DOLIU la Biblioteca Națonală. Directorul Alexe Rău s-a stins din viață!
Bibliologul, filosoful, poetul și eseistul Alexe Rău s-a stins din viață, azi-dimineață, la vârsta de 61 de ani.
Alexe Rău s-a născut pe data de 23 decembrie 1953 în comuna Larga, raionul Briceni.
În anul 1975 a absolvit Facultatea de Filologie cu trecere la Facultatea de Biblioteconomie a USM, iar studiile postuniversitare și le-a făcut la secţia de doctorantură a USM (2006-2008), fiind doctor în filosofie.
Primul debut în poezie l-a avut în anul 1967, iar cel editorial - în anul 1993..Sub conducerea lui Alexe Rău, Biblioteca Națională a început editarea unei serii de bibliografii şi materiale de referinţă: Bibliografia Moldovei, Cultura în Moldova, Buletin bibliologic. A fundamentat şi a demonstrat necesitatea reformării bibliotecilor și a elaborat modelul cibernetic al managementului de bibliotecă.
A fost lector la Universitatea de Stat din Moldova (USM), redactor-sef al revistei „Datina Creştină” şi al almanahului „Patrimoniu” al bibliofililor din R. Moldova. A iniţiat şi a contribuit la desfăşurarea, în condiţiile interdicţiilor impuse de regimul sovietic comunist, a Festivalului Naţional de Carte şi Poezie Eminesciană (1984).
A scris şi a susţinut teza de doctor în filosofie pe tema „Scrisul ca expresie a conştiinţei şi cale de cunoaştere a fiinţării”. Din 1992 este director general al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, redactor-şef al revistei „Magazin Bibliologic”, colaborator al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Pe lângă premiile Uniunii Scriitorilor (pentru eseu şi pentru poezie) şi Uniunii Artiștilor Plastici arătate în lista cărţilor publicate, a fost distins cu: Premiul „Peniţa de aur” al revistei „Biblioteca” din Bucureşti pentru eseistică bibliologică (1993), Diploma UNESCO (2002), Medalia Uniunii Europene (2002), Medalia de aur a Fondului de Excelenţă de la Geneva (2005), Medalia „Meritul Civic” (1996), Medalia „Eminescu” (2002), Ordinul pentru merit în grad de comandor al României (2000), Ordinul de Onoare (2010), Premiul Ministerului Culturii al R. Moldova (2011), Trofeul UNESCO (2012), Titlul onorific „Om emerit” (2012).
Este prezent, de asemenea, cu eseuri, studii şi articole în domeniul filosofiei, literaturii, bibliosofiei şi bibliologiei în publicaţii periodice de peste hotare.
Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share
RăspundețiȘtergere