și profesor.
S-a născut pe 1 noiembrie 1914 în într-un mic shtetl, Smorgon, la granița între Letonia și Lituania. Sofia Cosma a început să studieze pianul de la o vârstă fragedă. La 18 ani s-a mutat la Viena, iar în 1933 a participat la Concursul Internațional de Pian de la Viena. Sofia a încercat să se refugieze în Letonia pentru a scăpa de naziști, însă a fost arestată mai târziu de sovietici și dusă într-un lagăr de concentrare. După eliberarea din lagărul sovietic unde și-a cunoscut și soțul de origine română, cu care are o fiică, Sofia a fost trimisă în Austria, în timp ce soțul său a fost trimis în România. În 1950 familia a fost reunită la București, iar puțin timp mai târziu s-a născut cel de-al doilea copil, Mihail. Din 1958 a devenit solistă a Filarmonicii Române.
In 1956, după 15 ani departe de pian, devenită Sofia Cosma, artista își relua studiile și era recunoscută rapid ca una din cele mai marcante soliste din România, în anii 70, conferențiară universitară la Conservatorul din Iași și înregistrînd cîteva discuri. Sofia Cosma a concertat pentru prima data la Iași pe 3 mai 1958, interpretind una din piesele de rezistenta ale repertoriului ei impresionant, Concertul Nr. 2 de Liszt, sub bagheta compozitorului dirijor Achim Stoia. Pina la 14 septembrie 1979, data ultimei aparitii pe podiumul iesean, cu Concertul No. 1 de Ceaikovski, Sofia Cosma și-a bucurat auditoriul cu interpretari notabile ale concertelor de Saint-Saens, Beethoven (Imperialul), Chopin, Rachmaninov și, în prima audiție, în 1964, cel de-al doilea concert de pian al lui Pascal Bentoiu.
După decesul soțului său în 1974, Sofia a călătorit de mai multe ori în SUA, reușind să obțină azil politic în 1981. În 1990 a revenit în Uniunea Sovietică unde a susținut un concert la Moscova.
In 2011 a fost realizat un film despre viața sa: "A SUITCASE FULL OF CHOCOLATE".
Marii muzicieni, pedagogii exemplari traiesc si dincolo de moarte gratie unei capacitati de transmitere prin capilaritate, de diseminare, de impregnare a elevilor lor, dincolo de tehnica, cu o calitate de umanitate a muzicii ce depaseste constructia si efemerul unei seri de concert. Pianista Sofia Cosma s-a retras discret, in alte lumi, la 12 februarie, de la ultima ei resedinta, americana, dar traieste in continuare prin discipolii si urmasii ei. Si m-am bucurat atunci cind violonista Marieta Baciu a luat initiativa, la Iasi, de a face ceea ce ar fi trebuit sa fie prima reactie a Radioului Muzical Romania, de a-i omagia memoria prin glasul elevilor ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu