1977 - A murit Doina Badea, interpreta de muzica usoara din România; victima cutremurului de pamânt din 4.III.1977.
Doina Badea - Cand eram copil odata
DALIDA A ROMANIEI
Una dintre cele mai mari cantarete ale Romaniei, Doina Badea, a debutat in anul 1960 la Deva. Venita de la Craiova, unde absolvise Scoala Populara de Arta, Doina Badea a fost angajata a Teatrului Muzical din Deva. A stat aici trei ani, dupa care a plecat la Bucuresti, unde a cunoscut consacrarea. Au urmat zeci de premii, alaturi de succesul nemaipomenit repurtat la „Olimpia” din Paris. Destinul sau s-a frant in 4 martie 1977. Blocul in care locuia a cazut in urma cutremurului devastator din acea nefasta zi de martie. Doina Badea a murit, alaturi de sotul ei si cei doi copii ai lor. Au ramas cantecele sale si amintirile… Cand a murit, avea 37 de ani...
Doina Badea a debutat in anul 1960, pe scena Teatrului Muzical din Deva. Cantareata s-a prezentat la un concurs organizat in vara anului 1960. Directorul de atunci, Ion Preda, primise dezlegare de la Partid sa reorganizeze teatrul, care fusese inchis timp de un an. Asa a ajuns la Deva Doina Badea, o tanara de 20 de ani, care absolvise in 1958 Scoala Populara de Arta din Craiova. Tot atunci au fost angajati la Teatrul din Deva in jur de o suta de artisti. Printre ei s-a numarat si Alexandru Dobondi, un instrumentist si, mai apoi, compozitor. Acesta, sunetistul Petre Ivan si Gica Eftici sunt colegii de la Deva ai Doinei Badea, care mai sunt in viata si au povestit pentru REPLICA
despre inceputurile carierei marii cantarete.
NUME DE DEBUT: RETTA MARGA
„Am trecut printr-un examen foarte greu. Ion Preda, directorul teatrului, era un om foarte cumsecade, dar era un perfectionist si nu accepta orice. Vroia sa aiba cei mai buni artisti si, tocmai de aceea, a considerat ca trebuie sa ne examineze la sange. Au fost sute de candidati la acel concurs, iar la final au ramas aproximativ o suta, printre care se numarau cateva soliste, balerine, actori si instrumentisti”, isi aminteste astazi Alexandru Dobondi. Artistii au fost angajati in data de 25 august 1960 la Teatrul Muzical din Deva. Printre ei – Doina Badea. „Preda i-a remarcat imediat vocea. Probabil, dupa ce a descoperit ca Doina Badea avea o voce unica, a vrut ca aceasta sa fie remarcata si mai mult de public. De aceea, i-a ales un nume de scena exotic, botezand-o Retta Marga (de la Margaretta). A fost cunoscuta sub acest nume in primele doua stagiuni, cat a stat la Deva. Apoi a inceput sa-si foloseasca numele real, pe care l-a facut celebru in anii ce au urmat”, spune Dobondi.
„Retta Marga” nu a avut destul timp pentru a-si consolida statutul de vedeta: a murit la doar 37 de ani
O COLEGA DE AUR
Dupa ce a trecut examenul la Teatrul Muzical din Deva, Doina Badea a impartit alaturi de inca 11 fete un dormitor in cladirea Casinei Romane din Deva. „Se imprietenisera toate. Doina era foarte retrasa si tacuta, dar era prietena tuturor. Uneori nici nu intelegeam cum de este atat de tacuta. Vorbea molcom de aveai impresia ca este ardeleanca de-a noastra, nu olteanca”, povesteste Alexandru Dobondi. Seara, instrumentistii repetau pentru spectacole. Dobondi spune ca dintre toti artistii, Doina Badea era singura care mergea la repetitiile instrumentistilor: „Se strecura in sala. Ne cerea voie sa asiste la repetitiile noastre. Uneori, dupa ce acestea luau sfarsit, ascultam un post american de jazz. Ramanea cu noi. Statea cu noi de placere, dar se vedea ca isi dorea sa invete cat mai mult. Vorbea rar, dar era un om pe care te puteai baza intotdeauna. A fost o colega de aur. Ne imprieteniseram. Eu si viitoarea mea sotie eram atunci prieteni. Cand era zi de leafa, Doina o ruga pe Kati, prietena mea, sa ma lase sa merg cu ea in oras sa isi aleaga si sa isi cumpere haine. Nici atunci nu vorbea prea mult. Parca plutea mereu. Avea un soi de detasare de lumea din jur, parca traia intr-o lume doar a ei, doar de ea stiuta. Aveai impresia cand te aflai in preajma ei ca toate rautatile lumii dispar. De altfel, nici nu cred ca Doina a putut vreodata sa supere sau sa jigneasca pe cineva. In trei ani, cat a stat la Deva, nu imi amintesc sa fi intrat vreodata in conflict cu cineva. Era prea buna pentru lumea in care traia”.
Alexandru Dobondi pretuieste si-n ziua de azi un afis al uneia dintre piesele in care a jucat Doina Badea, la Deva
O VOCE UNICA
Inca de la inceputurile carierei sale, Doina Badea promitea sa ajunga o stea a muzicii usoare romanesti. „Intr-un spectacol, o solista interpreta doua – trei melodii. Pe atunci nu se permiteau bis-urile. Salile erau arhipline, iar ea pur si simplu nu putea iesi de pe scena, atatea aplauze primea”, isi aminteste fostul ei coleg, Alexandru Dobondi. In perioada 1960 – 1963 cat a fost angajata Teatrului Muzical din Deva, Doina Badea a aparut in spectacolele: „Sarjele revistei”, „Pe treptele revistei”, „Vacanta muzicala”, „Strada mare” etc. Fostul ei coleg spune ca Doina Badea avea o voce unica: „Vocea ei era atat de ampla, de armonizata, incat celelalte soliste nu ar fi avut cum sa intre in conflict cu ea. Nu puteau sa existe rivalitati intre Doina Badea si celelalte cantarete. Era imposibil! Pur si simplu, cantand nu avea cum sa greseasca. Cu toate acestea, daca nu ar fi plecat la Bucuresti, n-ar mai fi ajuns o cantareata atat de mare. Existau rautati si atunci in lumea artistica, indiferent de vocea extraordinara pe care o aveai, iar daca ramaneai in provincie, acolo te ingropai!”.
HAIOASA SI PLINA DE VIATA
Sunetistul Petre Ivan isi aminteste ca Doina Badea era adesea protagonista unor intamplari haioase: „Odata s-a impiedicat de cablul din scena. Putin a lipsit sa nu se loveasca la cap cu un reflector din spatele scenei. A fost salvata la timp. Alta data a apucat-o teama si a vrut sa mearga pe jos de la Ucea spre Orasul Victoria. Apoi, inaintea unui spectacol, repetam. Ea trebuia sa stea pe o banca si sa cante. In mana avea un buchet de flori in care se afla un microfon. Pana sa ma intorc la ea, adormise. Muncea foarte mult si era o perfectionista, desi chiar nu avea cum sa greseasca. Natura ii daduse vocea aceea inegalabila, fara cusur”. Si Gica Eftici, unul dintre fostii sai colegi, nu are decat cuvinte de lauda pentru Doina Badea: „A fost o colega extraordinar de buna si de modesta. Era o fire simpla, o femeie cu mult bun simt. Nu avea aere, desi ar fi putut face nazuri, gandindu-ne la vocea extraordinara pe care i-o daduse Dumnezeu. Pe langa aceasta, avea si o memorie muzicala nemaipomenita. Si cum ii sta bine unui artist, era un pic distrata, dar ii statea bine. A fost Dalida a Romaniei!”.
PLECAREA LA BUCURESTI
In anii ’60, Puiu Maximilian si Vasile Veselovschi colaborau cu Teatrul Muzical din Deva, pentru care au scris o serie de texte. Cei doi au remarcat vocea inegalabila a Doinei Badea si au insistat ca aceasta sa ii urmeze la Bucuresti. In anul 1963 pleaca de la Deva si devine angajata Teatrului „Constantin Tanase”. „Ne dadeam seama ca o pierdem. Avea deja un succes urias si era cunoscuta in toata tara. Ne gandeam ca era spre binele ei sa plece la Bucuresti, desi la vremea respectiva teatrul din Deva nu era cu nimic mai jos decat cele din Capitala. Plecam in turnee prin tara, care durau cateva luni. Se gandea si ea ca a venit, totusi, momentul sa se mute in Capitala. Am pierdut atunci una dintre cele mai bune colege pe care am avut-o vreodata. Pana la moartea sa, in 1977, s-a mai intors la Deva de cateva ori in spectacole”, povesteste Alexandru Dobondi.
ULTIMA INTALNIRE
Doina Badea a venit pentru ultima oara in judetul Hunedoara in vara anului 1976. Alexandru Dobondi isi aminteste de ultima intalnire cu celebra cantareata: „A avut un spectacol la Deva intr-o zi foarte capricioasa de vara. In ziua aceea a plouat, a iesit soarele, a tunat, iar a dat o rafala de ploaie, dupa care iar a iesit soarele. Am plecat cu sotia mea la spectacol. Dupa acesta, eu si sotia mea, impreuna cu Doina, am iesit pe strada sa ne plimbam. Sotia mea chiar i-a spus ca firea ei seamana foarte bine cu vremea din acea zi. Imi amintesc ca i-a dat dreptate razand. Apoi, au dansat impreuna pe strada. Era fericita si implinita. A doua zi avea spectacol la Hunedoara. Am mers s-o vedem din nou. A fost ultima oara cand ne-am intalnit. Apoi a venit acel 4 martie sumbru, iar Doina a pierit impreuna cu toata familia sa. A lasat un gol imens in sufletele celor care au cunoscut- o. Astazi, daca ar fi trait, Doina Badea ar fi fost in continuare o mare vedeta, iar repertoriul sau ar fi fost unul modern”.
“SE INTORC VAPOARELE!”
Compozitorul Adalbert Winkler (unchiul actualului ministru al Comunicatiilor, Iuliu Winkler) i-a compus Doinei Badea melodia „Se intorc vapoarele”. Fiica acestuia, Adriana Winkler, isi aminteste astazi de ce a decis tatal sau sa scrie acea melodie pentru Doina Badea: „Tata spunea ca o asemenea melodie nu se potrivea decat pentru vocea Doinei Badea”. Adriana Winkler povesteste: „Tata a apreciat-o si a considerat ca de departe avea vocea cea mai buna si cea mai mare din muzica usoara romaneasca. Imi amintesc ca venea la noi in casa si lucra mult cu tatal meu. Era o persoana joviala, iar pentru un copil de 12 ani, aceasta era cea mai simpatica fiinta pe care o intalnise”. Adriana Winkler, astazi concert maestro in Filarmonica Regala din Santiago de Compostello, in Spania, spune ca melodia „Se intorc vapoarele”, scrisa de tatal sau si interpretata de Doina Badea, a devenit subiect de anecdota in familia sa: „Cand l-am prezentat pe sotul meu pentru prima oara familiei mele, melodia compusa de tata devenise un slagar, transmis atat la radio, cat si la televiziune, chiar de cateva ori pe zi. Cum era si normal, la intalnire, discutia a ajuns si la muzica usoara romaneasca. Atunci prietenul meu a spus: E o melodie – „Se intorc vapoarele”. Nu stiu cine o fi scris-o, dar e pe toate gardurile!. Am schimbat cateva priviri cu tata, dupa care am izbucnit in ras. Astazi nici tata nu mai este si de fiecare data cand ne amintim de acea intamplare, in minte ne vin atat tata, cat si Doina Badea, care a interpretat extraordinar acea melodie. Imi amintesc, de asemenea, ca tatal meu a aflat a doua zi dupa cutremur ca Doina Badea nu mai este. Tin aminte ca a fost foarte afectat de disparitia ei”.Sursa:replicahd.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu