photo eb1b08bb.png

5 dec. 2013

Cele mai scumpe carti din lume

Top 10: Cele mai scumpe cărți
Urizen, William Blake. Publicată initial in 1794, este una dintre cele mai importante   din seria de lucrări  profetice scrise de către Blake. Acest exemplar a fost vândut la Sotheby din New York în 1999 pentru 2.5 milioane dolari la un colecționar privat. 
William Blake la varsta de 25 de ani se căsătoreste cu Catherine Boucher, pe care o invată să scrie si să citească si care il va sprijini in permanenta. Cei doi vor lucra impreuna la o editie a poemelor si desenelor lui Blake, intitulată Songs of Innocence, paginile fiind de fapt gravuri impresionante, colorate manual. Aceasta editie, astazi o raritate bibliofila de deosebita valoare, s-a vandut atunci greu, desi pretul era modest.A devenit faimos ca gravor pentru un set de 21 de imagini care ilustrau Cartea lui Iov, din Vechiul Testament, compozitii migaloase si socante care au impresionat.
"The Book of Urizen" este una dintre cele mai importante cărți profetice ale scriitorului englez William Blake , ilustrata chiar de el . 

 (385x20, 2Kb)

Most expensive books
The Tales of Beedle Bard, JK Rowling
După finalizarea ultimei carti din seria Harry Potter , JK Rowling a vrut să prezinte un cadou special . El a produs șapte copii individuale ale unui volum numit "The Tales of Beedle Bard" .
În decembrie 2007 , o copie, șaptea,a   a fost vândută la licitație .
Fiecare carte este unică : scrisă de mână , ilustrată pe pergament , legată în piele maro  și montată cu diferite pietre semi-pretioase . Licitația  acestei ediții a fost un record iar cartea a fost vânduta pentru 3.98 milioane de dolari.

 (385x20, 2Kb)

Most expensive books
“Geografia”(“Cosmografia”) lui Ptolemeu (Ptolemy’s «Geographia» aka «Cosmographia»)
3.99 milioane dolari, în 2006, Sotheby’s (4,3 milioane dolari, estimare actuală)
Un exemplar extrem de rar a primului atlas tipărit din lume, produs în 1477 la Bologna, Italia, după eşantioane de hărţi ale astronomului, matematicianului şi geografului grec Claudius Ptolemeu, 150 ani I.E.N. Atlasul aparţinea unui celebru colecţionar britanic, Lord Vardington, colecția căruia numără aproximativ 700 de cărţi vechi şi aproximativ 60.000 de hărți. Prima ediţie a “Cosmografiei” a fost perla acestei colecţii, care a fost la un pas de a fi distrusă de un incendiu în 2004, dar a fost salvată de eforturile rudelor şi vecinilor colecționarului. La un an după moartea Lordului Vardington moştenitorii săi au scos “Cosmografia” la licitaţie.

 (385x20, 2Kb)

Top 10: Cele mai scumpe cărți
Tratat de pomi fructiferi, Henri Louis Duhamel du Monceau, Pierre Antoine Poitou, Pierre Jean Francois Turpin. 
4.5 milioane dolari, în 2006, licitaţia Pierre Bergé & Associés (Bruxelles) (4.8 milioane dolari, estimare actuală)
Tratatul despre pomi fructiferi al fizicianului, chimistului și agronomului francez, membru al Academiei de Ştiinţe, Henri Louis Duhamel du Monceau (1700-1782). În carte sunt adunate şi rezumate observațiile și experimentele savantului asupra pomilor fructiferi din decursul a 30 de ani. Cele două volume conțin ilustraţii realizate de o serie de artiști celebri din acea vreme, reprezentând 16 specii de pomi fructiferi, fructe, frunze si seminţe. Exemplarul de față al cărţii a fost cumpărat pentru biblioteca personală a regelui Louis XV, fapt pentru care a fost tipărit într-o formă deosebit de luxoasă, având coperta aurită.

 (385x20, 2Kb)

Biblia Evreilor (Hebrew Bible)
3.18 milioane dolari, în 1989, Sotheby’s (5,5 milioane dolari, estimare actuala)
Sfânta Scriptura Evreiască, numită de învăţaţii evrei Tanakh, formată din 24 de cărţi în trei secţiuni: Tora, Nevi’im şi Ktuvim. Conţinutul este aproape identic cu Vechiul Testament creştin. Acest exemplar este creat în Babilon, în secolele IX-X. î.e. şi este una dintre cele mai vechi şi cel mai scumpe manuscrise scrise  în ebraică.

 (385x20, 2Kb)

 Povestiri din Canterbury, Geoffrey Chaucer – 5,7 milioane de euro
Un exemplar din secolul al XV-lea al primei ediții ale Povestirilor din Canterbury a fost vândut, în 1998, la o licitație a casei Christie din Londra, pentru 4,6 milioane de lire sterline (echivalentul de la acea vreme a 5,7 milioane de euro).
Din cele câteva zeci de exemplare ale ediției din 1477 de a căror existență se știe, acesta a fost ultimul care a aparținut unui colecționar privat şi fusese pentru prima dată achiziționată, în 1776, pentru doar 6 lire sterline.

 (385x20, 2Kb)

Top 10: Cele mai scumpe cărți
 First Folio, William Shakespeare – 4,5 milioane de euro
În 1623, doi din colegii de teatru ai lui Shakespeare au publicat “Primul coloncifru” (“The First Folio”), o ediție care includea toate lucrările sale dramatice (în afară de două piesele de teatru care abia recent au fost recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare).
Deşi preţul iniţial era de doar un pound (și încă unul în plus dacă doreai ca exemplarul să fie legat în piele), astăzi este una dintre cele mai apreciate lucrări în rândurile colecţionarilor. Dintre cele 750 de exemplare care au fost produse, se estimează că mai există, în întreaga lume, doar 228.
În 2001, cofondatorul Microsoft, Paul Allen a cumpărat un astfel de exemplar, la o licitație a casei Christie din New York, cu 6.166 milioane dolari (aproximativ 4,5 milioane de euro). Sau, altfel spus: două dintre cele mai scumpe cinci cărți din lume aparțin fondatorilor Microsoft.

 (385x20, 2Kb)

Constituţia SUA, adnotată de George Washington – 7,17 milioane de euro    
Exemplarul cu coperte din piele are o valoare atât de mare pentru că a fost semnat de către George Washington pe prima pagină, fiind un cadou aniversar după primul an la peşedinţie. Pe marginile foilor Constituţiei, preşedintele a făcut note şi comentarii în paranteze. Volumul a fost cumpărat de asociaţia Mount Vernon Ladies (asociaţie care se ocupă cu conservarea rezidenţei istorice a fostului preşedinte de la Mount Vernon), pentru suma de 9,82 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de Christie’s în New York, în data de 22 iunie 2012.  

 (385x20, 2Kb)

Gutenberg Biblie.
5.4 milioane dolari, în 1987, licitaţia Christie’s (10,2 dolari, estimare actuală)
Exemplarul unicat al Bibliei pionierului-tipograf Johannes Gutenberg, este cea mai veche carte tipărită care a  supraviețuit până în zilele noastre. Versiunea ei de 42 de rânduri în format in folio (mai există o varianta mai târzie, de 36 de rânduri, cunoscută sub numele de Biblia Bamberg). Biblia de 42 de rânduri, cunoscut printre bibliofili ca “Biblia Mazarin”, după numele cardinalului şi primului ministru al Franței, Giulio Mazarini, printre documentele căruia, în 1760, a fost gasită prima dată primul exemplar al unei astfel de Biblii. Potrivit Muzeului Gutenberg, la inceputul anilor 1450 au fost tipărite aproximativ 180 de exemplare a Bibliei de 42 de rânduri, dintre care au supravieţuit până în zilele noastre 48, dintre care 21 sunt integre. Biblia vândută la Christie’s în 1987 este incompletă, conținând doar primul volum. Cumpărătorul a fost Maruzen Corporation din Japonia. În prezent, acest exemplar este păstrat în biblioteca de la Universitatea Keio.

 (385x20, 2Kb)

“BESTIARUL DUCELUI NORTHUMBERLAND”
5.85 milioane dolari, în 1990, licitația Sotheby’s (9,6 milioane dolari, estimare actuală)
Bestiarul manuscris, un fel de enciclopedie medievală a faunei, care cuprinde 112 reprezentări color a creaturilor reale şi imaginare şi descrierile lor pe 148 de pagini. Autorul manuscrisului  nu este cunoscut. Exemplarul este datat aproximativ în jurul anilor 1250-1260. În toată lumea s-au pastrat mai puțin de 40 de Bestiare britanice similare  şi au ajuns pe piaţă foarte rar. Experţii casei Sotheby’s explicau în 1990 că până atunci Bestiarul a fost scos la liciatație în 1889. Pe langa asta, copia ducelui de Northumberland este unul rămas într-o colectie privata si nu într-un muzeu. La licitaţia din 1990, noul proprietar a devenit un colecţionar privat din Statele Unite, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

 (385x20, 2Kb)

Evanghelia după Sf. Cuthbert – 10,4 milioane de euro
Evanghelia după Sf. Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Volumul, de mărimea unei palme, a fost scris în secolul al VII-lea şi este cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.
Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca naţională a Marii Britanii a achiziționat-o cu echivalentul a 10,44 milioane de euro. Reprezetanţii bibliotecii spun că micuţul volum, de 9,6 cm lăţime şi 13,6 cm lungime, este una dintre cele mai importante cărţi din lume.

 (385x20, 2Kb)

“Canterbury Tales“, Geoffrey Chaucer
7.5 milioane dolari, în 1998, licitaţia Christie’s (9,9 milioane dolari, estimare actuală)
Exemplar unic a primei ediţii a “Canterbury Tales” de Geoffrey Chaucer, “tatăl poeziei engleze” şi unul dintre fondatorii literaturii engleze. Cartea a fost tiparită în 1477 în tipografia pionierului-tipograf William Caxton la abatia Westminster. Până în prezent au supravieţuit doar 12 exemplare cunoscute ale primei ediţii, din care doar cartea expusă la Christie’s se află într-o colecţie privată. Cartea are o istorie îndelungată: prima sa apariţie la licitaţie este consemnată în anul 1776, când a fost vândută la Christie’s pentru 6 Lire Sterline. În 1998, cartea a devenit proprietatea unui grup londonez de vânzători de carte.

 (385x20, 2Kb)

Most expensive books
Păsările Americii, James Audubon – 8,7 milioane de euro
The Birds of America este o carte a pictorului și naturalistului John James Audubon. Publicată între anii 1827 şi 1838, lucrarea constă din gravuri de 99 cm pe 66 cm, colorate manual, reprezentând păsări în mărime naturală (unele dintre acestea fiind astăzi specii dispărute).
În decembrie 2010, The Economist estima că din cele zece cele mai scumpe cărți din lume, cinci sunt exemplare ale Păsărilor Americii. Dintre cele 119 de exemplare ale cărții de care se știe că au supraviețuit timpului, unsprezece se află în colecţii particulare.
În martie 2000, o copie a fost vândută în cadrul unei licitații organizate de casa Christie din New York pentru echivalentul a aproape 7 milioane de euro, în decembrie 2005 aceeași casă de licitații vindea un alt exemplar pentru echivalentul a 4,3 milioane de euro, iar pe 6 decembrie 2010, la Sotheby, Londra, un exemplar a fost vândut pentru echivalentul a 11.5 milioane de euro.

 (385x20, 2Kb)

The £9million answer to church's prayers
In noiembrie 2013 s-a vândut la licitaţie cea mai scumpă carte din lume, cu 14 milioane de dolari.
Bay Psalm Book a fost tipărită în 1640 la Cambridge, Massachusetts, şi este una dintre cele mai bine păstrate cărţi din cele 1.700 de exemplare tipărite în total.
Cartea a aparţinut bisericii protestante Old South din Boston şi a fost vândută pentru a obţine fondurile necesare acoperirii costurilor de reparaţie a clădirii şi pentru a finanţa activitatea congregaţiei. Biserica mai deţine încă o copie a cărţii, în timp ce alte restul copiilor supravieţuitoare se află în universităţi precum Harvard şi Yale.
Bay Psalm Book, una dintre cele 11 copii supravieţuitoare ale primei cărţi care a ieşit din tiparniţă în SUA, a fost adjudecată marţi pentru suma record de 14,2 milioane de dolari într-o licitaţie organizată de Sotheby’s în New York. Iniţial, analiştii preconizau că valoarea cărţii va ajunge la 30 de milioane de dolari, însă cu toate acestea a depăşit recordul anterior al preţului plătit pentru o carte, cel de 11,5 milioane de dolari din decembrie 2010, pentru „Birds of America”, scrisă John James Audubon.Bay Psalm Book, o traducere rară din 1640 a Psalmilor biblici în engleză, a fost cumpărată marţi de către David Rubenstein, co-fondator şi co-CEO al fondului privat de investiţii Carlyle Group LP. Cartea va porni într-un circuit de împrumut la mai multe biblioteci de pe teritoriul SUA înainte de a fi plasată într-una din ele pe termen lung.

 (385x20, 2Kb)
Screen Shot 2013-11-05 at 11.43.44 AM
The Gospels of Henry the Lion, Order of Saint Benedict 
Evangheliile lui Henry Leul (Das Evangeliar Heinrichs des Löwen)
12.4 milioane dolari, în 1983, licitatia Sotheby’s ($ 26,7 milioane dolari, estimare actuala)
Editia manuscris a Evangheliilor a fost realizată în jurul anului 1188 la ordinul lui Henry Leul (1129-1195), Duce al Saxoniei şi Bavariei, reprezentant al dinastiei Welf, care în decursul mai multor secole a avut o mare influenţă în Europa. Manuscrisul include cele patru Evanghelii, are 226 de pagini decorate într-un stil unic de călugări şi novici ai abatiei benedictine Helmarshauzen. După moartea lui Henric Leul, pentru o lungă perioadă, manuscrisul a fost considerat pierdut. În secolul al XIX-lea a fost descoperit la Praga  și în 1861 a fost achiziţionat de către George V, Rege de Hanovra. Cinci ani mai târziu, Regele George V a fost detronat şi a fugit în Austria, luând cu el şi manuscrisul. Apoi, urmele relicvei au fost din nou pierdute, iar în 1983, un vânzător necunoscut a pus spre vânzare la casa de licitații Sotheby’s  “Evanghelia lui Henry Leul”. În urma licitației, proprietarul a devenit Germania. La finanţarea achizitiei a participat guvernul federal, guvernele Bavariei şi Saxoniei Inferioare, precum şi fondul “Patrimoniului Cultural Prusac”. În prezent, manuscrisul este păstrat în biblioteca Herzog August din orașul Wolfenbüttel (Germania).

 (385x20, 2Kb)

“Codex Leicester“, Leonardo da Vinci
30.8 milioane dolari, în 1994, licitaţia Christie’s (44,6 milioane dolari, estimare actuală)
Caietul cu înscrisuri făcute de Leonardo da Vinci în timpul șederii  sale la Milano, între 1506-1510. Manuscrisul este format din 18 de coli de hârtie scrise pe ambele feţe şi îndoite în aşa fel încât împreună au format un caiet de 72 de pagini. Notele lui Leonardo sunt scrise într-un mod special, cu propriul său scris “în oglindă”, ele putând fi citite numai cu ajutorul oglinzii. Înscrisurile sunt dedicate diverselor fenomene ale naturii reflectate de Leonardo: de ce luna este strălucitoare, cum și de ce curge apa  în râuri, cum apar fosilele, din ce sunt compuse mineralele ş.a.m.d. Caietul conţine de asemenea o mulțime de calcule matematice, diagrame şi desene.  Codul a fost numit “Leicester” în onoarea lui Earl de Leicester, care a cumpărat manuscrisul in 1717. În 1980, moştenitorii lui Leicester au vândut caietul celebrului industriaş, colecționar şi prieten al regimului sovietic, Armand Hammer, în a cărui onoare este numit pentru o scurtă perioadă Codex Hammer. După moartea sa în 1994, Caietul a fost scos la licitaţie, unde a fost achiziţionat de către fondatorul Microsoft, Bill Gates. La iniţiativa acestuia, Codex Leicester este  în permanență expus în muzeele din întreaga lume.

 (385x20, 2Kb)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!