"Un scriitor pitoresc, de care azi nu-si mai aminteste aproape nimeni, a fost Nicolae Velea. A murit la 31 ianuarie 1987, cazut in zapada, undeva, in apropiere de Casa Presei Libere (pe atunci se numea Casa Scanteii).
In 1983 lucra la revista Luceafarul si ii incanta pe toti cu scrisul sau, popular-nastrusnic, dar si plin de tandrete fata de fiinta umana.
Bea mult si era nonconformist, ducand o viata boema, desi copilarise la tara, unde se invata moderatia.
Eu eram pe atunci redactor la Romania libera, condusa (inca) de Octavian Paler. Conform unei hotarari luate de PCR, la Academia „Stefan Gheorghiu" s-a constituit o comisie de verificare ideologica si profesionala (de „atestare", acesta era termenul), prin fata careia aveau obligatia sa treaca, in cel mai scurt timp, toti lucratorii din presa. Drept urmare, la sediul Academiei „Stefan Gheorghiu" (unde este astazi Facultatea de Jurnalistica), ne-am intalnit intr-o zi cateva sute de scriitori, ziaristi si fotoreporteri. Incercam sa ne pastram umorul, dar stiam ca nu e chiar o joaca si ca exista riscul sa ne pierdem posturile.
Era prezenta si o colega a mea careia ii murise de curand tatal. Purta o panglica neagra la reverul lat al unui sacou si el inchis la culoare si era foarte trista. Cand a ajuns in fata comisiei, a fost tratata cu intelegere si i s-a acordat, dupa un simulacru de examinare, un calificativ bun. Iesind de acolo, ne-a povestit ca a avut parte de multa ingaduinta si, inaderenta la veselia noastra, si-a imbracat paltonul si s-a pregatit de plecare.
Atunci a aparut Nicolae Velea, stangaci-ceremonios, si i-a adresat o rugaminte cu totul neasteptata:
– Doamna, va rog frumos, imprumutati-mi si mie doliul!
Luata prin surprindere, femeia a amutit. Apoi, a inteles despre ce este vorba, si-a desprins panglica neagra de la rever si i-a dat-o lui Nicolae Velea.
– Luati-o, o sa-mi confectionez alta acasa.
Dupa ce a spus aceste cuvinte, a plecat in graba.
Noi l-am ajutat pe Nicolae Velea sa-si prinda „doliul" la rever si, astfel inarmat, el s-a prezentat in fata comisiei, unde mecanismul induiosarii a functionat din nou.
Cei care insa, ulterior, au incercat sa-l imite pe scriitor n-au mai avut succes.
PS: Fotografia lui Nicolae Velea a fost realizata de Ion Cucu."
Autor Alex Stefanescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu