photo eb1b08bb.png

7 oct. 2013

Fantoma din Castelului Niasvizh sau Legenda Lady Black




Lady Black al Castelului Niasvizh
Permisiunea de a face această copie a fost acordata la Palatul Ducilor Ducat al Lituaniei de către Muzeul Naţional de Cracovia




 Barbara Radziwill (06.12.1520-08.05.1551) a fost regină in Polonia şi Marea Ducesă de Lituania , şi consoartă a regelui Sigismund II-lea Augustus , singura femeie din Lituania care a devenit o regină fără sânge regal în linia familiei ei. Se spune că Barbora Radvilaitė a fost una dintre femeile cele mai luminate ale timpului şi una remarcabil de frumoasă. Ea a fost o figură istorică excepţională de aceea viaţa ei a devenit o legendă.

Barbara a fost fiica unui puternic magnat din familia Radziwill, castelan , voievod şi hatman al Marelui Ducat al Lituaniei Jerzy Radziwill , şi Kola Barbara .
Potrivit scrierilor contemporanilor ei, Barbara a fost una dintre cele mai frumoase femei din Europa . Ea a fost înalta (162 cm), bine proporţionata, corp subţire, păr blond. Mai mult, Barbara a avut interes in moda si cosmetice; ea a folosit parfumuri şi prafuri.A fost bine educată de părinţii ei şi vorbea lituaniana, ruteană (Old Belarus) şi poloneză, şi putea să scrie în aceste limbi.
Odata cu dragostea şi căsătoria în 1547 la Vilnius, cu Marele Duce al Lituaniei şi rege al Poloniei Sigismund II August , ultimul monarh al dinastiei Jagiellon , a crescut foarte mult puterea familiei Radziwill în Polonia.



A fost opoziţie substanţială la casatoria cu regele din partea nobililor, deoarece căsătoria a fost efectuată fără privire la legile care guvernează căsătoriile regale. Regele părea să fi încălcat obligaţiile politice şi consecinţele şi să fi fost cu adevărat îndragostit de Barbara. Un divorţ a fost cerut de către Seimul , manevrele politice şi multe altele au avut loc în jurul problemei căsătoriei şi au fost în continuare inflamate de maşinaţiunile mamei regelui, Bona Sforza . Acest lucru a dus la conflicte între rege şi mulţi magnaţi. A urmat un impas, pe o durată de doi ani. Opoziţiei în cele din urmă a cedat, iar Barbara a fost încoronata regină la 07 decembrie 1550.
Barbara a murit pe 08 mai 1551, la Cracovia , la cinci luni după încoronarea ei. Moartea ei a fost o pierdere severă a regelui şi a existat o suspiciune nedovedită: aceea că ea a fost otrăvita de Regina Mamă , Bona. Aceasta a fost dorinta Barbarei să fie îngropata în Lituania, şi un cortegiu funerar a transmis trupul ei la Vilnius , pentru ca cripta ei se găsea în Catedrala Vilnius .

Viaţa şi moartea ei au inspirat legende, picturi, opere literare şi de filme. Legenda populara a lui Pan Twardowski in 1817, Alojzy Feliński a scris o tragedie şi în 1858 Antoni Edward Odyniec o dramă. O litografie a lui Michał Kulesza reprezentând pe Barbara cu perle, este considerata printre cele mai notabile lucrări ale pictorului.
În 1983 Janusz Majewski a regizat un film, "Epitaf pentru Barbara Radziwill", despre povestea ei de dragoste cu regele Sigismund al II August , moartea ei şi întoarcerea la Vilnius . Anna Dymna a jucat rolul lui Barbara, şi Jerzy Zelnik ca rege Zygmunt August.





Povestea romantică

Nu este nimeni în oraşul mic Niasvizh care sa nu fi auzit de legenda lui Lady Black, fantoma unei femei în haine negre de doliu, care rătăceste în jurul castelului în noapte.
Niasvizh este un oraş mic în partea de vest a Belarusului, care se mândreşte cu castelele cele mai remarcabile din ţară. Timp de multe secole, aceasta a fost capitala neoficială a familiei Radziwill, una dintre cele mai puternice dinastii aristocratice din această ţară. Castelul a fost fondat în 1533 si in acelaşi an Yan Radziwill a intrat si in posesia Niasvizh.

Comandanţii Niasvizh au fost conducători puternici, care rivalizau cu regii. Nu e de mirare de ce castelul este inconjurat de numeroase mistere şi legende. Una dintre cele mai faimoase dintre acestea este legenda Lady Black, fantoma lui Barbara Radziwil. Îmbrăcata în haine închise la culoare, de doliu, ea bântuie castelul, umplându-l cu suspine şi lacrimi.

Povestea de dragoste dintre Barbara Radziwil şi Zhygimont, moştenitorul la tron a regelui Poloniei, s-a dezvoltat într-o tragedie cu adevărat shakespeariana. La acel moment, Regatul polonez şi Marele Ducat al Lituaniei formau o uniune, care i-a ajutat să reziste ameninţărilor străine. Cu toate acestea, relaţia dintre regii polonezi şi puternicele familii aristocratice ale Marelui Ducat nu au fost niciodată uşoare.

În anii 1540, tanarul prinţ Zhygimont, fiu al regelui polonez Zhygimont Old("cel Bătrân") era regent principal la Vilnius. El era un bărbat frumos, cu caracter deschis şi vederi umaniste.


Un portret dublu a doua soţii a lui Sigismund Augustus ", Elisabeth Habsburg şi Barbara Radziwill, circa 1543 - 1551. 
Permisiunea de a face această copie a fost acordata la Palatul Ducilor Ducat al Lituaniei de către Muzeul Naţional de Cracovia

Un portret din secolul al XVI lea al lui Sigismund Old, rege al Poloniei şi Marele Duce al Lituaniei. 
Permisiunea de a face această copie a fost acordata la Palatul Ducilor Ducat al Lituaniei de la Varşovia Castelul Regal


Un portret din secolul al XVI lea cu Bona Sforza, Regina din Polonia, Marea Ducesă de Lituania şi Ducesă de Bari. 
Permisiunea de a face această copie a fost acordata la Palatul Ducilor Ducat al Lituaniei de la Varşovia Castelul Regal

Viaţa personală a domnitorului se destrama. Mama sa, regina Bona Sforza, italiana prin naştere şi tatăl său erau îngrijorati de viitorul dinastiei lor.
Soţia tanarului Zhygimont, Elizabeth de Habsburg, nu a putut să aibă copii. Se spunea ca sufera de epilepsie şi a murit după doi ani de căsătorie, moarte provocata de un accident cal-de echitatie. Zvonurile spuneau ca Bona Sforza, mama lui Zhygimont, i-a aranjat moartea.

Singurul moştenitor a dinastiei Jagellonian trebuia să se recăsătorească. Spre surprinderea totală a mamei sale, care incepuse în mod activ sa caute o partida buna, Zhygimont, fiul ei, isi gasise deja o soţie. El a fost orbit de frumuseţea şi farmecul Barbarei Radziwill, un membru al unei familii aristocratice proeminent al Marelui Ducat.

Cu toate acestea, părinţii regali şi senatorii au fost mult mai puţin înclinaţi să vada frumusetea. Această ştire a provocat scandalul.
Barbara Radziwill a fost fiica lui Hetman Yury Radziwill, unul dintre cei mai bogati oameni din Marele Ducat. Când Barbara avea 17 ani s-a căsătorit cu Stanislau Hashtold, guvernator al provinciei Navahradak.

A fost o casatorie de convenienta. Când soţul ei a murit cinci ani mai târziu, Barbara nu l-a jelit prea mult timp. Ea a primit de multe ori companiile vesele a numeroşi vizitatori de sex masculin ce cochetau cu văduva minunata. Zvonurile despre comportamentul frivol lui Barbara inevitabil au început să se răspândească.

Când perioada traditionala de doliu a trecut, Barbara a început să apară din nou în societate. Zhygimont s-a întâlnit cu Barbara în Vilnius. Principele imediat a căzut în dragoste cu ea. Din păcate, el era încă căsătorit cu Elisabeta de Habsburg. Cuplul a trebuit să recurgă la viclenie. Iubitorii de întâlnire au fost discreti reciproc până la moartea soţiei lui Zhygimont lui în 1545. În timp ce unii au insistat asupra faptului că ea a fost otrăvita de Bona Sforza, alţii au susţinut că Barbara a fost cea care a inspirat moartea.

În orice caz, Zhygimont nu a plans mult timp. El a ordonat sa se construiasca o galerie între palatul său şi conacul Radziwills, unde locuia Barbara şi mama ei. În această galerie, Zhygimont şi Barbara se puteau întâlni fără interferenţe excesive de la alţii. Mama lui Barbara încuraja aceste întâlniri. Acesta a fost visul ei, de a vedea pe fiica ei purtand coroana de regina, o zi. Se presupune că, ea a folosit chiar magia neagră pentru a asigura loialitatea lui Zhygimont pentru Barbara. Poate nu era cu adevărat dar Zhygimont-de facto rege al Poloniei - a fost răvasit în dragoste.

Mikalay Radziwill Rudy (denumit în continuare "cu părul roşu"), fratele lui Barbara, şi Mikalay Radziwill Chorny ("Black"), vărul de-al doilea, au fost pe deplin conştienti de relaţia monarhului cu Barbara. Ei l-au rugat să oprească deoarece dezonorau casa lor, fără nici o intenţie evidentă de a se căsători.



Povestea de dragoste dintre Zhygimont şi Barbara a fost o şansă unică de a consolida influenţa aristocraţiei Marelui Ducat în Cracovia, capitala Regatului polonez.

Zhygimont ştia că prin căsătoria cu Barbara el ar provoca un scandal major la scară naţională. Mama lui a propus rudelor Barbarei sa opreasca relaţia lor.

Prins în flagrant delict, Zhygimont a trebuit să promita că Barbara v-a deveni soţia lui. În aceeaşi noapte, preotul familiei Radziwill a căsătorit cuplul.

Zvonurile despre căsătoria discreta în cele din urmă au ajuns la curtea regală din Cracovia. Zhygimont a fost imediat chemat in capitala. El a fost forţat să mărturisească tatălui său, care a fost foarte nemulţumit de căsătorie. Mama era scăldata în lacrimi amare. Regele nu se poate căsători fără aprobarea consiliului de senatori.

Misterul unirii ei cu Zhygimont a alunecat în cele din urmă în public. Curtea regală, aristocraţia poloneză, şi întreaga familie Zhygimont o ura. Barbara nu a putut sa se vada cu soţul ei şi putea face doar schimb de scrisori cu el. Rauvoitorii o acuzau de desfrâu, magie neagră şi chiar de a fi amanta verişorului ei, Radziwill Chorny. Ea a suferit un avort spontan si aproape a murit atunci când o podea într-una din camere s-a prăbuşit brusc - fie prin accident sau nu. Barbara a început să se teamă pentru viaţa ei.



Un portret al lui Augustus Sigismund, rege al Poloniei şi Marele Duce al Lituaniei, circa 1643. 
Permisiunea de a face această copie a fost acordata la Palatul Ducilor Ducat al Lituaniei de la Varşovia Castelul Regal

În 1548 Regele Old a murit, şi Zhygimont a devenit noul şef al statului. Numai atunci el a îndrăznit să-si prezinte soţia la Pany-Rada, senatul Marelui Ducat. Aristocraţia Marelui Ducat a acceptat căsătoria lor ca un fapt. Nobili polonezi, cu toate acestea, s-au înfuriat. Unii au afirmat că Barbara vine la Cracovia si ca ar fi mai rău decât ocupaţia militară turcă; alţii au susţinut că Barbara a fost o fiica ilegitimă a regelui lor Zhygimont Stary, prin urmare, fiul său comite un păcat oribil prin unirea cu propria sora. Barbara ar fi riscat să fie linşata sau înnecata în râul Wisla, în cazul în care ea ar aparea in capitala. A fost o simplă ură sau a fost teama nobilimii Marelui Ducat de creşterea a influenţei lui Barbara în Polonia?

În 1548, o sesiune poloneza s-a transformat într-o adevărată bătălie între regele tanar şi nobili. Ca urmare, nobilimea nu a reuşit să-l facă pe Zhygimont sa părăseasca pe Barbara; Regele nu a reuşit să convingă Parlamentului sa permita urcarea ei pe tron ca o regină. Zhygimont a fost gata să arunce coroana lui şi să rămână "fără cămaşă mea, dar cu soţia mea". Aliaţii lui abia au reuşit să-l facă pe regele lor sa renunţe la această idee.
Bona Sforza a luptat lupta în felul ei. Ea a renunţat la orice speranţă de a schimba mintea fiului ei, şi, prin urmare, a decis să-i omoare soţia. Ea a ordonat să aducă o vrăjitoare celebra, Agazina din Belarus. Complotul a eşuat. Agazina a fost capturata de oamenii regelui, pusa întro cuşcă şi adusă la Brest. Agazina a fost pe cale de a fi arsa, dar Zhygimont a iertat-o.
După trei ani de dispute, Zhygimont a reusit în cele din urmă, sa-si încoroneze miresei sa. El a adus pe Barbara la Cracovia.

La urma urmei, se pare că grijile despre Barbara nu au fost complet nefondate. Ea a acţionat prin propriile ei reguli. Regele si-a abandonat deseori funcţiile sale şi si-a petrecut tot timpul cu soţia sa. Demnitari regali, aristocraţi aroganti şi chiar regele însuşi a trebuit să aştepte ore pana Regina aparea pentru recepţii oficiale.

Cu toate acestea, acest lucru nu a durat mult. Doar cinci luni mai târziu, Barbara a fost lovita de o boală teribilă. Circulau zvonuri că Regina Bona s-a folosit de trucurile ei otrăvitoare din nou. În timp ce Barbara lupta cu boala ei, Zhygimont a reuşit să câştige majoritatea în Seim cu ajutorul lui Mikalay Radziwill Chorny. Barbara a fost în cele din urmă recunoscut şi încoronata ca Regina. Chiar Bona Sforza a trimis un mesager cu o notă, în care ea dorea lui Barbara recuperare rapidă şi a numit-o "fiica şi iubita".
Barbara Radziwill a murit cand ea avea 30 de ani. Timp de trei ani ea a fost Marea Ducesă de Lithuanua, şi pentru un an Regina Poloniei.

       Regele a pornit pe un drum lung la Vilnius cu cortegiu soţiei sale. El a urmat-o pe calul său. A purtat haine negre pentru tot restul vieţii sale şi s-a retras departe.

Odată, regele a mers sa viziteze pe Mikalay Radziwill Chorny în castel Niasvizh. Acolo, el a încercat să evoce fantoma miresei sale, cu ajutorul unui vrăjitor. Una din condiţiile de a vedea din nou pe Barbara a fost ca Zhygimont sa rămâna tăcut şi fără mişcare. Cu toate acestea, în clipa in care a văzut imaginea Barbarei, el s-a aruncat la ea cu un strigăt de admiraţie. Fantoma a dispărut. De atunci, spiritul Barbarei s-a stabilit în castel Niasvizh în formă de Lady Black. Acolo eacutreiera prin camerele si holurile castelului, în timp ce Zhygimont se spune că bântuie palatul Cracovia.



Ghost de Apare Barbara înainte Zhygimont august. V. Gerson, 1886
Ghost de Apare Barbara înainte Zhygimont august. V. Gerson, 1886
Duhul Barbara apare înaintea lui Zhygimont
V. Gerson, 1886

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Clic pe avatar!

Album: Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 17 items (1969 items total)
Views: 2211

Album: Northern Renaissance

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (1316 items total)
Views: 1851

Album: Mannerism

Date: 11.10.2009
Size: 11 items (951 items total)
Views: 1364

Album: Baroque

Date: 09.10.2009
Size: 46 items (3251 items total)
Views: 2418

Album: Rococo

Date: 11.10.2009
Size: 12 items (1401 items total)
Views: 1354

Album: Neoclassicism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (1173 items total)
Views: 2189

Album: Romanticism

Date: 11.10.2009
Size: 42 items (2788 items total)
Views: 1991

Album: Hudson River School

Date: 11.10.2009
Size: 21 items (2137 items total)
Views: 1563

Album: Academic Art

Date: 11.10.2009
Size: 72 items (2409 items total)
Views: 2914

Album: Pre-Raphaelite Brotherhood

Date: 09.10.2009
Size: 17 items (949 items total)
Views: 1752

Album: Victorian Classicism

Date: 09.10.2009
Size: 18 items (1135 items total)
Views: 1637

Album: Orientalism

Date: 09.10.2009
Size: 21 items (622 items total)
Views: 1749

Album: Realism

Date: 11.10.2009
Size: 84 items (5353 items total)
Views: 2107

Album: Barbizon School

Date: 09.10.2009
Size: 11 items (868 items total)
Views: 1370

Album: Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 80 items (9945 items total)
Views: 3024

Album: Post-Impressionism

Date: 11.10.2009
Size: 20 items (3320 items total)
Views: 2250

Album: Symbolism

Date: 11.10.2009
Size: 10 items (1002 items total)
Views: 1799

Album: Aestheticism

Date: 09.10.2009
Size: 3 items (320 items total)
Views: 1411

Album: Tonalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (454 items total)
Views: 2031

Album: Western Art

Date: 09.10.2009
Size: 10 items (728 items total)
Views: 1203

Album: Naturalism

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (876 items total)
Views: 1456

Album: Ashcan School

Date: 09.10.2009
Size: 5 items (611 items total)
Views: 750

Album: Expressionism

Date: 11.10.2009
Size: 13 items (2689 items total)
Views: 1080

Album: Art Nouveau

Date: 09.10.2009
Size: 12 items (2365 items total)
Views: 1211

Album: Fauvism

Date: 06.12.2009
Size: 3 items (218 items total)
Views: 505

Album: Cubism

Date: 17.12.2009
Size: 6 items (1018 items total)
Views: 458

Album: Futurism

Date: 28.01.2010
Size: 1 item (164 items total)
Views: 248

Album: Abstract Art

Date: 29.01.2010
Size: 1 item (159 items total)
Views: 260

Album: Surrealism

Date: 02.02.2010
Size: 1 item (228 items total)
Views: 119

Album: Abstract Expressionism

Date: 04.01.2010
Size: 2 items (138 items total)
Views: 471

Va multumesc pentru vizita!