19 oct. 2011

Ernest Maftei




Ernest Maftei (n. 6 martie 1920, Prăjeşti, judeţul Bacău - d. 19 octombrie 2006, Bucureşti) a fost un actor român, epigramist şi adept al Mişcării Legionare.


S-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prăjeşti, lângă Bacău. La şcoala normală (şcoala de învăţători) din Bacău a debutat cu versuri în revista Liliacul, editată împreună cu patru colegi.


OLGA TUDORACHE SI ERNEST MAFTEI IN FILMUL DE MARE SUCCES..TUSEA SI JUNGHIUL..DUPA ION CREANGA 






Deşi a fost un preţuitor constant al farmecului feminin, actorul nu a fost căsătorit decât o singură dată. Fiul său Gheorghe (Gheorghiţă) Maftei este un artist plastic cunoscut.


Ernest Matei îşi începe cariera politică în Mişcarea Legionară unde a ocupat un rol important în judeţul Bacău. La 17 ani aderă la mişcarea legionară „Frăţia de Cruce”. În dosarele de la Securitate era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul român. După decapitarea Mişcării Legionare de către regimul Carlist rămâne printre puţinii supravietuiţori din zonă, astfel că în momentul în care este alungat Carol al II-lea şi instaurată Legiunea Arhanghelului Mihail la putere este desemnat responsabil pe 4 judeţe, în principal din cauza lipsei de cadre superioare, el având doar 21 de ani la data respectivă.




 În momentul în care primeşte ordine de la Bucureşti să ridice 136 de evrei suspectaţi de activităţi comuniste şi subversive, el preia pe toţi cei din listă şi îi ascunde la Prăjeşti unde îi angajează la cariera de piatră care aparţinea tatălui său. În urma acestei acţiuni tatăl său este arestat mai târziu şi încarcerat.




Despre asasinarea lui Nicolae Iorga el spune că în acele momente se afla cu Horia Sima în aceeaşi maşină şi că au ajuns prea târziu la Vălenii de Munte, şi că erau informaţi că viaţa acestuia era în pericol.
A fost judecat de către comunişti de mai multe ori însă a fost achitat tot timpul din cauza intervenţiilor evreilor salvaţi de el şi care au depus mărturii pentru a-l ajuta. Pentru a scăpa de opresiunile comuniste preia numele de Irimia Valahul.




A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989 apărând în faţa demonstranţilor cu un steag fără stemă (nedecupat) şi a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor. A participat la protestele din iunie şi a fost bătut şi lăsat inconştient pe malul Dâmboviţei fiind salvat ulterior de un trecător.


Cariera artistică

A devenit unul dintre monştrii sacri ai filmului românesc şi unul dintre cei mai populari actori români.
Alături de Colea Răutu şi alţi actori, a înfiinţat Uniunea Cineaştilor din România.
A colaborat la realizarea emisiunii „Ferma”, specializată pe teme din viaţa rurală şi agricultură, transmisă pe canalul TVR 2.
În 1995, a devenit membru al partidului „Pentru patrie”, alăturându-se camarazilor săi împreună cu care luptase şi suferise în închisori.


Filmografie

Păcală se întoarce (2006)
Modigliani (2004)
Kínai védelem („Apărarea chineză”) (1999)
Triunghiul morţii (1999)
Trenul vieţii (1998)
A trăda(„Trahir”) (1993)
Drumul câinilor (1991)
Tusea şi junghiul (1991)
Căutătorii de aur (1986)
Căsătorie cu repetiţie (1985)
Cireşarii (1984)
Sosesc păsările călătoare (1984)
Convoiul (1981)
Burebista (1980)
Drumul oaselor (1980)
Dumbrava minunată (1980)
Cumpăna (1979)
Mihail, câine de circ (1979)
Vlad Ţepeş (1979)
Ultima noapte de dragoste (1979)
Buzduganul cu trei peceţi (1978)
Drumuri în cumpănă (1978)
Iarba verde de acasă (1977)
Fair Play (1977)
Accident (1977)
Mere roşii (1976)
Misterul lui Herodot (1976)
Osânda (1976)
Mastodontul (1975)
Prin cenuşa imperiului (1975)
Duhul aurului (1974)
Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)
Departe de Tipperary (1973)
Despre o anumită fericire (1973)
Dincolo de nisipuri (1973)
Ultimul cartuş (1973)
Viforniţa (1973)
Conspiraţia (1972)
Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971)
Pădurea pierdută (1971)
Puterea şi adevărul (1971)
Aşteptarea (1970)
Prieteni fără grai (1969)
Baltagul (1969)
Căldura (1969)
Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
Răzbunarea haiducilor (1968)
Reconstituirea (1968)
Meandre (1966)
Neamul Şoimăreştilor (1965)
Răscoala (1965)
Merii sălbatici (1964)
Tudor (1962)
Omul de lângă tine (1961)
Când primăvara e fierbinte (1960)
Valurile Dunării (1959)
Desfăşurarea (1954)
Nepoţii gornistului (1953)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!