Sorin Lerescu (n. 14 noiembrie 1953, Craiova) este un compozitor român contemporan, profesor de contrapunct și compoziție.
Sorin Lerescu a studiat compoziția la Universitatea Națională de Muzică București cu Tiberiu Olah și Anatol Vieru. A efectuat, apoi, studii post-universitare cu Ton de Leeuw, Brian Ferneyhough și Morton Feldman.
În 1982 a fondat Grupul de Muzică Nouă TRAIECT, un ansamblu cameral cuprinzând 7 instrumente (flaut, clarinet, vioară, violoncel, trombon, percuție și pian) la pupitrul căruia se află și în prezent, prezentând publicului din România și din străinătate un mare număr de opus-uri contemporane și acoperind un spectru larg de stiluri și tendințe estetice, proprii muzicii noi.
Este fondatorul (în 1997) și directorul artistic al Festivalului Internațional Întâlnirile Muzicii Noi de la Brăila, președinte al Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC) (din aprilie 2003), director artistic al Festivalului Săptămâna Internatională a Muzicii Noi, București, ediția a 14-a (2004), co-director artistic al ediției a 19-a (2009) și al edițiilor 2005-2010 ale Festivalului internațional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC“, București. Este membru UCMR (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România), membru SACEM (Societatea Autorilor, Compozitorilor și Editorilor de Muzică - Paris), membru in Consiliul Director al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 2010).
A participat la festivaluri importante de muzică contemporană: Trondheim, Darmstadt, Tallinn, Roma, Paris, Varșovia, Chișinău, Belgrad, Cluj-Napoca, Gent, București, Brăila, Budapesta, Odesa, Reggio Emilia, Minsk, ISCM World Music Days: România / Republica Moldova 1999, Slovenia 2003, Elveția 2004, Croația 2005, Stuttgart 2006, Hong Kong 2007, Lituania 2008, Suedia 2009, Australia 2010. A susținut seminarii și cursuri de compoziție în străinătate și în țară, fiind invitat al unor prestigioase instituții cu profil muzical. Este doctor în muzicologie al Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca (1999).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu