Între anii 1946 - 1950, secția muzicală a Teatrului Armatei a impus și a statornicit în noi dimensiuni școala românească de operetă.
Grație acestei bogate tradiții, în 1950, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri, a fost înființat Teatrul de Stat de Operetă, inaugurat în seara zilei de 7 noiembrie a aceluiași an cu premiera „Vânt de libertate” de Isaak Dunaevski.
Pe scena teatrului din Splai și-au dăruit viața și munca scenei lirice românești, în genul operetei, nume de neuitat ca: Ion Dacian, Silli Popescu, Virginica Romanovski, Maria Wauvrina, Migry Avram Nicolau, Nae Roman, Bimbo Mărculescu, Toni Buiacici, George Hazgan, Valeria Rădulescu, Lili Dușescu, Tamara Buciuceanu, Tiberiu Simionescu - ce au impus publicului universul fermecător al operetei.
De-a lungul anilor, artiștii Teatrului de Stat de Operetă au întreprins turnee în mai toate țările europene, ansamblul de balet al teatrului având reprezentații chiar și pe continentul american.
Mari artiști, precum: Cleopatra Melidoneanu, Dorin Teodorescu, Nicolae Țăranu, Eugen Fânăteanu, Consțanta Câmpeanu, Valli Niculescu, N. Ionescu - Dodo, Gabriel Gheorghiu au demonstrat forța de atracție a operetei.
Clădirea teatrului a fost demolată în august 1986 și de atunci, acesta și-a primit spectatorii în Sala Mică din clădirea Teatrului Național.
După 1990, i s-a adăugat titulaturii Teatrului de Operetă și numele onorant al maestrului Ion Dacian.
La împlinirea celor 50 de ani de existență, ca teatru de stat, prin Hotărâre Guvernamentală, operetei i-a fost conferit titulatura de Teatru Național, în baza unor realizări artistice de excepție.
In anul 2005 un incendiu a afectat grav sala din cladirea Teatrului National; in perioada ianuarie 2005 - martie 2007 spectacolele TNO s-au desfasurat in sala M.A.I.
Sala TNO, refacuta partial a redevenit functionala incepand cu data de 31 martie 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu