Alexandru Davila (n. 12 februarie 1862, d. 19 octombrie 1929) a fost dramaturg şi om de teatru român, fiul doctorului Carol Davila.
A debutat cu poezii. Capodopera lui este drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902) capitol dintr-o proiectată trilogie, „Mirciada”, una dintre operele de bază ale repertoriului dramatic românesc. În ea se evocă, în versuri de amploare romantică, unul dintre momentele de luptă pentru menţinerea şi întărirea independenţei Ţării Româneşti.
Alexandru Davila a fost, ca director al Teatrului Naţional din Bucureşti (între 1905 şi 1908, apoi între 1912 şi 1914) şi în calitate de regizor al companiei de teatru (1909), un militant pentru afirmarea dramaturgiei naţionale, precum şi a celei universale.
Alexandru Davila a înfiinţat prima companie particulară de teatru Compania Davila.
In 1902 pe 12 februarie a avut loc - Premiera piesei "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Cea mai ampla constructie dramatica, alcatuita, dupa toate regulile genului, din cinci acte, aducand in scena un mare numar de personaje care se grupeaza si se regrupeaza in cupluri sau in tabere, ostile sau prietene. Drama Vlaicu-Voda reconstituie un moment tensionat din trecutul indepartat al Tarilor Romane, din perioada constituirii si consolidarii statelor feudale romanesti.
Scrisa si reprezentata pe scena in anul 1902, piesa lui Alexandru Davila se inscrie ca o reusita a dramaturgiei istorice romanesti, venind in continuarea unor realizari valoroase precum Razvan si Vidra (1868) de B. P. Hasdeu si Despot Voda (1879) de V. Alec-sandri, cu care se inrudeste prin tema tratata (istoria nationala) si prin faptul ca este scrisa in versuri;
Davila si Caragiale
Doctorul Carol Davila
Ana Racoviţă Davila
Doctorul Carol Davila l
Pictorul celor doua tablouri de mai sus este Theodor Aman
Elevii săi sunt trimiși la marile facultăți din Europa: Paris, Roma, Berlin și Viena și se întorc doctori în medicină. Devin profesori la facultatea înființată la București. "Ne recomanda să fim cinstiți și să nu ne lăsăm mituiți." spuneau foștii săi elevi. Pe cartea sa de vizită nu e scris decât un singur cuvânt: DAVILA. Este suficient pentru toată lumea.
Personalitate complexă, Carol Davila a fost perceput în mod diferit, uneori contradictoriu de către contemporani. Sabina Cantacuzino, care l-a cunoscut, scria despre el: „Era un om plăcut, deștept, activ, bun organizator, dar ambițios și, se zicea, lingușitor. El fusese adus de Știrbei, dar se avu bine pe rând nu numai cu toți domnitorii: Cuza, Carol, ci cu fiecare ministru, lucru foarte rău văzut pe vremurile acelea de lupte politice pasionate, neținându-se socoteală că era străin și avea un scop special în activitatea lui. Zicea că este fiul natural al lui Franz Liszt și al contesei d'Agout; semăna mult cu cel dintâi, dar nu e menționat în nici o biografie a marelui muzicant. El ne spunea că numele îi vine de la un oraș în Spania (Avila). ”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu