21 iul. 2011

Jerry Goldsmith


Jerry Goldsmith

Greatest HitsJerrald King "Jerry" Goldsmith (n. 10 februarie 1929, Los Angeles, California - d. 21 iulie 2004) a fost un compozitor american de muzică de film. A câştigat patru premii Emmy, un premiu Oscar pentru The Omen şi a fost nominalizat pentru încă 17 premii Oscar. A compus muzica pentru numeroase genuri, film sau televiziune, dar cel mai adesea este asociat cu filmele de acţiune, SF şi horror.Copilăria şi educaţia
Goldsmith s-a născut în Los Angeles, California, ca fiu al lui Tessa (născută Rappaport), o artistă, şi al lui Morris Goldsmith, un inginer. A început să studieze pianul la vârsta de şase ani. La vârsta de 14 ani a studiat pianul, compoziţie, teorie şi contrapunct de la profesorii Jakob Gimpel şi Mario Castelnuovo-Tedesco. Goldsmith a studiat la Universitatea din Sudul Californiei, unde a asistat la ore predate de veteranul compozitor Miklós Rózsa. Goldsmith şi-a dezvoltat un interes pentru muzica de film după ce a fost inspirat de Rózsa.În 1950 Goldsmith a găsit de lucru la CBS ca funcţionar în departamentul de muzică. A început să compună muzica pentru radio (inclusiv CBS Radio Workshop; Frontier Gentleman, pentru care a compus tema principală, şi Romance) şi seriale TV (inclusiv The Twilight Zone). A rămas la CBS până în 1960 după care s-a mutat la Revue Studios, unde a compus muzica pentru seriale TV ca Dr. Kildare şi The Man from the U.N.C.L.E.
În 1963 Goldsmith a primit prima sa nominalizare la Oscar, pentru filmul lui John Huston, Freud. Puţin timp după aceea l-a întâlnit pe Alfred Newman, care l-a ajutat pe Goldsmith să devină angajat al studioului 20th Century Fox. De-a lungul carierei sale, Goldsmith a lucrat cu nume mari ale filmului, inclusiv Robert Wise (The Sand Pebbles şi Star Trek: The Motion Picture), Howard Hawks (Rio Lobo), Otto Preminger (In Harm's Way), Roman Polanski (Chinatown), Steven Spielberg/Tobe Hopper (Poltergeist) şi Ridley Scott (Alien şi Legend). Dar cea mai importantă colaborare a sa a fost cu Franklin J. Schaffner (pentru care Goldsmith a compus muzica pentru Planet of the Apes, Patton şi Papillon).Goldsmith a compus muzica pentru multe genuri, inclusiv filme de război (The Blue Max), film noir (Chinatown), filme de acţiune (Rambo: First Blood si primele doua continuari), thriller erotic (Basic Instinct), filme sport (Rudy), comedii de familie (The Trouble with Angels), filme western (Breakheart Pass), adaptări după benzi desenate (Supergirl), filme de animaţie (The Secret of NIMH) şi SF (Total Recall, Alien şi cinci filme Star Trek). Abilitatea sa de a compune muzică terifiantă i-au adus singurul său premiu Oscar, pentru violenta sa coloană sonoră corală/orchestrală a filmului The Omen. A primit de asemenea premii Emmy pentru seriale ca drama despre Holocaust QB VII şi epicul Masada, precum şi pentru tema din Star Trek: Voyager.
Goldsmith a compus muzica pentru seria TV Waltons (inclusiv tema principală), o fanfară pentru prezentările de la Oscar şi muzica pentru unul dintre cele mai populare atracţii de la Disneyland, Soarin' Over California. Lui Goldsmith nu îi plăcea titlul de "compozitor de muzică de film". El considera că titlul de "compozitor" este mai mult decât suficient.


Ultimele coloane sonore
Ultima coloană sonoră a lui Goldsmith a fost în 2003, pentru filmul de acţiune/animaţie Looney Toons: Back in Action. Muzica sa pentru filmul lui Richard Donner, Timeline, din acelaşi an a fost respinsă datorită procesului complicat al post-producţiei. Totuşi, coloana sonoră a lui Goldsmith a fost lansată pe CD la puţin timp după moartea sa.Coloane sonore importante
Dintre numeroasele coloane sonore, majoritatea nominalizate la Oscar, sunt de menţionat Freud, A Patch of Blue, The Blue Max, The Sand Pebbles, Planet of the Apes, Patton, Escape from the Planet of the Apes, Papillon, Chinatown, The Wind and the Lion, The Omen, Logan's Run, Islands in the Stream (recunoscut de Goldsmith ca fiind preferatul său personal), The Boys from Brazil, Capricorn One, Alien, The First Great Train Robbery, Star Trek: The Motion Picture, Twilight Zone: The Movie, Lionheart, The Russia House, First Blood: Rambo, First Blood Part II, Rambo III, Total Recall, Medicine Man, Basic Instinct, Hoosiers, The Edge, The First Knight şi The Mummy. Dintre toate coloanele sonore pe care le-a compus, Goldsmith a spus ca Basic Instinct a fost cel mai complex şi cel mai dificil, conform unui mini-documentar de pe ediţia specială DVD.
Una dintre cele mai puţin auzite coloane sonore ale lui Goldsmith a fost pentru filmul lui Ridley Scott din 1985, Legend. Scott i-a cerut lui Goldsmith sa compună o partitură orchestrală pentru film, dar care a fost auzită numai în cinematografele din Europa. A fost înlocuită cu o partitură pe sintetizator a lui Tangerine Dream şi melodii pop pentru versiunea americană datorită politicii studioului (partitura lui Goldsmith a fost restaurata pentru versiunea DVD).


Majoritatea coloanelor sonore ale lui Goldsmith din anii 1980 şi 1990 erau interpretate de Orchestra Filarmonicii Naţionale şi Orchestra Operei de Stat Maghiare.
Se spune ca prologul filmului din 1965 The Agony and the Ecstasy, compusă în perioada în care era mai puţin cunoscut, a rămas până la sfârşitul carierei sale unul din preferatele sale personale.


Muzica din filmul Islands in the Stream a rămas coloana sonoră preferată a sa.


Fiica lui Goldsmith, Carrie, a fost la liceu cu James Horner, cunoscut pentru muzica din filmul Titanic, care a şi compus muzica pentru al doilea şi al treilea film Star Trek (Star Trek II: The Wrath of Khan şi Star Trek III: The Search for Spock). Contrar spuselor lui Horner, Joel Goldsmith a precizat că acesta a asistat la câteva dintre sesiunile de înregistrări ale lui Jerry.
Pe comentariul de pe DVD al filmului Planet of the Apes el explica de ce nu a compus muzică pentru ultima scenă: "Charlton Heston a fost peste el însuşi" aşa că nu avea nevoie de muzică pentru a-l acompania.
A considerat Total Recall ca fiind una dintre cele mai bune coloane sonore ale sale.

Honorary Doctorate Degree

A considerat muzica sa din The Secret of NIMH una dintre cele mai bune ale sale. 


A cerut încă trei săptămâni pentru a perfecţiona muzica sa, lucru neprevăzut în contract. A spus că a fost una dintre cele mai dificile proiecte pentru el datorită faptului că filmul nu era terminat când a început să compună muzica.
Cu ajutorul compozitorului Joel McNeely a compus şi înregistrat muzica din Air Force One în doar trei săptămâni (înlocuind coloana sonoră compusă de Randy Newman). Mai târziu, Goldsmith a precizat ca nu va mai înlocui vreodată muzica unui compozitor într-un timp atât de scurt. Totuşi, a preluat cinci filme în care a înlocuit muzica altor compozitori, inclusiv The 13th Warrior (înlocuind muzica lui Graeme Revell).
În 1997 a compus o nouă temă pentru studioul Universal Pictures, auzită prima dată înainte de filmul Jurassic Park: The Lost World.
Goldsmith a trăit cu soţia sa, fosta profesoară şi cântăreaţă Carol Heather Goldsmith, în Beverly Hills. Ea a scris versurile şi a cântat în melodia "The Piper Dreams" din The Omen, precum şi o melodie din filmul Caboblanco.
Ellen Edson, o fiică din prima sa căsătorie, care se spune că a interpretat în tema sa din The Waltons, este profesoară şi compune muzică folk.
A murit după o lungă luptă cu cancerul de colon.


Fiul său cel mare, Joel Goldsmith, este şi el compozitor şi a colaborat cu tatăl său pentru muzica din Star Trek: First Contact, compunând aproximativ 20 de minute de muzică.
De-a lungul anilor 1990 a avut păr lung pe care îl ţinea legat în coadă. Aceasta a devenit imaginea sa de bază. În concerte, Goldsmith amintea adesea de o poveste în care Sean Connery a copiat imaginea lui Goldsmith în filmul din 1992, Medicine Man. În genericul final al filmului, Goldsmith este trecut ca "hair designer". S-a tuns în 2002, după mai bine de un deceniu cu păr lung.


Nominalizări şi premii

Premiile Oscar

1999 - Mulan
1998 - L.A. Confidential
1993 - Basic Instinct
1987 - Hoosiers
1984 - Under Fire
1983 - Poltergeist
1980 - Star Trek: The Motion Picture
1979 - The Boys from Brazil
1977
The Omen (cea mai buna coloana sonora)
The Omen (cea mai buna melodie)
1976 - The Wind and the Lion
1975 - Chinatown
1974 - Papillon
1971 - Patton
1969 - Planet of the Apes
1967 - The Sand Pebbles
1966 - A Patch of Blue
1963 - Freud

Jerry Goldsmith wins the Oscar for 'The Omen'

Globurile de Aur

1999 - Mulan
1998 - L.A. Confidential
1993 - Basic Instinct
1984 - Under Fire
1980
Alien
Star Trek: The Motion Picture
1975 - Chinatown
1967 - The Sand Pebbles
1965 - Seven Days in May

Goldsmith composing

Premiile Emmy

1995 - Star Trek: Voyager
1981 - Masada
1976 - Babe
1975 - QB VII
1973 - The Red Pony
1966 - The Man from the U.N.C.L.E.
1961 - Thriller

Conducting

Premiile BAFTA

1998 - L.A. Confidential
1980 - Alien
1976 - The Wind and the Lion
1975 - Chinatown

Award: Society for the Preservation of Film Music

Premiile Grammy

1981 - Masada
1980 - Alien
1977 - The Omen
1976 - The Wind and the Lion
1975 - QB VII
1966 - The Man from the U.N.C.L.E.


Film Music Masters - Title
Film Music Masters - Opening Title
Jerry Goldsmith
Jerry Goldsmith
Jerry Goldsmith at Work


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!