19 februarie 1876, Hobița, Gorj- S-a nascut sculptorul Constantin Brâncuşi, membru post-mortem al Academiei Române. Artist al artei secolului XX, Brâncuşi a exprimat în creaţia sa, esenţializată şi purificată în liniile care o compun, o viziune cu totul nouă asupra lumii, în care sînt regăsite miturile primordiale ale omenirii, dar şi elementele inconfundabile ale artei populare româneşti.Moare pe 16 martie 1957, Paris.
Sculptorul se afla in top 5 al celor mai bine vanduti artisti din lume, precum si in top 10 al "marilor romani" - intre Al. I. Cuza si Nadia Comaneci.
Astazi, "Maiastra" ilustreaza brevetele cosmonautilor americani, dar a devenit si o piesa industriala. In mai 2002, un cap feminin din bronz placat cu aur a fost vandut la licitatia Christie’s New York cu 18,1 milioane de dolari. "Danaida" avea stantata inscriptia "Brancusi C. Vasluian Cire Perdue", suficienta pentru autentificare. Trei ani mai tarziu, "Pasare in spatiu" a fost vanduta cu 24,54 milioane de dolari.
Constantin Brancusi n-are loc "sa se rasuceasca" in mormant. Mostenitori semnificativi ai sculptorului au fost desemnati doi pictori, Alexandru Istrati si sotia sa, Natalia Dumitrescu. Brancusi i-a trecut in testament pentru ca l-au ingrijit in ultimii ani ai vietii. Atat sotii Istrate-Dumitrescu, cat si mama doamnei Dumitrescu, decedati intre timp, au fost ingropati peste Brancusi, in acelasi mormant din Montparnasse. Placa funerara initiala, gravata cu numele lui Brancusi, a fost inlocuita cu alta, inscriptionata "cu toti".
Scriitorul Dinu Flamand, care traieste la Paris, ne-a spus ca "astfel de lucruri nu trebuie sa ne mire, e o problema mai mult a administratiei cimitirelor de aici decat a vreunei autoritati culturale. Intamplarea si istoria ulterioara au decis multe lucruri referitoare la Brancusi. Pe langa alte morminte, al lui e inca in forma decenta, cu «Rugaciunea» pe o latura. E drept, piatra e cam erodata, fiind poroasa. Pe de alta parte, este formidabil faptul ca statul francez i-a sprijinit muzeul, n-a facut asta pentru nici un mare artist francez, nici pentru Rodin. E superba existenta lui langa Centrul Pompidou, aproape ca-ti vine sa spui: bine ca au fost cretini cei de la Academia Romana si i-au respins testamentul! Iar francezii fac asta din respect pentru un roman, daca mergi la Muzeul Smithonian din SUA, arta moderna se deschide tot cu el, dar aici e deja «French artist», nu roman..."
Scrisoare către Constantin Brâncuşi
Dragă românule, gorjene Constantin Brâncuşi,
Şi pentru că am ajuns la mormântul tău, iartă-ne! Constantin Brâncuşi că n-am ştiut să ne opunem sau că n-am avut capacitatea de a percepe răul ce ţi s-a făcut că am dat voie eu, Stat român, prin reprezentanţii mei de la Ambasada din Paris, ca lângă celebrele tale osemenite să mai fie îngropaţi şi alţi „iluştri” necunoscuţi, ştiuţi şi consemnaţi de cercetători, iar oasele tale zac puse în sac într-un colţ de mormânt. Pe placa ta de mormânt, ce singur ţi-ai gândit-o, mai sunt trecute şi alte nume care n-au nici o legătură cu tine. Meritai o piatră de mormânt numai cu numele tău!
Cu modestia ce te-a caracterizat ştim că la un interviu ai declarat, atunci când ai fost întrebat ce ai făcut, zicând: „am făcut paşi pe nisipul Eternităţii”, iar spre sfârşitul vieţii, fiind conştient de geniul tău, ai scris: „Nu mai sunt demult al acestei lumi; sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup, mă aflu printre lucrurile esenţiale”.
Îţi mulţumim Constantin Brâncuşi că ai răsărit în acest pământ românesc şi te-ai înălţat atât de sus!
"Il y a des imbéciles qui définissent mon œuvre comme abstraite, pourtant ce qu'ils qualifient d'abstrait est ce qu'il y a de plus réaliste, ce qui est réel n'est pas l'apparence mais l'idée, l'essence des choses."
"Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esenţa lucrurilor."
Cel mai mare sculptor al secolului XX, Constantin Brancusi, figura centrala in miscarea artistica moderna si un pionier al abstractizarii este considerat parintele sculpturii moderne. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor, combinand simplitatea artei populare romanesti cu rafinamentul avant-gardei pariziene.
Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cat si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen.
Este o datorie a noastra a aduce osemintele lui Constantin Brancusi in tarana patriei sale, in cimitirul in care isi dorm somnul de veci stramosii sai si parintii sai si romanii sai hobiteni. Si-a trait viata in exil si in suferinta departarii de tara.
E vremea sa il aducem pe Constantin Brancusi ACASA!
E vremea sa il aducem pe Constantin Brancusi ACASA!
si
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu