Prof. Pericle Capidan
(desen)
(desen)
Numele: Pericle Capidan
Data naşterii: 09 martie 1869 Prilep, Macedonia, Iugoslavia
Data decesului: 1966
1893 A urmat Scoala de Arte Frumoase, Bucureşti, România
1901 A urmat Şcoala de Arte Frumoase, Paris, Franţa
Coleg de generatie cu Ipolit Strambu, de care l-a unit aceeasi versatilitate in abordarea diverselor genuri, cat si pasiunea pentru redarea luminii, Pericle Capidan a urmat cursurile Scolii de Belle Arte cu Tattarescu si G. D. Mirea. La Muenchen, unde a ajuns cu bursa, a studiat cu Nikolaus Gysis si Karl Maar, deprinzand desenul de la cel dintai si acordul cromatic de la cel de-al doilea.
A renuntat la compozitiile academiste deprinse in mediul bavarez, mai tarziu, sub influenta Tinerimii Artistice. Dupa absolvirea Academiei din Muenchen (1897) s-a indreptat catre Paris, unde s-a apropiat de Academia Nationala de arte frumoase, avandu-l ca profesor pe Leon Bonnat.
Chiar daca a abordat o gama larga de stiluri, pe langa peisaje, reprezentative artistului, Capidan a avut o atractie speciala a interioarelor, o pasiune pentru efectul nocturn si pentru studiul luminilor difuze, pentru detaliul decorativ.Sursa
Prima scoala de arta din tara a fost intemeiata in secolul al XVIII-lea la Cluj, in anul 1781.
Unirea Transilvaniei cu Romania (1 decembrie 1918), a avut consecinte benefice si pentru invatamantul artistic. O data cu intemeierea Universitatii Daciei Superioare (1919) din Cluj, Consiliul Dirigent a planuit si o scoala de “belle arte”. Proiectul se va finaliza la 15 noiembrie 1925 prin infiintarea Scolii de Arte Frumoase, care isi va deschide portile in ianuarie 1926, avand in componenta doua sectii: pictura si sculptura.
La 1 octombrie 1919, sculptorul Corneliu Medrea, originar din Miercurea Sibiului, expedia din Bucuresti la Sibiu, Consiliului Dirigent, lui Tiberiu Brediceanu, primul proiect pentru infiintarea unei inalte scoli de pictura si sculptura a Statului cu titlul de „Academia de Arte Frumoase”. Scoala urma sa fie gazduita de orasul Cluj, statutul ei academic intemeindu-se pe „cerintele cele mai moderne ale educatiei artistice in pictura si sculptura si care vor corespunde Academiilor din strainatate”.
Este interesant de subliniat ca programul acestei scoli prevedea ca o parte a cursurilor sa se desfasoare vara, la Baia Mare, unde erau instalate atelierele celebrei, in epoca, Scoli de Pictura a lui Simon Hollosy, recunoscuta pentru estetica plain-air-ismului sau de sorginte müncheneza. Corneliu Medrea, in schimb, avea o formatie artistica desavarsita la Academia bucuresteana, la fel ca o parte a viitorilor profesori. Abia la 1 decembrie 1925 incep cursurile scolii, avandu-i ca profesori pe Alexandru Popp si Pericle Capidan. Alexandru Popp era un artist matur, format in mediile cosmopolite de la Paris si München, pe cata vreme Pericle Capidan, originar din Prilep Macedonia, absolvise Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti (1893), desavarsindu-si studiile la Paris si München. Alti tineri profesori urmeaza aceleasi trasee, fie ca este vorba de Catul Bogdan, peregrin prin mai multe Academii libere franceze, Eugen Pascu, format ca artist in mediul artistic de la Baia Mare, Aurel Ciupe, avand o formatie eteroclita, atat in tara, la Iasi si Bucuresti, cat si la Academia „Grande Chaumiere” din Paris. Sculptorul Romul Ladea era singurul care n-a reusit „drumurile europene” ale colegilor.
Dr. Gheorghe I. Bodea
NAPOCA, CLUS, KLAUSENBURG, CLAUDIOPOLIS, KOLOZSVÁR, CLUJ.
FRAGMENTARIUM ISTORIC (I)
Odihna
Interior macedonean
Vecinatate oriental
Portret
Vas cu trandafiri
Interior
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu