Lumea dansului este locul unde povestile devin nemuritoare... De cand se deschide cortina si pana la ultimele acorduri ale muzicii, scena dezvaluie atat spectacole de neuitat, cat si povesti de viata incredibile. Una dintre cele mai spectaculoase „povesti“ ale secolului al XX-lea, devenita legenda, este cea a balerinului Rudolf Nureyev.
Tot atunci, Nureyev a trecut peste regulile sistemului politic prin legaturile sale cu strainatatea, fapt care l-a facut sa realizeze ca, probabil, nu i se va mai permite sa danseze peste hotare, lucru fatal pentru talentul si daruirea unui artist care simte ca trebuie sa-si faca cunoscuta valoarea si sa capete experienta pe marile scene ale lumii. Astfel, pe 17 iunie, in aeroportul din Paris, hotaraste sa nu se mai intoarca in tara. Decizia i-a oferit mult mai multa libertate decat cunoscuse in anii petrecuti in fosta Uniune Sovietica. Se pare ca in aceasta perioada l-a intalnit pe balerinul Erik Bruhn, care i-a devenit atat protector, prieten, cat si partener de viata. Relatia dintre cei doi s-a mentinut unita, in ciuda scandalului ce a izbucnit pe aceasta tema...
Rudolf Nureyev a dansat la Londra o perioada de aproape 30 de ani. Spectacolele alaturi de Royal Ballet, in care a avut-o ca partenera pe Margot Fonteyn, sunt poate cele mai cunoscute publicului: „Lacul Lebedelor“, „Giselle“, „Frumoasa din Padurea Adormita“, „Spargatorul de nuci“, „Romeo si Julieta“, „Corsarul“, „Don Quijote“... Despre legatura profesionala dintre el si faimoasa balerina se spune chiar ca Nureyev i-a „revigorat“ acesteia cariera, mai cu seama ca Fonteyn dansa deja in „Lacul Lebedelor“ in anul in care s-a nascut el. Etapa urmatoare (1970-1980) a fost perioada in care a cunoscut triumful atat pe scena, cat si in diferite lungmetraje si aparitii TV. In anul 1983 a fost numit directorul Baletului Operei din Paris, insa aceasta functie importanta nu l-a impiedicat sa se dedice in continuare si carierei de balerin, din contra, Rudolf Nureyev a devenit un coregraf renumit pentru impunerea unui stil interpretativ cu o mare forta de a transmite, de a captiva sala.
Astfel, trecut de varsta de 40 de ani, varsta care pentru multi balerini inseamna apusul carierei in dans, Rudolf Nureyev isi dorea enorm sa-si continue cariera in lumina reflectoarelor. Poate acesta a fost motivul din cauza caruia a ignorat gravitatea problemei cu care se confrunta in 1982, cand a fost infestat cu virusul HIV.
A incercat sa ascunda aceasta problema de sanatate, iar la inceputul anilor ‘90, cand boala era deja evidenta, a refuzat orice tratament disponibil la vremea aceea. Desi in lumina reflectoarelor parea nemuritor si dansa cu o energie fantastica, boala nu l-a crutat... moare de SIDA, in ianuarie 1993. Surse neoficiale asociaza acest sfarsit cu acelea ale lui Freddie Mercury si Leonard Bernstein... (!!!)
Sursa:qmagazine.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu