Romancier şi dramaturg francez, născut la Paris, la 4 februarie 1688. Batranul Carlet de Marivaux a fost un om cu o bună reputaţie, şi el a primit numirea de director al monetăriei de la Riom în Auvergne, situatie în care Pierre a fost adus la Limoges. Se spune ca Pierre si-a dezvoltat de timpuriu gusturile literare, astfel incat la 18 ani a scris prima sa piesa „Tatal prudent si echitabil”. Aceasta a fost insa publicata in 1712 cand acesta a vea 24 de ani
Tatal prudent si echitabil
In aceste timpuri de inceput atentia lui era canalizata catre roman si nu catre dramaturgie. In trei ani, din 1713 pana in 1715 a scris trei romane – „Efectele surprinzatoare ale simpatiei”, „Masina blocata” si o carte care a avut trei titluri –„Farsamon”, „Nebuniile romanesti” si „Don Quijote modern”. Toate cele trei carti au o radacina comuna in genul romantei spaniole si al romanelor eroice ale secolului precedent. Anul 1720 si cei imediat urmatori au fost foarte importanti pentru Marivaux. In aceasta perioada a scris prima comedie – Triumful dragostei” si tragedia „Hanibal” ( tiparita in 1837 ), care a avut un meritat insucces.
Triumful dragostei
Intre timp afacerile sale au suferit o schimbare brusca. Desi tatal sau ii lasase la moarte o mostenire substantiala, Marivaux sfatuit de prieten, a investit tot ce avea in schema financiara Mississippi. Desi la incepit au fost cresteri mari de profit, in final a pierdut tot ce avea. Astfel a ajuns in situatia in care condeiul a ramas singurul lui sprijin.
El a avut o buna legatura cu ambele teatre la moda, Hanibal jucandu-se la Comedia franceza, iar Triumful dragostei la Comedia italiana. Aceasta din urma avea un succes mai mare, in ciuda imperfectiunii in cele ale limbii franceze.
Marivaux s-a straduit sa converteasca practica sa de la ziarul Mercure in realizarea unui nou ziar – Spectatorul francez ( 1722-1723), dar fiind singurul care l-a sustinut, ziarul a „murit” prin iregularitatea aparitiilor.
Surpriza dragostei
Pentru aproape 20 de ani teatrul va fi ajutorul de baza al lui Marivaux. Si in special cel italian, deoarece la cel francez actorii nu vedeau cu ochi buni piesele lui, acestea avand rar succes aici. Cele mai bune piese ale sale, dintr-un mare numar( a scris 30-40 de piese de teatru) sunt - „Surpriza dragostei” 1722, „Triumful lui Plutus” 1728, „Jocul dragostei si-al intamplarii” 1730, „Falsele secrete” 1737, toate produse la Teatrul italian si „Mostenirea” 1736, produsa la Teatrul francez.
Mostenirea
In anumite intervale de timp a incercat sa scoata publicatia periodica „Filozoful indigen” (1727) si apoi in 1734, „Cabinetul de filozofie”. Ambele au avut soarta „Spectatorului”, nereusind sa atinga succesul. Anul 1731 marcheaza inceputul muncii la opera sa mareata, romanul „Mariana”, un roman de un nou si remarcabil stil. Din acesta au aparit 11 parti in 11 ani, dar in final a ramas neterminat. In 1735 un alt roman, „Taranul parvenit”, a fost inceput, dar a avut aceeasi soarta ramanand neterminat.
A fost ales membru al Academiei in 1742 si a trait peste 20 de ani de la acest eveniment. In aceasta perioada nu a fost lenes, ci a scris in continuare piese de teatru si a contribuit cu article la ziarul „Mercure”, unde a invatat ziaristica. A murit pe 12 februarie 1763 la varsta de 75 de ani.
Onestul
The Triumph of Love Trailer
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu