Victor Iliu (n. 24 noiembrie 1912, Sibiu - d. 4 septembrie 1968, Roma, Italia), regizorul clasicei ecranizări Moara cu noroc, una dintre primele pelicule românești nominalizate la marele premiu Palme d’Or din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, ediția din anul 1957, a fost mai întâi critic și teoretician de film.
Victor Iliu s-a născut la 24 noiembrie 1912, în Sibiu, România (atunci Hermannstadt, Austro-Ungaria ) și a absolvit Academia Comercială din București. Începând cu anul 1936 s-a remarcat prin publicistica despre film. Din 1941 a lucrat ca asistent operator și asistent de regie, iar între anii 1944 și 1948 a ocupat funcțiile de consilier tehnic, redactor și regizor al jurnalului de actualități, în cadrul Oficiului Național al Cinematografiei. În Rusia a urmat un stagiu de specializare la Moscova, cu marele regizor și teoretician de film Serghei Eisenstein.
Laureat al Premiului de Stat.
Laureat al Premiului de Stat.
Filmografie (regizor)
Anul 1848 (1948)
Scrisoarea lui Ion Marin către Scînteia (1949)
În sat la noi (1951)
Mitrea Cocor (1952)
O scrisoare pierdută (film) (1953)
La moara cu noroc (1955)
Comoara din Vadul Vechi (1964)
Una din nestematele cinematografiei româneşti regizată de Victor Iliu.
La Moara cu noroc ( film complet) adaptare dupa nuvela lui Ioan Slavici.
Dramă psihologică, ecranizare după nuvela "Moara cu noroc" de Ioan Slavici.
Actiunea se petrece în anii 1870 la un han izolat din împrejurimile Aradului.
Ahtiat după bani, carciumarul Ghiţă se asociază la tâlhării cu Sămădău, însă îşi distruge viaţa şi familia.
"Când am realizat La moara cu noroc s-a vorbit despre o influenţă a westernului, acest gen cinematografic atât de intim legat de tradiţiile culturale şi istoria poporului american. Toate existau în nuvela pe care Slavici a scris-o cu mult înainte de afirmarea westernului, în spiritul unui realism critic evoluat." - Victor Iliu - 1956
Ghiţă şi Ana sosesc la hanul Moara cu noroc, aici cei doi împreuna cu copiii lor vor să-şi construiască o viaţă mai bună lipsită de griji.
La han nu poţi avea linişte dacă nu eşti în cârdăşie cu Lica Sămădăul, asa că Ghiţă încearcă să-şi menţină o bună relaţie cu acesta, dar şi cu căprarul Pintea.
Ghiţă este târât de Lică în diferite afaceri murdare care îl vor îndepărta de familie, împreună cu Pintea va încerca să-l dovedească pe Lică.
Regia Sică Alexandrescu, Victor Iliu
În distribuţie: Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Radu Beligan, Ion Finteşteanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Ion Talianu, Ion Henter, Elvira Godeanu, Niki Atanasiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu