photo eb1b08bb.png

28 apr. 2011

Traian Popovici


In România celui de-al Doilea Razboi Mondial a existat un echivalent al lui Oskar Schindler.
Traian Popovici (n. 17 octombrie 1892, satul Ruşii Mănăstioarei, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria - d. 4 iunie 1946, satul Colacu, comunaFundu Moldovei, judeţul Suceava) a fost un avocat român şi primar al oraşului Cernăuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cunoscut pentru că a salvat de la deportare 20.000 de evrei din Bucovina.
Traian Popovici s-a născut la data de 17 octombrie 1892 în satul Ruşii-Mănăstioara, pe atunci în Ducatul Bucovinei (Austro-Ungaria), astăzi localitate în comuna Udeşti din judeţul Suceava. Era fiul preotului Ioan Popovici şi strănepot al celebrului preot Andrei din Udeştii Sucevei, cel care, în anul 1777, a refuzat să depună jurământul faţă de noua stăpânire austriacă. Unchiul său era Dori Popovici (1873-1950), viitor ministru pentru problemele Bucovinei în guvernele conduse de generalul Alexandru Averescu.
A studiat la Gimnaziul superior din oraşul Suceava (1903-1911), apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Cernăuţi, pe care a absolvit-o abia la sfârşitul primului război mondial. A fost preşedinte al Societăţii Academice "Junimea". În anul 1908, în timpul liceului, a trecut clandestin graniţa dintre Austro-Ungaria şi România, pentru a-l vedea pe Nicolae Iorga care vizita localitatea Burdujeni (astăzi cartier al municipiului Suceava).
Când a început Primul război mondial, în anul 1914, a trecut în România şi s-a înrolat în Armata Română, luptând până la sfârşitul războiului. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Cernăuţi în anul 1919, obţinând ulterior titlul ştiinţific de Doctor în drept. După primul război mondial s-a stabilit pentru scurt timp la Chişinău, unde a fost secretar la "Casa Noastră", organizaţie care se ocupa cu împroprietărirea ţăranilor.
În perioada interbelică a lucrat ca avocat în municipiul Cernăuţi. După ocuparea Bucovinei de Nord, în iunie 1940, dr. Popovici s-a refugiat în oraşul Bucureşti, unde şi-a continuat îndeletnicirea de avocat.
În anul 1941, conducătorul statului român, mareşalul Ion Antonescu i-a cerut să devină primar al oraşului Cernăuţi, dar Popovici a refuzat iniţial, deoarece nu dorea să servească un guvernfascist. S-a răzgândit însă datorită sfaturilor primite de la prieteni.
La începutul lunii iulie 1941, dr. Popovici este trimis în Bucovina ca „prim-ajutor de primar" (funcţie echivalentă cu cea de viceprimar) al municipiului Cernăuţi, sosind acolo la data de 8 iulie 1941. Ca primar a fost numit dr. Octavian Lupu, şeful serviciului sanitar al municipiului Cernăuţi. La data de 1 august 1941, la două zile după eliberarea din funcţie a dr. Lupu, guvernatorul militar al Bucovinei, colonelul Alexandru Rioşanu, îl numeşte pe dr. Traian Popovici în funcţia de primar al municipiului Cernăuţi.
Câteva zile după ce a acceptat postul, la 11 octombrie 1941, a fost invitat la colonelul Rioşanu, unde i s-a adus la cunoştinţă ordinul de evacuare a evreilor şi crearea unui ghetou evreiesc în Cernăuţi. Această acţiune urma să fie realizată sub conducerea Primăriei şi sub controlul Pretoratului armatei.
Ghetoul a fost înfiinţat în perimetrul cartierului evreiesc (o zonă situată în împrejurimile actualei străzi Sahaidacinyj). Condiţiile de viaţă din ghetou urmau să fie foarte aspre: s-a interzis părăsirea ghetoului după orele 18.00; spaţiile de cazare din ghetou nu puteau adăposti mai mult de 10.000 de persoane, dar cu toate acestea aici urmau să fie închişi 50.000 evrei.


Aceste condiţii inumane de viaţă (condiţii igienico-sanitare mizerabile; lipsa alimentelor etc.) l-au speriat pe primarul Popovici, care în dimineaţa zilei de 12 octombrie 1941, la o şedinţă specială de înalt nivel a provinciei, a pus în discuţie problema populaţiei evreieşti. El a refuzat să accepte ca acea parte a populaţiei oraşului să fie închisă între garduri cu sârmă ghimpată, subliniind faptul că populaţia românească nu trebuie să susţină politica şi măsurile antisemite adoptate în Germania nazistă. După lungi dezbateri, guvernatorul regiunii i-a acceptat punctul de vedere. Datorită faptului că Popovici a luat apărarea evreilor, adversarii săi politici l-au poreclit „jidovitul".
În anul 1941, noul guvernator militar al Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, a anunţat decizia ca toţi evreii din Cernăuţi să fie deportaţi în Transnistria. După discuţii cu guvernatorul, acesta a acceptat ca Popovici să nominalizeze 200 de evrei care să fie exceptaţi. Nemulţumit de concesia modestă care i se făcuse, Traian Popovici a încercat să vorbească cu Antonescu însuşi, de astă dată argumentând că evreii erau de importanţă capitală pentru economia Cernăuţiului şi a cerut o amânare până când se găsesc înlocuitori pentru ei. El a argumentat că în situaţia deportării tuturor evreilor din oraş, producţia de război a Cernăuţiului ar fi grav afectată .
Primarul Popovici a expus această situaţie în Consiliul de Miniştri, convocat imediat de către mareşalul Antonescu. Ca rezultat al insistenţei sale, i s-a permis să extindă lista, care cuprindea evreii clasificaţi după profesii (meşterii din toate ramurile de industrie, medicii, arhitecţii, inginerii, magistraţii, avocaţii etc.). În versiunea ei finală, lista cuprindea un număr de 20.000 de evrei, ale căror vieţi au putut fi salvate astfel.
Traian Popovici a fost primar al municipiului Cernăuţi între anii 1941-1942. Imediat după război, fostul primar a publicar cartea Spovedania unei conştiinţe, evocând tragedia evreilor bucovineni, pe care el o percepe ca o „barbarie” şi ca o tragedie românească. Marcat de tragedia Bucovinei, el a scris versuri cu un pronunţat caracter patriotic, rămase în manuscris.


Dr. Traian Popovici a murit la data de 4 iunie 1946 în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei (judeţul Suceava), fiind înmormântat în curteabisericii din sat.

Fișier:TraianPopovici1.jpg


În anul 1989, statul Israel i-a decernat avocatului dr. Traian Popovici titlul, medalia şi diploma de Drept între popoare, distincţie acordată ne-evreilor care s-au comportat cu eroism, cu riscul vieţii, familiei şi avutului încercând să salveze evrei de genocidul Holocaustului. Drept dovadă a atitudinii sale curajoase şi a eforturilor de salvare a evreilor bucovineni, în oraşul israelian Tel Aviv a fost ridicat un monument al dr. Traian Popovici.
În luna iunie 2002, la solicitarea Ministerului Culturii şi Cultelor, Primăria Sectorului 3 a Municipiului Bucureşti a elaborat o hotărâre prin care a schimbat denumirea străzii „Unităţii” în cea de strada „Dr. Traian Popovici”, cinstindu-se astfel memoria vestitului primar al Cernăuţiului (1941-1942) care a salvat de la deportare aproape 20.000 de evrei [5].
În acelaşi an, a fost editat din initiaţiva Fundaţiei Dr. Wilhelm Filderman şi cu sprijinul material al Ministerului Culturii şi Cultelor, cartea de memorii a lui Traian Popovici, intitulată "Spovedanii" (în ediţie bilingvă română şi engleză). Volumul a fost prefaţat de către acad. prof. dr.Răzvan Theodorescu, ministrul român al culturii şi cultelor.
În anul 2008, la iniţiativa Asociaţiei pentru Educaţie, Democraţie şi Toleranţă "Traian Popovici" şi cu finanţarea Ministerului Culturii şi Cultelor a fost dezvelit în satul Colacu un bust în memoria fostului primar cernăuţean.
La 21 aprilie 2009, la iniţiativa evreilor supravieţuitori ai Holocaustului, dar şi cu susţinerea autorităţilor locale din Cernăuţi, a fost amplasată o placă comemorativă din marmură neagră pe peretele fostei locuinţe din Cernăuţi a lui Traian Popovici (de pe strada Zankovetka nr. 6). La acest eveniment au participat printre alţii Volodimir Kuliş (guvernatorul regiunii Cernăuţi) şi Dorin Popescu (consilier diplomatic, consulul interimar al României la Cernăuţi). Scrisă în trei limbi: română, ucraineană şi engleză, placa comemorativă omagiază personalitatea primarului Traian Popovici


Dustin Hoffman va interpreta roul unui roman, primar al Cernautiului in WW2, care a salvat viata a aproape 20.000 de evrei, nedeportandu-i in Transnistria, asa cum venisera ordinele de la Bucuresti.


Dustin Hoffman s-a nascut din parinti evrei cu radacini romanesti si ucrainene. El va juca rolul lui Traian Popovici, un roman care a salvat vietile a mii de evrei din Cernauti, intr-un nou film ce va fi lansat anul viitor in cinematografe.
Dustin Hoffman a vorbit pentru prima data despre originile sale romanesti si evreiesti in 2006, potrivit The Jewish Chronicle Online.
Celebrul actor a povestit despre originea sa în cartea “Stars of David”, semnata de Abigail Pogrebin si aparuta in 2007:
“Sunt un evreu ruso-roman. Imi plac heringii si vodca si simt ca asta vine din ADN-ul meu”, declarat atunci Dustin, nascut pe 8 august 1937 dintr-o mama romanca (Liliana) si un tata ucrainean (Harry Hoffman).
Compania canadiana Veni Vici Entertainment Inc. pregateste o productie bazata pe povestea lui Traian Popovici.
In film apar reuniti mai multi supravietuitori ai Holocaustului care au fost salvati de Popovici. Ei ajung in Romania pentru a participa la dezvelirea unei statui a lui Popovici. In acest timp, ei deapana amintiri si evoca faptele de curaj ale primarului precum si povestea fiecaruia dintre ei, scrie austriantimes.at.

Filmarile pentru noua pelicula sunt programate sa inceapa anul acesta si filmul ar trebui sa apara in 2012.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!