Regretatul regizor a fost şi el victimă a cutremurului devastator. Era târziu, vineri seară, în 4 martie 1977. Oamenii se aşezaseră în faţa televizoarelor şi rula unul dintre serialele mult aşteptate din programul sărac al posturilor naţionale. Cei care aveau instalate antenele potrivite, erau deja comutaţi pe frecvenţele televiziunii bulgare, cu programe mult mai variate şi mai atrăgătoare decât veşnicele reportaje pline de realizările socialiste, care predominau deja în programele Televiziunii Române.
La ora 20:30, în seara nefastă, Alexandru Bocăneţ ajunge acasă la Toma Caragiu. Avea veşti bune. Primul său lungmetraj, "Gloria nu cântă", în care Caragiu deţinea rolul principal, ieşise din laborator. La 21:22, oraşul începe a se cutremura apocaliptic. Blocul "Continental", în care avea apartament Caragiu, se prăbuşeşte etaj cu etaj. Apartamentul lui Toma, aflat la etajul doi al clădirii, rămâne - paradoxal - aproape intact. Bocăneţ, Caragiu şi câinele lui - mor.
Pentru că, din cele trei variante posibile, Actorul şi Regizorul, aleseseră varianta cea mai proastă - să coboare pe intrarea principală - cu liftul. Dacă ar fi rămas în casă sau ar fi ieşit pe scara de serviciu, Bocăneţ ar fi împlinit - anul acesta - 66 de ani.
Margareta Paslaru Gloria nu canta
Asemenea predecesorului sau francez Jean Vigo, si tarziului sau succesor conaţional Cristian Nemescu, si Alexandru "Andu" Bocaneţ a avut un destin situat sub semnul tragicului - dar poate la un nivel si mai dramatic decat al celorlalţi doi, intrucat in scurta si fulminanta sa cariera s-a impus ca un maestru al divertismentului efervesecent ca o sampanie, plin de voiosie, umor savuros si un admirabil bun gust, perfect stapanite profesional.
Ani de zile a realizat cele mai reusite emisiuni de varietaţi pe care le-a cunoscut vreodata Televiziunea Romana, culminand cu celebra serie "Gala lunilor", in care dovedea, pe langa calitaţile de mai sus, si un stil cu totul aparte, distins prin expresivitate plastica taioasa, contrastanta, de sugestii aproape brechtiene - astfel ca orientarea lui spre cineva, survenita la inceputul deceniului opt al secolului trecut, nu numai ca nu a surprins pe nimeni, dar a si inviorat speranţele ca se nascuse un nou regisor roman de comedie.
GENERIC GALA LUNILOR 1973
Filme regizate de Alexandru Bocanet
Gloria nu cinta (1976)
Un orfelin iubea o orfelina (TV) / Un orfelin iubea o orfelina (1976)
In noaptea asta toata lumea e a mea (TV) / (1974)
Vreau sa spun!... / (1974)
Buna seara, Domnule Wilde (TV)
Filmografie - design de producţie
Lupuşor şi Mieluţu (1975)
Filmografie - regizor spectacol music-hall
Aventuri la Marea Neagră (1972)
Sursa - cinemagia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu