23 sept. 2011

Şerban Ionescu


Şerban Ionescu (n. 23 septembrie 1950, Corabia) este un actor român.

Actorul Teatrului National din Bucuresti s-a nascut pe 23 septembrie 1950 in Corabia. Fiindca tatal, pilot de vanatoare, era detasat mereu in alta parte si-a petrecut copilaria intre Brasov si Caracal, unde tatal sau lucra. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta, a recitat mult si dupa patru incercari a intrat la teatru.


A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa regretatului Amza Pelea si la terminarea facultatii a fost repartizat la Teatrul din Petrosani unde a interpretat numeroase roluri memorabile pe scena: "Locţiitorul" de Horia Lovinescu, „Pluta Meduzei” de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu, „În căutarea sensului pierdut” de Ion Băieşu, regia Florin Fătulescu. Teatrul din Petrosani a fost o rampa de lansare pentru acesta, a urmat sa joace la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul odeon, dupa care din 2001 poate fi admirat in productiile TNB.
In 1980 regizorul Mircea Muresan ii incredinteaza rolul vietii sale: Ion in ecranizarea romanului Rascoala/Liviu Rebreanu in filmul care-i aduce notorietate, "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii". Joaca in multe filme de la Horea/1984 pana la Sobolanii rosii/1991, in care ii sunt apreciate talentul, seriozitatea si modul aparte de interpretare.
In prezent a ales ca si alti colosi ai filmului si teatrului romanesc partituri in filme de televiziune, care desi aparent sunt privite ca filme comerciale, telenovele, rolurile acceptate de el sunt pline de substanta si de o interpretare remarcabila: Emilian din "Om sarac, om bogat"/2006, "Anticamera"/2008 sau "Fiicele marinarului"/2008 in care realizeaza o admirabila creatie actoriceasca.



Filmografie

Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii (1979) - Ion
Capcana mercenarilor (1980)
Lumini şi umbre (TV, 1981)
Lumini şi umbre: Partea II (TV, 1982)
Imposibila iubire (1983)
Acasă (1984)
Furtună în Pacific (1985)
Marele premiu (1985) - Tatăl
Bătălia din umbră (1986)
Pădurea (1986)
Pădureanca (1987)
Martori dispăruţi (1988)
Mircea (1989)
Lacrima cerului (1989)
Cezara (1991)
Oglinda (1993)
Prea târziu (1996)
Aerisirea (TV, 1998)
Faţă în faţă (1999)
Maria (2003) - Ion
Sindromul Timişoara - Manipularea (2004)
15 (2005)
Cuscrele (serial TV, 2005)
Azucena - Îngerul de abanos (2005) - Grănicerul Vaniuşa
Om sărac, om bogat (serial TV, 2006) - Emilian Maxim
Happy End (2006) - Senatorul Costea
De ce eu? (2006) - Tatăl
Visuri otrăvite (2006) - Eugen
Păcală se întoarce (2006) - Primarul
Anticamera (serial TV, 2008)
Dincolo de America (2008) - Yan Vesa
Fetele marinarului (serial TV, 2008) - Amza Trifan
Pac! Eşti mort (2009)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!