"Prin clopot nu dai veste
Doar unui singur om
Ci veste `mpărăţită
Ce vine de la Dom.
Ne-a dăruit speranţă
Şi drum înălţător
Ne-a apărat de vremuri
Cu glas mângâietor.
A stat mereu de veghe
Aproape orişicui
A fost un timp când legea
Venea prin glasul lui.
În zilele din urmă
Se-aude doar şoptit.
Memoria de-aramă
Se stinge-n asfinţit."
O altfel de purificare - Vindecare cu sunete
"Orice în univers este într-o constantă stare de vibrație, incluzând corpurile noastre. Sunetul este o vibrație care poate fi tradusă prin structuri delicate în urechea noastră internă, dar se mișcă mai mult decât acei mici receptori. Este o parte din spectrul de vibrații energetice care ne afectează nivelele mental, fizic și spiritual. Cu mult timp în urmă, șamanii au recunoscut puterea sunetelor când au folosit prima dată incantațiile și tobele pentru a vindeca oamenii. În Egiptul antic, Grecia și India, folosirea sunetelor si muzicii pentru vindecare a constituit o știință sacră foarte dezvoltată. Vibrația sonica a fost o cale de experimentare a energiei universului pentru istoria umanității.
Când vibrația corpurilor noastre fizice și spirituale iese din armonie poate provoca boli. Videcarea cu sunete pune la loc moleculele, curățând blocajele și reface aura. Sistemele de vindecare antice, de ex., medicina chineză și Ayurveda indiană asociază note muzicale specifice, fiecărei dintre cele 7 chakre. In Tibet, preoții utilizează de multă vreme clopote și boluri peste și în jurul corpului pentru a baleia și purifica centrii energetici. Clopoțeii si diapazoanele sunt alte unelte care au fost folosite nu numai pentru a curăța corpul dar si energia camerei."
„Toate lucrurile ciudate încep ciudat“, spune Ovidiu Oana-pârâu despre pasiunea pentru clopote. Le numeşte bijuterii şi s-a apucat să le colecţioneze cu 12 ani în urmă din dorinţa de a demonstra ce înseamnă o colecţie adevărată şi nu o adunătură de obiecte. A descoperit astfel că toate, clopote, clopoţei sau zurgălăi, spun lucruri interesante care ar merita auzite şi de cei care nu cunosc acest domeniu. Cel mai vechi clopot, după estimările lui, este unul sirian. „Din cărţile citite, documente, izvoare şi descrieri am constatat că are în jur de 4.000 de ani."
Ovidiu Oana - Pârău este şi autorul trilogiei "Proiectul unei limbi universale" - singura enciclopedie mondială despre clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi, finalizată în urma cu patru ani. “Această carte prezintă evoluţia clopotelor de la origini până în prezent, în marile zone geografice şi culturale (7 continente), pe categorii si tipuri (clopote, clopoţei, talăngi, zurgălăi), dar si pe domenii (selectiv) literatură, muzică. Lucrarea este realizată în forma actuală la capătul a peste 5 ani de studii şi cercetări, cu documentare extinsă la o listă care conţine mai mult de 600 titluri, peste 800 pagini web, precum şi corespondenţe cu alţi colecţionari din 11 ţări, dar şi cu experţi ai unor muzee care deţin colecţii tematice”, precizează colecţionarul.
Profesorul Ovidiu Oana- Pârău spune ca cel mai vechi clopot cunoscut provine din China şi a fost facut în urma cu 4.200 de ani. Este o piesă din cupru pur, de aproximativ 8 cm înălţime şi a fost găsită atârnată la şoldul unei persoane înhumate. Cel mai mare clopot din lume se numeşte clopotul Ţarului şi a fost construit în Rusia în secolul XVIII. Cântăreste 216 tone, cu înălţimea şi diametrul de peste 6 metri. A fost construit din bronz , însă clopotul nu a bătut niciodata pentru că - în timpul unui incendiu, s-a spart. Dacă tot vorbim de recorduri, putem şi noi braşovenii să ne mândrim, pentru că cel mai mare clopot din România se afla la Biserica Neagră şi cântăreşte 6.300 de kilograme.
Primul clopot cu care a inceput colectia
Clay & Stone bells
Shaman's bells
Bells for cattle
Spherical bells (Crotals)
Zoomorphe bells
Handle bells
Religious bells
Decorative bell
Feng Shui bells
Various bells
Silvered bells
A world of bells
Aici gasiti toata colectia
Este o incantare. Si mie imi plac aceste obiecte si merg mereu in obor la noi si mai iau cate ceva, insa (am luat si contrafacute :() dupa posibilitati.
RăspundețiȘtergereImi plac si pentru ca rezista in timp:) Un sfarsit de saptamana de poveste:) Odorica
P.S. nu am gasit articolele pe care spuneati ca o sa publicati.Pa