photo eb1b08bb.png

2 mai 2011

Osama bin Laden

La data de 02 mai 2011, Osama bin Laden a fost ucis în Abbottabad , Pakistan într-o operaţiune efectuată de către forţele militare americane şi Agenţia Centrală de Informaţii .

Şeicul Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin (n. 10 martie 1957, d. 1 mai 2011), cunoscut în mod uzual ca Osama bin Laden (أسامة بن لادن), a fost liderul şi capul al-Qaidei, recunoscută la nivel mondial ca cea mai mare organizaţie teroristă din lume. Guvernul Statelor Unite l-a numit pe Osama bin Laden ca prim suspect al atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York.



Osama ben Laden a fost cel de-al 12-lea copil al magnatului constructiilor Mohammed ben Laden, imigrant yemenit, care a facut avere in Arabia Saudita. Ben Laden s-a nascut in 1957, la Riyad si a urmat cursuri de constructii civile si comert la prestigioasa universitate King Abdul Aziz din Djeddah.

La acea vreme era un om religios, rezervat, care studia mult principalele texte ale wahabismului, forma riguroasa a islamului sunnit, aflata in vigoare in Arabia Saudita.

Ulterior a inceput sa finanteze gruparile ismalice si sa lupte impotriva trupelor sovietice din Afganistan. Osama ben Laden a realizat in Pakistan o prima baza de date a voluntarilor care se indreptau spre Afganistan, care devine ulterior o adevarata organizatie: al-Qaida ("Baza").

In 1992, dupa ce devenise un erou in Arabia Saudita si tinea discursuri in moschei si scoli despre succesul jihadului, a ramas fara pasaport pentru ca a criticat vehement regimul saudit. Osama ben Laden s-a instalati in Sudan, dar dupa doi ani, Arabia Saudita ii retrage si cetatenia, iar in 1996 pentru ca serviciile de informatii americane il banuiau ca finanta tabere de antrenament teroriste, Sudanul a trebuit sa paraseasca tara. 

Cele mai sangeroase atacuri inaintea celor din 11 septembrie 2001 au avut loc in august 1998, cand masini-capcana au explodat la ambasadele americane din Tanzania si Kenya. Bilantul: 224 de morti. Dupa atacurile din 11 septembrie 2001, Statele Unite au lansat o adevarata vanatoare a liderului al-Qaida.
Familia magnatului si-a renegat fiul.stiri.rol.ro




 Membrii al-Qaeda din Yemen au recunoscut că liderul Osama bin Laden este mort, informează AFP.

Specialistul în securitate naţională, Peter Bergen, consideră că al-Qaeda va fi afectată iremediabil de moartea lui bin Laden.
"Nu e nimeni care îl poate înlocui. Militanţii care se alătură al-Qaeda depun un jurământ de credinţă personală pentru el", spune Bergen
Cel mai căutat terorist din lume nu a fost ucis într-o peşteră din misterioasele zone tribale ale Afganistanului, ci într-o casă cu două etaje, evaluată la un milion de dolari, situată la o sută de metri de Academia Militară a Pakistanului, în oraşul Abbottabad, la o oră distanţă de capitala Pakistanului, un stat aliat al SUA în războiul împotriva terorismului iniţiat de George W. Bush.

La ora 02.10, ora României, preşedintele Barack Obama a fost informat ca Osama bin Laden a fost ucis, iar după câteva ore, oficiali ai SUA declarau presei că trupul lui bin Laden a fost aruncat în mare. Este vorba despre respectarea tradiţiei islamice, care cere ca înmormântarea să aibă loc la 24 de ore după deces, spun oficialii SUA, care au explicat că s-a ales soluţia aruncării în mare pentru a nu apărea un loc de pelerinaj, dar şi pentru că ar fi fost greu să se gaseasca un stat care să accepte acest lucru.
Filmul operaţiunii a început atunci când deţinuţi importanţi de la Guantanamo (centrul de detenţie care functioneaza, cu toate că Barack Obama a promis închiderea sa în 2008), precum Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie, şi Abu Faraj al-Libbi (de origine libiană) au dat informaţii despre un curier de încredere folosit de Osama bin Laden. In 2007, CIA a reuşit să afle adevărata identitate a acestuia, iar în august 2010, filajul i-a condus pe agenţi către locuinţa de lângă Academia Militară pakistaneza, într-o localitate în care îşi au baza trei regimente militare.
Refugiul lui bin Laden era protejat de garduri de sârmă ghimpată şi porţi de acces, iar un fapt suspect a fost acela că locatarii îşi încinereu deşeurile şi nu apelau la serviciile de salubritate, la fel ca vecinii. Locuinţa nu avea telefon şi nici conexiune la internet. Agenţii americani au aflat că aici locuiesc familiile a doi fraţi şi o a treia familie, despre care se bănuia c ar fi a lui bin Laden "Tot ce am văzut-securitatea bine pusă la punct, informaţiile despre cei doi fraţi, locaţia şi arhitectura casei-semănă cu ceea ce experţii considerau că sunt datele unui refugiu pentru bin Laden. Ţineţi cont că şi Khalid Sheikh Mohammed şi Abu Faraj al-Libbi au fost arestaţi în zone rezidenţiale din Pakistan", a declarat un oficial SUA. Cotidianul.ro



Moartea lui Bin Laden ar putea duce la represalii fara precedent din partea membrilor organizatiilor teroriste islamice. Intr-un raport publicat de WikiLeaks saptamana trecuta un detinut de la Guantanamo declara ca teroristii detin o bomba nucleara si ca sunt pregatiti sa o detoneze pe teritoriul SUA in cazul in care Bin Laden ar fi ucis.
UPDATE: Ministrul de Interne al Romaniei, Traiana Igas, a declarat luni ca Romania nu va ridica nivelul de alerta terorista ca urmare a evenimentelor anuntate in cursul diminetii. Ministrul a mai declarat ca lumea nu trebuie sa se "impacienteze", si ca alertele teroriste vor fi abordate ca de obicei.
Silviu Mora






"Aceasta este o zi istorică pentru poporul american. S-a facut dreptate: Astazi, pot anunta poporul american si intreaga lume ca Statele Unite au efectuat o operatiune in urma careia a fost ucis Osama bin Laden, liderul al-Qaeda", a declarat presedintele Barack Obama, care a adaugat: "Am mers la razboi impotriva al Qaeda pentru a ne proteja cetatenii, prietenii si aliatii. In ultimii zece ani, multumita eforturilor neobosite si a muncii eroice a militarilor si a profesionistilor in lupta impotriva terorismului, am facut progrese in acest sens.  In Afganistan, am inlaturat regimul taliban, care oferise sprijin luiOsama bin Laden si al Qaeda. La nivel mondial, am lucrat cu prietenii si aliatii nostrii pentru a captura si pentru a ucide zeci de teroristi al Qaeda, inclusiv cativa care au planuit atacurile de la 11 septembrie".
Testele ADN confirma ca cel impuscat este Osama bin Laden, folosindu-se de un tesut pastrat de la o sora a acestuia, care a murit la un spital din Boston, potrivit ABC News.

Mii de oameni s-au strans in fata Casei Albe pentru a aclama aceasta reusita a fortelor speciale americane - eliminarea lui Osama bin Laden, dupa zece ani de incercari. 



anunt bin Laden ucis 5_b



Osama bin Laden va trebui să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru oameni pe care i-a ucis şi pentru exploatarea religiei pentru a răspândi ură, a transmis Vaticanul, potrivit Aljazeera. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a spus că deşi creştinii "nu se bucură" de o moarte, aceasta le aminteşte de "responsabilitatea fiecărei persoane în faţa lui Dumnezeu"."Osama bin Laden, după cum ştie toată lumea, a deţinut responsabilitatea pentru răspândirea urii şi diviziunii între oameni, provocând moartea a nenumărate persoane şi exploatarea religiei în aceste scopuri", a spus Lombardi.

3 comentarii:

  1. Karinutza draga, sa nu-mi spui ca ai pus boticul la vraja lu'Obama:))
    Asta se numeşte propaganda ca deh, vin alegerile!:)
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am facut doar o prezentare a personajului. indiferent unde se incadreaza moartea lui si mai presus de orice nuanta politica, Osama bin Laden ramane un personaj istoric in cartea de istorie a lumii, care a murit astayi, deci e trecut la decese...

    RăspundețiȘtergere
  3. Osama a fost omorat de 6 zile. Au facut intre timp proba ADN, care sa ateste ca e el, pentru ca bineinteles a fost impuscat in cap si nu putea fi recunoscut. Pentru ca nici o tara din lume nu l-a recunoscut ca cetatean a fost inmormantat in mare, cu un ritual musulman. La Casa Alba a fost o conferinta de presa cu asistentul presedintelui pe probleme de securitate nationala. A fost data live pe CNN. Individul a incercat sa argumenteze de ce s-a trecut sub tacere atata timp moartea lui Bin Laden. A spus ca au vrut sa fie siguri ca e el si pana s-a facut proba ADN, a durat. A fost inmormantat in mare, destul de repede, pentru a preveni miscari de razbunare ale Al Quaeda. Cam neconvingator. Ramane intrebarea de ce nu au vrut sa-l vada nimeni. Oare a existat cu adevarat Bin Laden sau a fost creat pentru a avea motive de a interveni in Afganistan si Irak? Gandindu-ma la Bin Laden si 11 septembrie, nu stiu de ce dar gandul se duce mai departe la Pearl Harbour in decembrie 1941...Asta e lumea in care traim.

    Cu stima, din Arizona

    RăspundețiȘtergere

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!