10 iun. 2011

Geo Barton

Geo Barton (n. 23 martie 1912, Piatra Neamţ - d. 10 iunie 1982) a fost un cunoscut actor român.
A fost unul dintre actorii frumoşi ai scenei si marelui ecran românesc, distins si grav, modest. 


A absolvit in 1941 Conservatorul de Arta Dramatica din Bucureşti si de la început a fost distribuit in roluri de june-prim in comedii si operete, a participat la numeroase turnee in tara, a jucat la Teatrul Constantin Nottara din Satu Mare in Păianjenul de A. DE Herz, la Teatrul Giulesti si Municipal (Bulandra), stabilindu-se apoi la Teatrul National. Printre rolurile interpretate se numara Vronski din Anna Karenina de Tolstoi, Grigore Marza din Intalnire cu îngerul de Sidonia Dragusanu, Profesorul din Un fluture pe lampa de Paul Everac, Fred din Maşina de scris de Jean Cocteau, Georges din Părinţi teribili de Jean Cocteau, Moşierul Butu din Marele soldat de Dan Tarchila, Nichita din Omul cu  mârţoaga de George Ciprian, Ministrul din Zoo (Asasinul filantrop) de Jean Vercors Bruller, etc.

A debutat pe marele ecran in 1949 cu filmul Răsunăvalea si peste un an avea sa joace in La Moara cu Noroc, in rolul lui Lica Samadaul, care il consacra. Au urmat alte 23 de filme, printre care: Pe raspunderea mea (1956), Bijuterii de familie (1957), Portretul unui necunoscut (1960), Nu vreau sa ma însor (1961), Darclee (1961), Tudor (1962), Mofturi 1900 (1964), Fantomele se grabesc (1966), Dacii (1967), Simpaticul domn R (1969), Pentru ca se iubesc (1972), Stejar, extrema urgenta (1973), Fraţii Jderi (1973), Ştefan cel Mare (1974), Secvenţe (1982), etc.

Geo Barton a murit la 10 iunie 1982, in Bucureşti.

Filmografie

Răsună valea (1950) - Radu
Pe răspunderea mea (1956)
Mândrie (1956)
Bijuterii de familie (1957)
Moara cu noroc (1957) - Lică Sămădăul
Nu vreau să mă însor (1960)
Portretul unui necunoscut (1960) - Eduard Comşa
Darclee (1961)
Porto-Franco (1961)
Vară romantică (1961)
Tudor (1962)
Partea ta de vină (1963)
Mofturi 1900 (1964)
Camera albă (1964)
Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965)
Fantomele se grăbesc (1966)
Subteranul (1967)
Dacii (1967) - Attius (Zoltes)
Pantoful Cenuşăresei (1969)
Simpaticul domn R (1969)
Pentru că se iubesc (1972)
Stejar, extremă urgenţă (1973)
Fraţii Jderi (1973)
Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975) - Manole Jder
Secvenţe (1982) - Papaşa

MOARA CU NOROC
Regia: Victor Iliu
In rolurile principale: Constantin Codrescu, Ioana Bulca, Geo Barton, Colea Rautu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!